1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Otkriven još jedan razlog za povećanje cena polovnih automobila
Otkriven još jedan razlog za povećanje cena polovnih automobila

Otkriven još jedan razlog za povećanje cena polovnih automobila

630
22
Podelite sa prijateljima:

Krajem prošle godine prosečna cena polovnih automobila u Evropi porasla je minimum 21 odsto, što je stopa koja je pala na 19 odsto u prvim mesecima ove godine, ali koja će 2022. zatvoriti novim rekordom. Realnost je da je kupovina automobila, bilo novog ili polovnog, postala prava odiseja.

Cene modela mlađih od 15 godina su visoke, pa ima mnogo onih koji se odlučuju za starije. Kako navodi „Ganvam”, Nacionalna asocijacija prodavaca motornih vozila, popravke i rezervnih delova, polovni automobili sa deceniju iza sebe su ti koji koncentrišu pravu većinu transakcija obavljenih do septembra prošle godine, čineći 61,3 odsto operacije.

Jasno je da sa većom tražnjom cene vrtoglavo rastu i zbog različitih faktora. Nedostatak mikročipova, koji će trajati još najmanje godinu dana, jedan je od najvažnijih, jer ova situacija primorava brendove da produžavaju rokove isporuke novih automobila, što mnogim kupcima ne odgovara.

Oni koji se ipak odluče na čekanje novog automobila, traže druge opcije poput automobila sa više od deset godina kao jednostavnog prevoznog sredstva koje im privremeno rešava nedostatak automobila.

Ali pored mikročipova, dugog čekanja ili nedostatka materijala zbog ukrajinske krize, postoji još jedan faktor koji nije uzet u obzir, a o kome smo vam već govorili krajem prošle godine – novi zakon o garanciji.

Ovo novo pravilo je pooštrilo uslove prodaje polovnih automobila, kako za dilere, tako i za kupoprodaju, primoravajući da daju dvogodišnju garanciju, koja se može umanjiti samo za polovinu dogovorom između strana.

Ova dodatna zaštita za potrošače je pravi razlog zašto su cene polovnih automobila skočile u nebo 2022. godine, ispunjavajući prognoze stručnjaka. Dodatak u ceni je kompenzacija za eventualne gubitke nastale popravkom koji moraju da pretrpe nakon potraživanja kupca.

AutoRepublika

(630)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

22 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Nek nama na brdovitom Balkanu umanje cene polovnih vozila za 30%.
Sami ćemo rešiti kvarove za te pare. Kao i uvek.

Renault Terminator

Nije vrijeme za mjenjanje automobila.Jedino ako muka tjera…Valja sačekati da braća Rusi završe sa denacifikacijom Ukrajine…a ni Rujama se ne žuri i oni natenane denacifikuju da slučajno kojeg ne preskoče da pretekne živ.

kikiriki

Ovi sto kupe koreance nikad i ne menjaju aute. Mora da poklone djubre, pa da kupe drugi

Renault Terminator

Dobar poklon za držati kokoši da ih ne potamani lisica i tvor🤣.Jedina korist od tih olupina njihovih…

TheStig

Vas dvojica niste ni za konkursa za gajenje krmadi u najgorem selu. Sto se pokazalo u praksi, ti vozis autobus za smrdljive Svabe, a ovaj tvoj dodavac radi vjerovatno nesto jos gore 😂🤣

Renault Terminator

Ovo ti je moj srednji prst,ne znam jeste se ranije upoznali.
Pokazujem ga samo posebnim ljudima.
comment image

TheStig

Hahahahahah dobro, ne mogu reći da sam iznenađen. To je nivo koji se od tebe očekuje. Mada opet, nemaš ti to što pokazuješ. Kod tebe samo jezičina radi. 😀

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
Renault Terminator

Za bolje nisi i odjebi.

moron

Na Balkanu ovo sigurno nije razlog rasta cena polovnjaka.

BB

Jedini razlog za dizanje cijene je dizanje tražnje a smanjenje ponude. Sve drugo su izgovori da se pripremi tražnja da skonta da je baš sad pravo vrijeme za kupovinu prije nego što još poskupi…😜

Rikošet

Proizvođači automobila su se s koronom susreli s dva problema. Prvi je kako učiniti smislenim tek započetu besmislenu afirmaciju električnih automobila u trenutku vrtoglavog rasta cijena sirovina za njihovu proizvodnju, kada su realno morali dodatno da poskupe… Drugi je kako smanjiti proizvodnju modela sa motorima SUS, a povećati profit. Rješenje im se nametnulo tako što je prvi problem pomogao drugom i obratno, na način da su pod izgovorom „nema čipova“ obustavili proizvodnju jeftinih ulaznih modela čija cijena je bila niska, ali je i marža na njima bila nikakva. Zaustavljanjem proizvodnje (ponude) jeftinih, ulaznih modela povećali su prostor koji su do… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Rikošet
Balkanboj

Svaka ti dala. Odličan 5.

TheStig

Čipova nema. To je stvarnost. Situacija se nešto popravila, ali nedovoljno. Jednom sam pisao o tome već ovdje. Stvar je da se svi čipovi proizvode od istih sirovina. Prvi je problem bio bum na tržištu kriptovaluta koji je smanjio ponudu svih drugih čipova sem za PC komponente, a drugi je covid zbog poremećaja lanca isporuke i proizvodnje usljed raznoraznih ograničenja. Jednostavno svako suočen sa tim da bira da li će proizvoditi X dobrosa zaradom 100 ili Y sa zaradom 50 naravno da će proizvoditi X dok god ne zasiti tržište. E to se desilo sa čipovima u autoindustriji. Falilo ih… Pročitaj više »

BB

Meni se čini da najviše fali onih čipova u glavi 😜 a to uzrokuje sve druge nestašice 😉

Branko

Rikošet, većinu komentara bih potpisao, osim: Više nema novog auta ispod 15.000 EUR (barem HR), a u roku od godine dana ga neće biti ispod 20.000 EUR. Što se tiče cijena Koreanaca i Toyote, ne vidim neku preveliku razliku u odnosu na usporedive EU proizvođače: GOLF 1.5 TSI Life 150 KS 28.000 EUR, TUCSON1.6T 150KS 6MT 2WD 29.000 EUR. Oke, Tucson je veći, ali „pleh“ nije baš skup. Osim toga, VW tradicionalno na ime brenda traži više. Što se tiče atmo motora, Koreanci ih izbacuju, a Toyota uvodi hibride Atkinson… I da, Koreanci zaista rade automobile od „kartona“ u osnovnoj… Pročitaj više »

Kittitelj

Samo jedna napomena – poluprovodnika stvarno nema, informacija iz prve ruke – proizvodnja elektronskih komponenti dosta trpi zbog toga. Jeste da se situacija oporavlja, ali veoma sporo. I da, pricam o tier 1, i tier 2 dobavljacu orijentisanom uglavnom na evropske OEM-ove.

moron

“ … Hyundai, Kia i Toyota „poderali“ sistem u međuvremenu i „bez čipova“ napravili prodajne rezultate o kojima konkurenti mogu da sanjaju. Toyota je prva, a korejska grupacija po prvi put treća…“ Mislim da su korejski proizvodjači čipova u ova krizna vremena oko čipova dali prioritet isporukama čipova za Hyundai, Kia ( bilo je nedavno tekstova o tome ) i da je to razlog zašto za ta dva korejska brenda raste obim prodaje dok skoro svima ostalima pada. Što se tiče Toyote, njoj je obim prodaje dosta pao ( fali njoj čipova ), a na prvom mestu je ostala zato… Pročitaj više »

TheStig

Ne funkcioniše to tako. U poslovnom svijetu ne postoje takvo nešto kao što je „ti si moj“. Prodaću tebi prije negoli nekom drugom. Jedini razlog zašto je Hyundai imao manje štete od nestanke čipova jeste jer je na početku covida predosjetivši potencijalnu štetu gomilao zalihe čipova u odnosu na druge koji su poslovali po tradicionalnom načinu u upravljanju zalihama tzv „just in time“. Da napomenem da je u prvoj polovini 2021 glavna fabrika u Ulsanu u J.Koreji također obustavljala proizvodnju. Dakle Hyundai/Kia su se našli na trećem mjestu kao plodu izuzetnog rada i dobre vizije, planiranja i dobrih proizvoda. Kad… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
BB

E jesi ga skratio 😜
Ali nisam ja Iznogud, pa sam sve pročitao. Nisu ovo nestašice samo ekonomskog tipa već političkog… Sistem sa puno olakšica je postao pretežak (a? Koji oksimoron…) i ozgleda da teži ka resetovanju 🤔
Ko preživi, pričaće.
Z asada Srećna Nova Godina 🎉🎊🥂

moron

Srećna … 😊

Zoca

A nek smo mi zivi i zdravi🤣🤣🤣.

Renault Terminator

Održavanje BMW F10…
https://youtu.be/8Ke8LDb0dDs