1. Home
  2. Održavanje
  3. Zašto dizel motori vremenom gube snagu i efikasnost? (VIDEO)
Zašto dizel motori vremenom gube snagu i efikasnost? (VIDEO)
23

Zašto dizel motori vremenom gube snagu i efikasnost? (VIDEO)

31.43K
23
Podelite sa prijateljima:

Generalno, dizel motori su ekstremno izdržljivi i mogu da pređu na stotine hiljada kilometara uz odgovarajuće održavanje. Ipak, vremenom čak i oni „najnegovaniji“, počeće da gube snagu i efikasnost. Šta je razlog tome?

Džejson Fenske iz Engineering Explained YouTube kanala, iskoristio je laboratoriju koju koristi ExxonMobil, da bi dao odgovor na ovo pitanje. Mada postoji nekoliko različitih uzroka gubitka snage dizel motora tokom godina eksploatacije, Džejson je otkrio da se najveći problem zapravo odnosi na brizgaljke (dizne).

Za razliku od benzinskih motora, koji koriste varnicu da bi se zapalila smeša u cilindrima, dizeli se oslanjaju na kompresiju. Da bi se dobila najbolja moguća detonacija, „naftaši“ koriste brizgaljke ekstremno visokog pritiska, koje ubrizgavaju gorivo u cilindre putem niza majušnih rupa. Kombinacija visokog pritiska i malih otvora kreira izmaglicu dizel goriva, koje se na taj način ravnomerno rasipa u cilindru, što obezbeđuje čistije i efikasnije sagorevanje.

Međutim, vremenom na brizgaljkama može da se nataloži ugljenik, što za posledicu ima manje efikasan rad motora, iz prostog razloga što se ne dobija željena „izmaglica“ mešavine goriva i vazduha. Ova pojava ne samo što može da poveća potrošnju, već i emisiju štetnih gasova.

Solucija za rešavanje ovog problema, odnosno vraćanje motora na „fabričke postavke“, dolazi u vidu upotrebe aditiva, koji može da ukloni naslage ugljenika iz brizgaljki. U Džejsonovom slučaju, korišćen je aditiv jednog renomiranog proizvođača, da bi se poboljšalo stanje brizgaljki. On je utvrdio da je odgovarajuća mešavina aditiva uspela da očisti čak i stariji dizel, jer je ostvareno poboljšanje od dva odsto, kako što se tiče ekonomičnosti, tako i emisije ugljen-dioksida. Laboratorijski rezultati su pokazali smanjenje emisije azot-oksida od 11 odsto.

Aditivi su svakako dobra stvar, a preporučujemo proizvode ove robne marke. Takođe ono što preporučujemo, je i dekarbonizacija motora.

AutoRepublika

(31434)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

23 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nisam usuo aditiv za čišćenje dizni godinama, verovatno ne poslednjih 100-120 kkm. I sve „na oko“ i dalje radi kako treba. Možda bih ipak mogao opet … Neće (verovatno) škoditi.

s mile

stvar je u tome da se postepeno gubi snaga i povećava potrošnja, a i sve je to za par procenata… tako da se teško primeti, a mišljenja sam da treba povremeno tretirati motor sa nekim čišćenjem, ili aditivima… samo što kod nas srba je preventivno održavanje na debelo niskim granama… iako malo košta…. u poređenju sa npr 2% više goriva na godišnjem ili višegodišnjem nivou

moron

Mislim da u garaži čak i imam dve „zaostale“ bočice aditiva za „negu“ dizni ( Wynns ), ali sam odavno postao suviše lenj da to sipam, a nešto i ne verujem da možda 1 ccm aditiva na 20 litara goriva može dramatično da popravi kvalitet goriva. Za periodično čišćenje dizni (svakih oko 10 kkm ) sam možda prvih 60-70 kkm životnog veka koristio takodje Wynns, ali su se onda pojavili i neki posebni aditivi za čišćenje DPF-a i postao sam skroz sludjen. I sve sam prestao da koristim …

Rade

Ako već koristiš aditivirana goriva onda ti i ne treba. A i onaj aditiv što Peugeot koristi za DPF drži dizne relativno čistim.

moron

Ja sam mislio da se onaj „želatirani“ PSA aditiv za DPF „brizga“ direktno u DPF ? Da on ne prolazi kroz dizne za gorivo ?

Rade

Pri svakoj dopuni dizel goriva, sistem ubrizgava srazmernu količinu aditiva u rezervoar za dizel i meša se kao i svaki aditiv što bi ti sipao kroz otvor. Taj aditiv služi da česticama čađi kasnije bude potrebno manje temperature za regeneraciju. Bez aditiva je potrebno mislim 500-600° C, a sa tim aditivom oko 200°C.
Star je video, pa se ne vidi dobro.
https://www.youtube.com/watch?v=oQfBCQek6eg

moron

Baš sam bio glup ?

don

nevjerovatno iritantan glas….nisam mogao odgledati vise od 15 sekundi videa, a i zasto bih?

marko

tvoji komentari su nevjerojatno iritantni i uglavnom besmisleni

Don

Zašto ih čitaš i komentiras?
Činjenica je lik ima pistav glas i da nije za „spikera „, ne dovodimo u pitanje njegovo znanje ili argumentaciju nego samo glas, a on nije ugodan. Da bi razumio o cemu govorim, reći ću da su nekad za (radio) spikera odražavane posebne audicije, specijalisti vodili pažnju o dikciji, boji glasa itd i onda odabirali spikera. Nije to bez razloga.

marko

Čitam ih jer ih je nemoguće izbjeći, lupetaš na svakoj temi. I nemoj mi docirati, vrlo dobro znam što je posao službe za jezik i govor na hrt-u, i to nikakve veze nema s ovim videom. Čovjek nije profi spiker, i nema potrebe komentirati njegov glas, izgled, odjeću ili bilo što drugo tek toliko da nešto napišeš. Vjeruj – nisi najpametniji na svijetu i ne razumiješ se baš u sve. A koliko te cijene ostali posjetitelji ovog portala vidi se po broju minusa koje si prikupio. Čestitam.

Peki

Te povremeno provozati stotinak kilometara na auto putu u visem rezimu rada, recimo oko 3.000 obrtaja i vise (pre toga se uveriti u dobar nivo ulja u motoru i njegov kvalitet). Ovo posebno pre nego li se ode na tehnicki pregled, sto drasticno smanjuje emsiju stetnih izduvnih gasova… I naravno koristiti sto cesce kvalitetno gorivo sa aditivima.

Bungi

Stvar je u tome da su novi dizel motori strašno komplikovane mašine sa ogromnim brojem dijelova a samim tim i više kvarljivi. VW SDI nije imao čak ni turbo, kao ni Mercedes-ov 2.3 dizel iz 123-ke.Zato su kao od šale satirali preko 500 000 km. Stara dobra vremena!

Slavko

Kakva su vam generalno iskustva sa dizel motorima, kako podnose svakodnevnicu? Kad bi menjali auto, da li bi se opet opredelili za dizel?

Rade

Ja imam odlično iskustvo sa relativno novim dizelašem (turbo). Ne žalim što sam pre desetak godina doplatio za njega.
S obzirom da većina novih dizelaša troše AdBlue ureu, kao i da je kod nas litar dizela „primetno“ skuplji od litre benzina teško da bih danas doplaćivao za dizelaša. A i obrtni moment im više nije prednost kao nekada, još ako bih uzimao model sa automatskim menjačem to bi bila potpuno nebitna stavka.

moron

Izmedju jednako paketiranog fokusa 1,0 turbo sa 125 ks i 1,5 dizela sa 120 ks je razlika cene 1.800.
Ali, to nije razlika od samo 100 Nm ( 170 i 270 ), već i razlika izmedju 3 i 4 cilindra.
Bar je to tako na primeru forda. A čak i da predješ na 1,5 Ecoboost, opet su 3 cilindra, grom ih ubio 🙂

moron

Vozim privatno dizele poslednjih 15 godina, a poslovno nove benzince ( turbo i atmo ).
Sa dizelima nisam nikada imao problema, oni dobro „podnose svakodnevnicu“, ali, kada budem privatno uzimao nova kola, još ne znam koji pogon ću izabrati.
Najradije bih opet dizel, ali, moguće je za slične pare naći i slično potentne benzince.
No, kako me strah mogućih eko ograničenja ili penalizacija za dizele, razmišljam čak i o hibridima. U najkraćem, apsolutno pojma nemam. Ali, ne isključujem unapred ni dizel.

Slavko

Sa kojim/kakvim novim benzincima imas iskustva? Kako su se pokazali na planu potrosnje i pouzdanosti?

moron

Fabia 1,0 TSI sa 95 ks i Yaris 1,5 sa 111 ks Pošto su oba vozila relativno nova ( 1,5 i pola godine ) i malo prešla ( 50 i 10 kkm ) još ne prave probleme. Moj je utisak da fabia malo manje troši van grada. A troše zavisno kako ih voziš. Oba mogu da „magistralno“ na veom alakom gasu troše i ispod 4,5, ali, i sa auto putem, sve se to u pravilu kreće izmedju 5,5 i 6. Po gradu obično 8-9 ( ako nije gužva ), ali, dešava mi se i 10-11 (pa čak i 12 litara… Pročitaj više »

Fico

Naravno cjeli živor vozim samo dizela

Joseph

Slažem se sa svime gore navedenim. Imam dizela sa 212tkm iz 2010.godine i u zadnji tank goriva sam nasuo https://www.molydon.hr/aditivi/liqui-moly-sredstvo-za-ciscenje-sistema-ubrizgavanja-500ml-lm20811 pro line aditiv. I dobio sam preporuku servisera iz Njemačke da je poželjno s vremena na vrijeme nasuti aditiv da očisti dizne pogotovo kad je u pitanju balkansko gorivo. Ovdje možete viditi razliku prije i poslije korištenja aditiva za gorivo https://www.youtube.com/watch?v=oOr7MWq61Ik

moron

Ne nekim od tih aditiva možeš pročitati da bi postupak čišćenja dizni dizela trebalo ponoviti svakih 3-4 hiljade km … Sumanuto. Priča sa tim aditivima mi dodje kao priča o „pomoćnim lekovitim sredstvima“. Uglavnom – ne štete. A, da li koriste? Pa,…

Lazar

sipati 1% dvotaktolnog ulja u rezervoar sa naftom( prvo ulje posle naftu) . ne treba ti bolji aditiv da smanji trenje u pumpi u diznama i vozis bez kvara milion kilometara. Danasnja nafta nema sumpora u sebi i eto trenja i habanja pokretnih elemenata. Ja sipam u mog Bmw 2010. godiste. Motor radi kao sat a i zimi bolje pali. Cistite jednom godisnje Egr ventil pod obavezno a sto se tice aditiva nemoj te se zamlacivati sa marketinskim trikovima. Radim u rafineriji u Madjarskoj i znam cake i fore cime se sluze. Kupis dobro dvoktaktolno ulje i u naftu 1%… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Lazar