1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Francuzi spremaju tužbe protiv Renaulta i Stellantisa zbog defektnih motora 1.2
Francuzi spremaju tužbe protiv Renaulta i Stellantisa zbog defektnih motora 1.2

Francuzi spremaju tužbe protiv Renaulta i Stellantisa zbog defektnih motora 1.2

8.74K
18
Podelite sa prijateljima:

Žrtve problema sa pouzdanošću Renaultovog 1.2 TCe i Stellantisovog (čitaj: Peugeotovog) motora 1.2 PureTech uputile su otvoreno pismo predsedniku Francuske Republike.

Okupljeni oko dva udruženja, žrtve serijskih kvarova na benzinskim motorima 1.2 TCe i 1.2 PureTech postaju sve nestrpljivije. Mora se reći da su ovi mehanički problemi koji pogađaju stotine hiljada vozila doveli do kvara mnogih motora, stavljajući vlasnike pogođenih automobila u delikatne situacije.

Kao odgovor na nedovoljnu podršku koju su Renault, Nissan i Dacia pružili za 1.2 TCe i Peugeot, DS, Citroen i Opel za 1.2 PureTech, odlučili su da preduzmu pravni postupak kako bi dobili nadoknadu. Njihovo otvoreno pismo upućeno različitim ministarstvima, kao i Emanuelu Makronu, zajedno sa onlajn peticijom upućenom ministru Brunu Le Meru, predstavlja novu epizodu u ovoj sapunici koja se pretvara u pravni sukob.

Fenomen je poznat stručnjacima, a sada i široj javnosti: četvorocilindrični benzinski motor 1.2 TCe koji se ugrađivao u mnoge Renaulte i Dacije, takođe pod oznakom 1.2 DIG-T u Nissanu, žrtva je serijskih lomova usled topljenja začepljenih izduvnih ventila.

Isto važi i za trocilindrični 1.2 PureTech (EB2), koji se nalazi ispod haube više od 500.000 Peugeota, DS-a, Citroena i Opela samo u Francuskoj, i čiji su problemi pouzdanosti javno poznati. Zapravo pati od fenomena razblaživanja motornog ulja gorivom koje koristi vozilo, što je uzrok prevremenog propadanja zupčastog remena uronjenog u kućište motora i može dovesti do loma bloka, u najgorem slučaju. Zabrinutost u pogledu pouzdanosti koja nije rezultat nedostataka zubaca, već stvarnih problema dizajna pokrivenih zakonskom garancijom za skrivene nedostatke.

Vlasnici automobila pogođenih defektom u dizajnu benzinskih motora 1.2 TCe i 1.2 PureTech umorni su od lošeg upravljanja kriznim situacijama grupa Renault i Stellantis. U svom otvorenom pismu Emanuelu Makronu osuđuju „neuravnotežen“ odnos snaga između proizvođača, jedinih sudija koji su dali pokriće, i mnogih oštećenih potrošača koji nemaju koristi od bilo kakvog pribegavanja suočenju sa odlukama koje se često smatraju nepravednim. Ovakve situacije kupce mogu da dovedu do troškova (iz svog džepa) od preko 10.000 evra, kada je neophodna zamena motora.

A ove žrtve su ljute na neaktivnost Generalnog direktorata za konkurenciju, potrošnju i suzbijanje prevara (DGCCRF). Prema mišljenju ova dva udruženja, misija zaštite potrošača ove uprave u ovim slučajevima nikada ne bi bila sprovedena, jer nikada ne bi sprovela nikakve konkretne istrage. Njihov cilj je stoga da dobiju pomoć DGCCRF-a i organizacija ovlašćenih da sprovode kolektivne akcije protiv dotičnih proizvođača.

Oni koji imaju problema sa pouzdanošću povezanih sa kristalizacijom rezervoara za AdBlue na određenim dizel modelima Stellantisa još nisu formirali udruženje, žrtve 1.2 PureTech i 1.2 TCe su već reagovale kolektivno. Vlasnici vozila opremljenih jedinicama 1.2 TCe pokrenuli su kolektivnu akciju pod nazivom “Motorgate”, u vezi sa aferom “Dieselgate” koja je ocrnila Volkswagen grupu. Odlukom donetom u skraćenom postupku 14. marta 2023. godine, Renaultu je sud naložio da dostavi dugačku listu osetljivih dokumenata, koji nikada nisu predstavljeni u ime poslovne tajne. Francuski proizvođač se žalio na ove odluke i slučaj je bio predmet rasprave pred Apelacionim sudom u Versaju 29. novembra 2023. godine.

Ne čekajući na veće Apelacionog suda zakazano za 18. januar 2024. godine, dotični vlasnici podneli su tužbu javnom tužiocu u Nanteru za tešku obmanu, obmanjujuće komercijalne prakse i ugrožavanje života drugih. Otvorena je preliminarna istraga koja bi na kraju mogla da dovede do suđenja pred krivičnim sudom, ukoliko istraga otkrije izvršenje krivičnih dela.

Što se tiče žrtava 1.2 PureTecha, procesi će uskoro biti pokrenuti. Branilac je Kristof Legevaks, advokat zadužen i za slučaj Motorgejt, kolektivna tužba je trenutno u pripremi. Branilac je sebi postavio cilj da okupi najmanje 1.000 tužilaca pre kraja 2023. kako bi pokrenuli kolektivnu tužbu protiv Stellantis grupe.

Cilj ostvaren od 1. decembra 2023. godine sa do danas, više od 3.500 tužilaca registrovano na platformi MiLeo, registracije su ponovo otvorene do 14. januara 2024. Advokat planira da pošalje zvanično obaveštenje Stellantis grupi pre kraja januara 2024. i da započne pregovore u cilju dobijanja nadoknade i/ili pokrića za popravke automobila svojih kupaca.

U nedostatku prijateljskog sporazuma, što je vrlo verovatno, on će krenuti proceduralnim putem koji je već započet u aferi Motorgejt.

AutoRepublika

(8744)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

18 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Al’ će se počeše… Našli su crkvu u kojoj će se Bogu moliti…

Rikošet

Ako ovome dodamo problem 1.2 TSI motora s lancem i ostalim đakonijama, pa probleme 1.0 Ecoboost motorića dobijamo poprilično jasnu sliku šta znači termin „Downsizing“.

Autoindustrija je s njim značajno spustila CO2 emisiju, jer su mnogi automobili pogonjeni navedenim motorima postali nekretnine. Ako im je to bio cilj zaslužuju kolektivni aplauz.

Toliko licemjerja je u ovoj savremenoj autoindustriji, koja želi da sve njene greške, jeftinoće i propuste plate kupci iz njihovog džepa.

Volio bih da ova tužba „prođe“ i da se stane u kraj evropskom automobilskom fušeraju i licemjerju…

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Rikošet
s mile

mislim da nije to do downsizinga, već do „cost sizinga“, štedelo se na ispitivanjima, štedelo se na lancima, bukvalno npr 10eur skuplji lanac i nebi bilo problema sa TSI motorima. Slično i sa kajšem u ulju PSA motori.

Rikošet

Jasno.

MRN

Brljanja i promašaja u konstrukciji je uvek bilo (i to ne samo po pitanju motora) i biće ih uvek. Pri čemu promašajima nisu bili pogodjeni samo motori manjih zapremina, niti oni samo sa manje cilindara (pa ni samo sa 3 cilindra). Bilo je i dosta faličnih motora veće zapremine. Uostalom, na spisak loših motora ti si stavio i 1,2 TSI (u jednoj njegovoj verziji), pri čemu je on imao 4 cilindra. Što se tiče 1,0 Ecoboost-a, koliko znam, problem (koji je davno rešen – za ubuduće) nije bio do agregata u užem smislu, već do rashladnog sistema i to do… Pročitaj više »

Rikošet

Hehe opet me vraćaš na trocilindraše (a nisam ih nigdje spomenuo imenom kao problematične), a i ovaj Renaultov problematični je 1.2 sa četiri cilindra. Ovaj put sam generalizovao oko malih motora nebitno od broja cilindara. Slažem se za većinu ovog što si napisao da je faličnih bilo puno u svim zapreminama i konfiguracijama, ali nikad ih nije bilo u ovolikom broju kao sada pa da imaš dovoljno veliku kritičnu masu koja se organizovala i tužiće velike proizvođače. Ne ulazim u to koliko uspiješno to može biti i možda je do sada bilo sličnih slučajeva, a da to nisam upratio, ali… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Rikošet
Zex

A mene napali na b92 stranici kod Auta teme, što sam rekao da downsizing vodi u gore motore i sve što je manje od 4 cilindra nije za u auto…odma da nemam pojma itd…a mehaničar mi kolega i govorio kako su svi kante od motora, jedino ako misliš kupiš novi i.prodaš prije 100.000 km da predješ…jer posle samo na deponiju

Kaboom

Pominjani 1,2 (Renault) je sa 4 cilindra.
Ovde je problem (ne)kvalitet koji može skupo da košta vlasnike.
A potvrdjeno je da sistemski problem,ne izolovani slučajevi.
P.S. Renault trocilindraš (900cm3) uz redovno održavanje prelazi 300-400.000 km bez većih problema…

Čmire

Imam pitanje za tebe i tvog kolegu „mehaničara“. Koji motor ste vi projektovali i napravili od nule?

Nik900

Jel se uopste zna kada su tj od koje modelne godine resili problem na 1.2 psa motor….ili ga nisu ni resavali.

Rikošet

https://www.youtube.com/watch?v=er8mxaVVz8U&t=12s

Tek sad su ponudili novi blok s lancem, znači od 2023. Koliko je meni poznato svi prethodni su s remenom u ulju. E sad bilo je unapređenja samog remena, a da li su dali rezultate u praksi to ne znam i to ti mogu reći npr. u ovlaštenom servisu ili majstori koji su bolje informisani i upućeni u ovu problematiku…

s mile

Kod nas se max izbegavaju VTi motori iz Pežo / BMW radionice, cene vozila baš padaju, polovnjaka, sa tim motorima, a neko i je valjano platio. U velikom su gubitku gore spomenuti kupci. Kome i za koliko prodati auto sa motorom na Lošem glasu.

igi

Onima koji nisu uopšte upućeni u te motore, i uopšte u probleme sa motorima. A ima ih sasvim dovoljno za tržište polovnjaka.
Osim ako se na primer ova i slične vesti ne nađu u udarnim terminima u mejnstrim medijima pa onda dopru do većeg broja ljudi.

ivan

osnova tog 1,6 psa motora je odlicna zasrao je bmw sa njihovom glavom i razvodom

Dimitrije Pantić

Kaiš u ulju !??
Jbt prvi put čujem takvu budalaštinu…
Do sad sam video motore sa lancem od bicikle koji pokreće kompletan razvod u motoru i to dečije bicikle – odmah sam rekao da je čista zarada i pitanju, pa tu je motor REZERVNI DEO i treba ga što češće menjati…
Uostalom, zašto bi proizvođači elektromobila uzimali ogromnu lovu za zamenu baterija, na svakih 150.000 km, kad i proizvođači dizel i benz motora mogu to isto – potrebno ja samo napraviti LOŠ MOTOR, a to se beskompromisno radi još odavno…

ivan

Nebi me zsčudilo da wv das auto stoji il podržava tužbu mozda i tim advokata podrske im poslao🤣3000 tuzitelja digli ste famu kao da je 500hiljada

T D

Epa hocete male potrosace i male registracije,sta ste ocekivali….Ja sam uzeo pezo 3008,nudili mi svasta,uzeo sam provereni 2.0hdi i molim lepo…Zamisli da motorcic sa tri cilindara pokrece ragu od skoro 2 tone,pa valjda sama logika kaze da ce materjal da trpi…Mozete da gurate i turbine,i razlicite tipove prenosa…mehanika i fizika su jasne…

Noka

Pronasli gde je bio problem.
Pitanje je ko ce to sve to da plati.
Serviseri su stavljali ulje koje su im rekli ako su?
Na kraju je ispalo da su mogli ulje koje testirano a to je samo jedno.
Ulje je na 50.000km nagrizao zupcasti kais