1. Home
  2. Održavanje
  3. Zanimljivost dana: Akumulatori rekorderi
Zanimljivost dana: Akumulatori rekorderi

Zanimljivost dana: Akumulatori rekorderi

6.61K
25
Podelite sa prijateljima:

Nakon članaka o modelima marki Volvo, Mercedes, Ford i Lexus, sa rekordnim brojem prevaljenih kilometara, ukazala se prilika da podelimo i vest o akumulatoru koji je svoju funkciju obavljao bez greške punih deset godina. Doduše, radi se o paru akumulatora a vozilo u kojem su proveli radni vek, zapravo je plovilo domaće proizvodnje.

Narval 960 je proizveden 2008. godine, u selu Sakule blizu Zrenjanina, a svečano porinuće je upriličeno 29. juna te godine. Čamac je dugačak nešto preko deset metara, a kada nijedan od para rezervoara goriva (po 93 litra svaki) i para rezervoara za vodu (preko 300 litara) ne sadrži nikakve tečnosti, težak je 2.700 kilograma. Sama konstrukcija čamca, odnosno njegovog korita, onemogućava plovilo da postiže visoke krstareće brzine, pa je stoga prilično nevažno kolikom snagom raspolaže agregat, sve dok je ona viša od dvadeset „konja“.

Naručilac čamca je imao slobodu izbora brojnih detalja unutar postavljenog koncepta, koji se tiču samog uređenja prostora, kao i prateće tehnike kojom je opremljeno plovilo. Konkretan primerak je po izboru vlasnika pogonio brodski četvorocilindarski turbodizel motor marke Lombardini, čija je zapremina 2,4 litra a koji isporučuje 64 konjske snage.

Za potrebe pokretanja ovog agregata, ali i za potrebe snabdevanja električnom energijom više komada bele tehnike koji se nalaze na čamcu, a od kojih je energetski najzahtevniji frižider, koriste se dva akumulatora koji obezbeđuju 12 volti napona, uz po 100 amper časova.

Istina je da je čamac korišćen retko, uglavnom samo tokom letnjih meseci, kao i da je broj radnih časova na meraču svega 270,6. Ali, deset godina je dug period, a tokom prethodne decenije većina letnjih meseci su karakterisale ekstremno visoke temperature koje, nasuprot pogrešnom opštem verovanju, predstavljaju najveću pretnju zdravlju baterijske jedinice.

Vozačko iskustvo najstarijih članova redakcije AutoRepublike već premašuje trideset godina, a interesovanje za automobile traje i znatno duže. Ipak, za sve te decenije, nismo registrovali niti jedan slučaj ovako dugovečnih baterija.

Naravno, amortizovani akumulatori su zamenjeni novim primercima iste marke.

Zvezdan Božinović

(6614)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

25 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mile

Bosh i vartu u mom slucaju sam menjao odmah posle isteka garancije. :/ Sad sam uzeo energizer pa cemo videti..
Mozda ovi bosh modeli nisu kupljeni u srbiji pa su trajali 10 godina ?

Marko

Mene je Black Horse akumulator služio punih 8 godina.

Marko Filipovic

A mene 9

Renault Terminator

Ja koristim samo Vartu i nisam je eksploatisao nikad duze od 3 godine a dosta puta i manje od toga,ne zato sto je Varta crkla,vec zato sto sam se rijesavao automobila pa ode i Varta sa automobilom…Evo sad koristim Vartu,nova kupljena, godinu dana i radi odlicno kao i svaka do sada,nemam zamjerki.

Joseph

Svaki put kad ode akumulator tako brzo bilo bi dobro da ti pogleda elektroniku iskusan električar.

Battery Expert

Sve je to super da si trajali 🙂
1. Ima dva tipa varte
-Made in Germany I Made in Cech Republik (Cheshka Lipa)
Kvalitet je razlichan !
-Na Balkanu idu od Ceshke lipe, za DE idu od DEUTCHLAND.

Ali svaka cast! Vako se radi dobar PR tekst 🙂

Mad Max

Da li je „Made in Čepška Lipa“ ili Germanija, nije neka stvar. Jer je Češka i u vreme komunizma imala akumulatore vrh. Nije ovo srednji vek. Druga stvar je Expertu, poenta što se ne obrati pažnja čemu je koji model akumulatora namenjen. Tako recimo, ta Varta (plava i bolje) na Punta ne može ni u ludilu. Zašto? Zato što ima punjenje od 14,0 do max 14,2, a Vatra ne meže ispod 14,4. Tek, kupovanje Varte na starije kršavele, gde je punjenje 13,6 – 13,8V je problem u najavi, a pismeniji servisi akumulatora, neće vam priznati garanciju ako dođete sa takvim… Pročitaj više »

moron

Meni je, recimo, i na 307 i na 308 fabrički „crkao“ sa tačno 5 godina i sa oko 100.000 km, ne znam koji brend oni koriste, ali, znam da Varta (Silver) koju sam posle kupio, mada istog kapaciteta ( 70Ah), ima malo manju onu „udarnu struju“ ( kako li se to već zove), mislim da je fabrički bio 640A, a Vartin 620 A.

Fedja

Skoro svaki akumulator sam menjao nedugo nakon isteka garancije. Black Horse je pokazivao slabost i pre isteka…

Mad Max

Ključ za životni vek su uslovi njegove eksplatacije. I je jedan apsurd, koji glasi, da u vozilima koja se stalno voze, traje mnogo duže, nego u onim koja se koriste povremeno. Ključ priče je da akumulator uvek mora biti napunjen preko 70%. Pražnjenje ispod ovoga, u zavisnosti od trajanja, ostavlja posledice u vidu sulfatizacije.
NIvi start – stop akumulatori su otporniji na ta duboka pražnjenja.

don

evo nakon 5 godina, moj ispusta dusu….ne treba dalje. premijum!

s mile

moji su trajali obično po 5 godina, mada kao što kaže Mad max, verovatno je „tajna“ u skoro svakodnevnoj upotrebi

moron

Hoćeš ti mečku da ćeraš … Pa, što nisi kupio fiata, kao sav normalan svet …

Toyota

Ja imam fabricki akumulator u aurisu starom 10 godina.

Prki

Ee bato to je Panasonic akumulator ( ako je fabricki ) nema ih kod nas

Zivko

U autu sam imao originalni akumulator od 2004 do 2018. Datum proizvodnje je bio u pocetku 2004.

Keno

Mercedes W211 nakon 15 godina u autu je fabricki mercedesov akumulator koji jos uvijek odlicno radi

Edo

Al ga Mecka ugradila… Nebitno ko je proizvodzac ?

Ivan

Vjerovali ili ne moja topla 55AH na polo 1.4b ulazi u 6 god i jos nema problema.

Senad

Mercedes w 203 tj 1.8 kompresor godine prve registracije april 2003 akumulator 100 Ah i danas služi normalno

Aco

Moj deda na IMT traktoru ima akumulator Varta 110Ah već 14 godina. Traktor radi vrlo često, a pali se i zimi svih tih godina. Nemamo nameru da ga menjamo jer pali „ko mina“ dan danas. Traktor je IMT 542, ’86 god.

Željko

Ja imam u mome Jeepu patriotu 2.0 crdi akumulator Optima koji je fabrički ugrađen početkom 2008 godine, što znači da je prevalio 13 zima u automobilu koji je prešao 86000 km i koji se vozi svakodnevno po gradu na kratkim relacijama.

Željko

Vozim Džipa Patriota (Januar2008) sa akumulatorom OPTIMA fabrički ugrađenim. (13 zima i 12 ljeta)

Joseph

Ford Focus 1.6CFTI 80kw iz 2010. promjenjen orginalni akumulator na cca 170 000km u 2018. godini. Auto je još imao grijanu prednju šajbu.