1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Istraživanje: Novi poslovni modeli prodaje vozila neće ugušiti tradicionalne
Istraživanje: Novi poslovni modeli prodaje vozila neće ugušiti tradicionalne

Istraživanje: Novi poslovni modeli prodaje vozila neće ugušiti tradicionalne

342
0
Podelite sa prijateljima:

Istraživanje koje je sprovela specijalizovana kuća Auto Trader ukazuje na to da je pogrešna percepcija da će usluga deljenja automobile u opasnost dovesti koncept tradicionalnog vlasništva nad vozilom ili da će ugroziti aktuelni poslovni model maloprodaje.

Polugodišnje izdanje Izveštaja sa tržišta koji priprema Auto Trader pokazuje da 80% britanskih vozača, posebno onih mlađih (starosne dobi između 16 i 21 godine) i dalje žele da njihov automobil bude zaista samo njihov. Kao najvažniji razlozi za ovakav izbor, navedeni su sledeći faktori: potreba za nezavisnošću (80%), odsustvo volje za deobom imovine (51%) puko zadovoljstvo koje pruža vlasništvo nad vozilom (48%).

Iako je prosečno vreme čekanja na koje korisnici moraju da računaju kada koriste Uber, veoma kratko u centralnim zonama Londona, klijenti to ne doživljavaju na način da im obezbeđuje dovoljnu dozu nezavisnosti. Prema prezentovanom izveštaju, kompanije koje nude usluge deobe vozila, sa ili bez vozača, i dalje se bore sa tim da klijentima obezbede dovoljno brzu uslugu i to u širim zonama, odnosno teritorijama.

Auto Trader navodi da će kupovina novih automobila u Velikoj Britaniji u sledećoj deceniji biti uglavnom vršena realizacijom aranžmana tradicionalnog kreditiranja, putem lizinga ili pretplate, umesto za gotovinu kakva je bila tradicionalna praksa.

Studija takođe navodi da i ekonomska nesigurnost, odnosno neizvesnost može doprineti daljoj ekspanziji sticanja novih automobila putem opisanih aranžmana. Pošto su kupci vozila zabrinuti u pogledu posledica izlaska Britanije iz Evropske unije, to bi moglo rezultovati opštim porastom cena, sa čime se složilo 62% ispitanika. Opcija koja će biti ponuđena kupcima a koja podrazumeva ekskluzivni pristup vozilu na kraći vremenski period, doprineće održanju zdravlja tržišta novih četvorotočkaša, navodi se u studiji.

Auto Trader je za potrebe sprovođenja istraživanja razgovarao sa 13.500 osoba. U izveštaju se navodi da je 98% kupaca koji su do novog automobila došli putem aranžmana kreditiranja, tvrdilo da su ranije bili u posedu vozila, čak iako u realnosti to nije bilo tako. Auto Trader navodi da su vozači želeli da priušte sebi komfor i izvesnost koji može da pruži samo posedovanje, ili bezuslovno pravo korišćenja automobila, pa je jasno da im je bilo teško da razluče vlasništvo nad vozilom u odnosu na stečeno pravo da automobil koriste kao jedini korisnici.

Novi paketi pretplatničkih usluga i fleksibilniji načini pristupa vozila će doprineti otvaranju tržišta, stoji u izveštaju. Jedna petina (21%) kupaca su već otvorenog uma spram ideje o delimičnom napuštanju tradicionalnog vlasničkog modela nad automobilom (klasična kupovina). Taj trend je značajno izraženiji kod mlađih kategorija, starosne dobi od 16 do 21 godine, (35%), a oni će činiti većinu populacije na strani tražnje do 2040. godine.

Nasuprot verovanju da će porast popularnosti alternativnih vidova nabavki vozila biti signal za brzo izumiranje tradicionalnih vidova kupovine, novi načini sticanja automobila zapravo predstavljaju šansu za industriju, kaže se u izveštaju. Oni će “vlasništvo” nad vozilima učiniti dostupnijim mnogim ljudima, a proizvođačima će omogućiti nove načine da privuku vozače ka svojim modelima, pa će tako, u stvari doprineti bogatstvu ponude vozila i načinu njihovog sticanja, pre nego što će ugroziti tradicionalnu maloprodajnu šemu.

Finansijski direktor Auto Tradera, kao i glavni poslovni rukovodilac, Nejtan Koe je izjavio: „Evoluirajući koncept vlasništva i spektar mogućnosti sticanja vozila koji se neprekidno širi, predstavljaju najdramatičniju prekretnicu u sektoru maloprodaje. Ovo je dodatno jedna od najvećih prilika, kako za trgovce tako i za proizvođače”.

„Da bi jedan model kupovine vozila postao dominantan, ne mora da dođe do propasti ostalih vidova nabavki automobila. Ipak, s obzirom na to da kupci sve više automobile doživljavaju na sličan način kao muziku ili filmska dostignuća, poslovni model koji primenjuju trudbenici automobilske industrije moraće da se menja, takođe. Drugim rečima, proizvođači i trgovci više neće moći da se oslanjaju samo na tradicionalne vidove prodaje, već će biti prinuđeni da prošire paletu načina na koji bi zainteresovani mogli da zadovolje svoju potrebu za nabavkom i posedovanjem automobila.“

Maloprodavci bi, prema navodima studije, mogli da u budućnosti pruže podršku proizvođačima automobila, tako što bi obavljali više operacija oko vozila, koje uključuju čak i instalaciju dodatne opreme u njihovo ime. Parking površine u vlasništvu distributera vozila, mogle bi praktično da postanu distributivni centri za vozila koja će biti ponuđena kroz car sharing uslugu.

(342)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments