1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Dobila 28 hiljada evra na ime odštete zbog lošeg kvaliteta kože u automobilu
Dobila 28 hiljada evra na ime odštete zbog lošeg kvaliteta kože u automobilu

Dobila 28 hiljada evra na ime odštete zbog lošeg kvaliteta kože u automobilu

2.93K
2
Podelite sa prijateljima:

Pravnim zastupnicima ruske divizije kompanije Hyundai Motor nije se mogla dopasti jasna sudska presuda kojom je kompaniji naloženo da izvrši isplatu ogromnog iznosa odštete vlasnici modela Hyundai Genesis, Viktoriji Sajenko iz Krasnodara, zbog vidnih strija, nabora i pukotina na koži kojom su obložena sedišta njenog vozila.

Rusi sve češće posežu za odštetnim zahvtevima koje predaju nadležnim sudovima, iritirani lošim kvalitetom vozila koja im prodavci isporučuju. Ranije su najčešći razlozi za poteze kupaca ovog tipa bili ozbiljni defekti na motoru ili menjaču, ali sada, s obzirom na nabujale cene novih vozila, s pravom posežu za tim sredstvom, čak i zbog značajno benignijih razloga.

Pre par dana je obelodanjeno da je vlasnik krosovera Kia Sorento, nakon serije problema sa svojim vozilom, zatražio, i na sudu dobio odštetu koja prevazilazi četvorostruku isplaćenu vrednost automobila. Pored problema sa transmisijom i mnoštva sitnijih, kupac je konačno poludeo kada ovlašćeni servis u više navrata nije uspeo da reši problem sa funkcijom grejanja sedišta. O tom slučaju je izvestio Kommersant.

Da se vratimo mi našem Genesisu. Gospođa Sajenko je kupila prestižni korejski sedan tokom 2018. godine. Vozilo je 2014. godište, a kupljeno je kao polovno sa 128 hiljada kilometara na satu. Radost povodom kupovine je kratko trajala jer je enterijer u ekstremno kratkom periodu izgubio svoj sjaj, a kao posledica toga, usledila je pisana žalba kompaniji.

Sajenko nije ni sačekala odgovor prodavca već je podnela tužbu Sovjetskom okružnom sudu u Krasnodaru za zahtevom za isplatu naknade štete. Tužba je bila potkrepljena mišljenjem sudskog veštaka u pogledu „prirode oštećenja“ kožne prekrivke na sedištima. Uglavnom se radilo o ogrebotinama, naborima i pukotinama koje su detektovane ponovljenim forenzinčkim ispitivanjem.

Sud je proučio dostavljene materijale i stao na stranu tužioca, naloživši kompaniji Hyundai Motor CIS da gospođi Sajenko isplati iznos od 2,08 miliona rubalja, odnosno u „našem novcu“ ekvivalent iznosu od 28.200 evra. Oko 45% tog iznosa je opredeljeno za trošak popravke, a ostatak iznosa se odnosi na odštetu za odsustvo želje da se zahtevu kupca udovolji, kao i na refundaciju za pretrpljene neprijatnosti.

Tužena strana je pokušala da uloži žalbu pred regionalnim sudom, ali je ishod nastavljenog spora samo potvrđen u drugom stepenu, što je uzrokovalo pravosnažnost presude.

Iz Hyundaija je stiglo saopštenje da će biti uložena žalba predsedništvu regionalnog suda, prevashodno zbog sumnji u mišljenje veštaka, navodeći da su zaključci utemeljeni na analizi fotografija, a ne oštećenog objekta, odnosno sedišta na vozilu. Interesantno je da Hyundai nije ni dobio žalbu Viktorije Sajenko, s obzirom na to da je poslata na pogrešnu adresu.

Da razjasnimo još nešto. Tokom 2014. godine Genesis je još uvek bio deo Hyundaija, a ne zasebna luksuzna marka, što je postao tek 2016., kada je pomenuti model Hyundai Genesis preimenovan u Genesis G80.

Uskoro očekujemo da i on bude zamenjen novom perjanicom marke koja će poneti naziv Genesis G90.

AutoRepublika

(2931)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Je li ovo „gradjanski sud“ ili (biblijski) „strašni sud“ ?

Don

Pročitah naslov i odmah u komentar3. Daj vamo te ljude i sudije, sigurno ću od Mercedesa dobit milione