1. Home
  2. Održavanje
  3. Ogibljenje – večita „borba“ između komfora i performansi
Ogibljenje – večita „borba“ između komfora i performansi

Ogibljenje – večita „borba“ između komfora i performansi

9.79K
19
Podelite sa prijateljima:

Svi mi koji volimo automobile smo u jednoj fazi građenja tih emocija prema njima, uočili jednu karakterističnu stvar iza točka. Reč je naravno o opruzi, uglavnom spiralnoj, a mi stariji se sećamo „ćaletovog tristaća“ s „gibnjevima“ pozadi.

Često bismo naše očeve čuli kako u razgovorima s prijateljima ili majstorima spominju „trap“, „vešanje“, „utegnutost“. Naravno, reč je o jednom od osnovnih sistema koje čine jedno vozilo – ogibljenju. Njega čine gume, vazduh u gumama, opruge, amortizeri i spone koje povezuju karoseriju s točkovima, omogućavajući radni hod između njih.

Sistem ogibljenja je zadužen za stabilnost, upravljivost i kvalitet vožnje u smislu komfora, a ovi parametri su često u suprotnosti jedni s drugim. Korektno podešavanje ogibljenja podrazumeva pronalaženje kompromisa. Važno je da se točak drži u kontaktu s voznom površinom koliko je to moguće, jer se sve sile na vozilo prenose preko gaznih površina guma. Pored toga, ogibljenje štiti automobil od oštećenja i habanja. Treba naglasiti da je dizajn sistema oslanjanja u velikoj meri evoluirao ali i da nije jednoobrazan.

Istorija

Rana forma ogibljenja je bila primenjena na kolima koje su vukli volovi. Reč je o platformi koja je oscilirala uz pomoć gvozdenih lanaca, zakačenih za ram koji je držao točkove. Ovaj sistem je ostao baza za rešavanje potreba oslanjanja sve do ulaska u XIX vek, mada su gvozdeni lanci zamenjivani kožnim kaiševima već počev od XVII veka. Naravno, moderna motorna vozila ne koriste ovaj sistem.

Kaišno ogibljenje

Prvobitno, automobili su razvijeni kao samohodne verzije kočija koje su vukli konji. Međutim, dotične kočije su bile dizajnirane za relativno male brzine, a njihov sistem ogibljenja nije odgovarao višim brzinama koje su omogućavali motori s unutrašnjim sagorevanjem.

Prvi funkcionalan sistem, koji je koristio opruge, zahtevao je naprednije znanje i veštinu iz metalurgije, a postao je moguć s razvojem industrijalizacije. Obedaja Eliot je zaštitio prvi patent za vozilo s oprugama; naime, svaki točak je imao dve izdržljive lisnate opruge s obe strane, dok je karoserija bila direktno povezana s oprugama prikačenim na osovine. U periodu od deset godina, većina konjskih kočija u Britaniji je bila opremljena oprguma; drvenim u slučaju jednoprega, da bi se izbeglo oporezivanje, i čeličnim kod većih vozila. One su često bile proizvođene od čelika sa malim udelom ugljenika i obično su dolazile u formi višestrukih lisnatih opruga.

Ipak, ovo nije bilo revolucionarno i originalno rešenje, jer je ono zabeleženo i kod starih Egipćana. Drevni vojni inženjeri su koristili lisnate opruge u formi lukova da bi pojačali katapulte. Prvobitno baš i nije bilo nekog uspeha, ali su u kasnijim erama oni značajno unapređeni. Opruge nisu pravljene samo od metala, jer je i kvalitetno savitljivo drvo radilo posao, kao što je to bilo u slučaju luka i strele. Kočije koje su vukli konji i Ford Model T, koristili su ovaj sistem, a on je i danas u upotrebi kod većih, mahom teretnih vozila i najčešće na zadnjoj osovini.

Ford Model T

Sistem lisnatih opruga se može nazvati prvim modernim ogibljenjem, a sa napretkom u izgradnji infrastrukture i kontrukcije puteva, bio je vesnik velikog napretka u sferi saobraćaja, sve do pronalaska automobila. U to vreme, britanske čelične opruge nisu odgovarale grubim američkim putevima, tako da se kompanija Abbot-Downing iz Nju Hempšira vratila kaišnom ogibljenju, koje je dodalo osciliranje umesto čisto vertikalnog hoda opruge.

Godine 19o1. Mors iz Pariza je prvi implementirao amortizere na automobil. Sa svim prednostima koje je sistem prigušivanja udara doneo „Mors mašini“, Anri Furnije je pobedio u prestižnoj Pariz-Berlin trci, 20. juna 1901. Furnijeovo superiorno vreme je bilo 11 časova, 46 minuta i 10 sekundi, dok je drugoplasirani, Leons Žirardo prešao istu distancu za 12 časova, 15 minuta i 40 sekundi.

Anri Furnije

Spiralne opruge su se po prvi put našle na jednom serijskom vozilu 1906. godine, i to na Brush Runaboutu Brush Motor Companyja. Danas se one nalaze na većini modela automobila.

Brush Runabout 1912.

Zatim, 1920. godine, Leyland Motors je uveo sistem torzione šipke.

Dve godine kasnije, 1922., došlo je do pionirske primene nezavisnog prednjeg ogibljenja na Lancia Lambdi, da bi se od 1932. ovo rešenje našlo u masovnoj upotrebi. Danas, većina vozila ima nezavisno oslanjanje na sva četiri točka.

Pored navedenih imamo i jedno moderno rešenje, koje je 2002. izumeo Malkolm C. Smit – takozvani inerter. Ovaj sistem omogućava povećanje efektivne inercije na ogibljenju točka tako što koristi ozupčen zamajac, ali bez dodavanja značajnije mase. Ova tehnologija je inicijalno tajno korišćena u Formuli 1, ali se kasnije raširila na druge auto-moto discipline.

Ogibljenje na trkačkom automobilu

Tipovi

Sistemi ogibljenja na današnjim vozilima su prilično složeni. Od nekadašnjih „kaiševa“, došlo se do sinergije četiri zasebna sistema: mehanizma za vođenje točkova, elastičnih oslonaca, komponenti prigušivanja i stabilizatora.

Sistem za vođenje točkova treba da osigura optimalno relativno kretanje točkova u odnosu na karoseriju. On je zadužen za prenošenje horizontalnih sila i momenata sile sa točka na karoseriju.

Elastični oslonci prenose vertikalne sile na karoseriju vozila, uz zadatak da osiguraju njihovo optimalno ublažavanje. Ujedno, oni amortizacijom štite strukturu vozila, ali ujedno štite i putnike od „glavobolje“ i „kostobolje“, koje može da izazove vožnja po neravnom i oštećenom kolovozu. Pored navedenih tipova opruga u istorijskom delu, za udobniju i kvalitetniju vožnju se koriste takođe pneumatske ili hidropneumatske opruge, kao i gumeni i gumeno-metalni elastični elementi. Od ovih „stvarčica“ zavisi onaj „subjektivno-objektivni“ doživljaj, odnosno razlika kada se vozite u jednom Audiju A3 ili Volkswagen Golfu, bez obzira što je mehanička platforma ova dva modela identična.

Lisnate opruge

One su načinjene od uzdužnih listova pravougaone ili elipsaste forme, naslaganih jedan na drugi. Ovakav tip ogibljenja smo mogli da vidimo kod „tristaća“ i „stojadina“ koje su vozili naši očevi ili dedovi.

Lisnata opruga

 

Ovom tipu treba da zahvalimo i postojanje termina „ogibljenje“, jer se lisnate opruge često nazivaju i „gibnjevima“. Ne treba da čudi što se koriste i u današnje vreme, jer pored toga što ublažuju vertikalne sile koje se prenose s puta, one mogu da vrše transfer uzdužne sile na karoseriju, prilikom kočenja ili ubrzavanja. Ovo je robusno i ne tako skupo rešenje, tako da se često koristi kod vozila za dostavu, radnih vozila i slično.

Spiralne opruge

Njih možemo da vidimo na gotovo svakom putničkom vozilu. Karakteriše ih to što mogu da apsorbuju sile samo u pravcu ose, tako da se ne koriste za lateralna i uzdužna opterećenja. Ovo je rešeno korišćenjem uzdužnih i poprečnih upornih spona. One na sebe prenose bočna i uzdužna opterećenja a vertikalne opruge – vertikalna.

Spiralna opruga

Torzione opruge

Isto kao i u slučaju spiralnih opruga, i torzione se koriste kao osnovni elastični oslonac. Karakteriše ih to što su uvek u horizontalnoj ravni, mada se mogu postavljati kako uzdužno, tako i poprečno.

Torziona šipka

Gumene komponente

Njih možemo naći na mnogim mestima u vozilima, nosačima motora, sponama, kuglama. Guma, s obzirom na svoje sjajne amortizacione i prigušne karakteristike, savršen je materijal za rešavanje problema elastičnog spajanja metalnih elemenata.

Performantne gumene čaure

Amortizeri

Neizbežna komponenta sistema oslanjanja svakog automobila. Amortizeri služe za kontrolu pokreta ili oscilacija. Sastoje se od klipa sa klipnjačom i zaštitnog cevastog tela, koje je povezano sa karoserijom, dok je spoljni radni cilindar povezan sa pokretnim elementima ogibljenja. Konvencionalno rešenje je hidrauličnog tipa sa tečnošću (uljem) unutar amortizera, dok se kod skupljih vozila opciono često mogu naručiti i gasne jedinice, kao i magnetne, koje su još naprednije. Magnetni amortizeri se razlikuju od konvencionalnih po tome što se u njima ne nalazi ulje već magnetno-reološka tečnost, koju karakteriše promenljivost viskoznosti u odnosu na modifikacije u magnetnom polju, s otpornim momentom koji je proporcionalan struji koja prolazi kroz električni namotaj unutar amortizera. Upravo se na taj način menja otpor, odnosno ukrućuje ili „omekšava“ rad amortizera.

Magnetni amortizer (zadnji) za Lamborghini Huracan.

Zašto su amortizeri bitni? To najbolje pokazuje vožnja po izrazito neravnoj površini, jer tu dolazi do udara koji nagone sistem oslanjanja da ga apsorbuje. Cilj je sprečavanje kontakta ogibljene i neogibljene mase. Kada do toga dođe, vožnja može biti veoma neprijatna, a svi smo doživeli situaciju kada zbog neke udarne rupe opruga dođe do graničnika uz karakterističan metalan zvuk. Da podsetimo, ogibljena masa se odnosi na kompletan automobil izuzev sistema ogibljenja, točkova sa gumama, kočnog sistema i donekle poluosovina. Sve ono što ne opterećuje elastične elemente pripada neogibljenoj masi.

Svi smo kao deca imali jo-jo loptice, kada smo naučili jednu stvar, ponekad i na bolan način. Kada bi se elastična nit isteglila, ona bi težila tome da se vrati u prvobitno stanje, pa je loptica mogla da nam završi posred nosa. Slična stvar se dešava i sa ogibljenjem kod automobila. Naravno da ne želimo oscilacije u „jo-jo“ stilu, jer bi nam automobil „odskakutao“ u neku njivu. Da bi se to sprečilo, a oscilacije neutralisale, koriste se prigušni elementi. Svi smo imali prilike da u saobraćaju uočimo automobile ispred sebe sa neispravnim amortizerima, čiji zadnji deo skakuće poput konja na rodeu. Naravno, ovo zna da bude i veoma opasno, jer je zadatak amortizera da prigušenjem proticanja ulja kroz ventile ili otvore obezbedi adekvatno prigušivanje sila u oba smera. Bilo kakva neispravnost ovog tipa može ugroziti kako vaš, tako i život drugih učesnika u saobraćaju. Čim osetite ovakve „simptome“ na svom vozilu, pod hitno u servis!

Neispravan amortizer ne može da zaustavi poskakivanje automobila, koje za posledicu ima to da pneumatik nije u neophodnom kontaktu sa voznom podlogom. Pored toga što se veoma lako gubi kontrola nad vozilom, kočioni trag je mnogo duži.

Naša preporuka, da biste bili 100% sigurni da je reč o originalnoj i kvalitetnoj komponenti, ide za sledeće robne marke: Kayaba, Bilstein, SWAG, Sachs, Optimal.

Želite bolje perfomanse sistema ogibljenja na vašem ljubimcu?

Jednostavno niste zadovolji kvalitetom vožnje, posebno na onaj segment koji se odnosi na oslanjanje, odnosno amortizere?

Najbrži i osnovni način da unapredite sistem oslanjanja na svom vozilu je da instalirate nove amortizere. Sve one koji nisu imali prilike da paralelno testiraju performantne i konvencionalne jedinice, možemo da podsetimo na vozačke simulacije, u kojima su uz napredak kroz igru mogli odabrano vozilo da opremaju performantnijim komponentama ogibljenja. Pri vožnji u istim uslovima, podupravljanje bi bilo redukovano, a izlazak iz krivina brži i efikasniji. No, ne treba zaboraviti da se uz računar ne može osetiti i razlika u „tvrdoći“, odnosno komforu. Zbog toga, dva puta razmislite šta zaista želite. Performantne komponente često ne koštaju malo, mogu doneti bolju stabilnost i „ležanje“ vozila, ali u isto vreme mogu (ali ne moraju) pokvariti neki odlazak na duži put. Dakle, utvrdite svoje prioritete, a ukoliko se odlučite na zamenu, pogledajte prethodno navedene linkove.

Bilstein performantno ogibljenje

Konsultujte se obavezno sa ljudima koji imaju iskustva sa delovima (i robnim markama) koje želite da ugradite u svoj automobil. Nemojte se previše oslanjati na prodavca, jer on pre svega želi da proda svoj proizvod, ali se oslonite na prodavca, koji radi sa visokokvalitetnom i originalnom robom iz prve ugradnje (OEM) i birajte njegov postprodajni program.

Imajte u vidu da bolje performanse imaju svoju cenu, tako da ćete možda sebe uhvatiti da zaobilazite ulice za koje znate da su prepune rupa i neravnina. S druge strane, automobil će biti „prilepljeniji“ za asfalt, što može biti veoma korisno u izvesnim nepredviđenim situacijama, a i svakao ćete više uživati na glatkom asfaltu. Kada su performanse u pitanju, izbor je na vama.

Pored svega navedenog, naša preporuka je da se konsultujete s ovim LINKOM. Uz bogatu povoljnu ponudu, moguće je da ćete pronaći nešto što vam odgovara.

AutoRepublika

(9793)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

19 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Pavle, ti i kada reklamiraš, prospeš „malo“ specijalizovane i opšte kulture 🙂

moron

Treba probati kola sa neispravnim amortizerom. „Njihalo strave“.

Japanautofan

Kome bre trebaju amortizeri pored ovakvih puteva !?
Na kraju cete jos reci da su nam i kočnice neophodne ?

Tile

Je li moguce obrnuto, dobiti na udobnosti na racun stabilnosti? Npr.instaliranjem nekih high tech ali cost efective amortizera kao sto imaju novi citroeni ili sl.

BB

Svi bi samo da snižavaju auto i otvdrnu da bolje leži u krivini, i mene interesuje da li postoji aftermarket rješenje za povećanje udobnosti…

TheStig

Postoji. Mozes dobiti istovremeno tvrđi i udobniji automobil. Kad kažem tvrđi mislim na to da bolje apsorbuje udare i skakanje preko neravnina pri brzini a istovremeno ugodniji hod amortizera. Steve Dinan je postao čuven po tome. Nedavno je prodao svoju franšizu Dinan performance (cuvenog bmw tjunera). Samo mijenjanje opruga može napraviti drastičnu razliku jer su opruge te koje određuju način vertikalnog kretanja automobila.

moron

Naravno, samo staviš pozadi opruge od karavana i dobio si tvrdje vozilo …

Rikošet

https://www.youtube.com/watch?v=3KPYIaks1UY

Sve je moguće…

Ovaj sistem vješanja nije zaživio u velikoserijskoj praksi, jer je bio „pretežak i preskup“…

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
Goran Jurkovic

Zanimljivo koji je auto odabran za manekena. Nije ni bmw ni mercedes ni audi ni Lincoln nego Lexus LS400.
E sad ono što mene zanima zašto je baš Lexus maneken jel itko zna?

Goran Jurkovic

Od ove tri stvari:
*sportsko
*jeftino
*pouzdano
Možeš izabrati samo dvije zajedno. Ne može sve tri.
I to je cijela istina.

TheStig

Ja bih prije rekao da ne mozes izabrati:
Jeftino,
Udobno,
Pouzdano

Ili sportsko
Jeftino
Performantno.

Vjesanje i ogibljenje je skupa igracka. U tome ima nekad vise nauke nego oko motora.

Naravno, sem ako je u pitanju Toyota. Ako to imas imas sve all in 1. Bez obzira koja da je 🤣

Goran Jurkovic

Možeš imati sve samo više nije ni pouzdano ni jeftino.
Aktivni ovjes.
Ovo sa Toyotom ti je baš onako neukusno.

TheStig

Opusti se druže Jurkoviću. Malo sam se dobronamjerno našalio. Volim ja tebe podjednako kao i ostale članove AR. 😊

Goran Jurkovic

Jel to ona muška ljubav. 😁
Ajde volim i ja tebe srećo muški.

M M

Jesi Jururkoviću razmišljao da prmeniš Tojotu, da probaš nešto drugo, da ti se otvore oči i prošire vidici?? Ako ništa, bila bi ti to dobra terapija…

Goran Jurkovic

Probao sam ja to smeće koje ti hvališ. Nisam se nikad naplacao popravaka kao sam Citroën smećem. Novo iz dućana nije dobro radilo.
Više je bio na popravcima nego na cesti. TESLA je kralj pouzdanosti za to smeće.
Odvezem na servis a oni umjesto da poprave kvar razbiju šajbu i kažu da je tako bilo prije njih.
Francusko govno više nikad u moju kuću.
I btw do 200.000km na francuskom smeću sam promijenio pola auta. Iz uz sve održavanje probio je brtvu glave nepopravljivo. Dakle nije slinio nego baš probio.
I pored pola auta mijenjao i na njemu motor.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Goran Jurkovic
Goran Jurkovic

I btw Lexus ne nikad niti jednom nije ostavio na cesti. Sa brtvom glave koja slini sam se vozio 2 mjeseca tako.
Lexus nikad nije bio na šlepi. Čak niti kada je prijavio neispravnu bateriju.
Tako sam se vozio mjesec dana.
Citroën je n puta bio na šlepi.
A ja sam bio prvi vlasnik. Dok sam na Lexusu treći.
Toliko o francuskom smecu I Japanskom savršenstvu.

M M

Tojota pacijent

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
Goran Jurkovic

Dino M&M bomboni