1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Dacia puni 50 godina uz jasnu viziju ulaska u novu industrijsku revoluciju
Dacia puni 50 godina uz jasnu viziju ulaska u novu industrijsku revoluciju
1

Dacia puni 50 godina uz jasnu viziju ulaska u novu industrijsku revoluciju

234
1
Podelite sa prijateljima:

Dacia slavi 50 godina postojanja ove godine, i ima jasan pogled u budućnost.

Zapravo, svoju glavnu fabriku u Piteštiju naziva „fabrikom budućnosti“, nakon što je u nju investirano 2,8 milijardi evra u poslednjih deset godina.

U centru zbivanja se nalazi takozvana 4.0 strategija ili četvrta industrijska revolucija, zasnovana na digitalizaciji, i koja podrazumeva uvođenje kibernetičkih sistema.

Tijeri Brankard, šef digitalnog odeljenja u okviru proizvodnje je rekao: „Automobili su sada personalizovaniji, ekološki podobniji, povezaniji i u sve većoj meri autonomni. Ovo proizvodnju čini sve komplikovanijom.

Naša strategija se završava sa zadovoljstvom kupaca, ali započinje sa treninzima i učenjem, održavanjem standarda, odnosima sa snabdevačima, ispunjavanjem društvene odgovornosti i upravljanjem tehničkim promenama. 4.0 je digitalna transformacija a Renault se veoma dobro snalazi u tome.“

Brankard je opisao četiri glavna proboja u oblasti digitalne transformacije: povezana radna snaga, virtuelni trening, fabrika koja funkcioniše uz pomoć podataka i upravljanje lancem nabavke uz kompletnu logistiku i distribuciju.

On je dodao: „Mi sada imamo kompletnu fabriku pokrivenu WiFi-jem, a 3.000 tableta je podeljeno vođama timova i menadžerima. Pristup podacima znači da možemo brzo da izvršimo uslovno i predviđeno održavanje, bazirano na istoriji podataka i algoritmima.

Možemo da reagujemo, prilagođavamo se i donosimo odluke mnogo brže, što je važno, kao i logistika, u smislu garancije kvaliteta, gde automobilska industrija zaostaje, primera radi za prehrambenom indusrijom.“

U Piteštiju svake 54 sekunde sa proizvodne linije siđe gotova Dacija, uz pomoć osoblja koje broji 7.000 duša, kao i 800 robota.

Investiranje se usmerava na trening i ostvarivanje neophodnih veština, uz naravno automatizovane procese.

Prošle godine, fabrika je proizvela 510.000 motora, 506.000 menjača, odnosno dovoljno delova da se sastavi 751.000 automobila, od kojih je 313.883 napustilo fabriku, dok su ostale komponente poslate u druga postrojenja na sklapanje.

Šef kompanije, Antoan Duseran, rekao je da se na Renault grupu u Rumuniji odnosi 3% bruto domaćeg proizvoda, uz zapošljavanje 17.000 lica, dok automobili grupe zauzimaju više od 37 odsto tržišnog učešća kod naših suseda.

U proteklih 10 godina, investicija je iznosila 2,8 milijardi evra, a odeljenja za dizajn, prodaju, istraživanje i razvoj, takođe su povezani sa čak 1.500 snabdevača. U velikoj meri se ovde radi o samostalnom funkcionisanju, koje započinje sa projektovanjem, razvojem i procesnim inženjeringom, a takođe postoji i mogućnost proizvodnje sopstvenih alata.

Fabrika poseduje sopstvene prese i radionice za motore i menjače, koje snabdevaju ostala proizvodna postrojenja grupe širom sveta, kao i kompletnu montažu. Pitešti je matična fabrika čak 16 satelitskih jedinica koje su globalno raspoređene.

Što se tiče dizajna i inženjeringa, sedišta ovih sektora se nalaze u Bukureštu, dok se istraživanje, razvoj i testiranja obavljaju u Tituu, jedinom kompletnom istraživačko-razvojnom centru u istočnoj Evropi i najvećem objektu tog tipa van Francuske.

Na mestu nekadašnjeg vojnog aerodroma, 2008. godine, otvoren je dotični centar, i funkcioniše u bliskoj saradnji sa Dacijinim poslovanjem vezanim za dizajn, stajling, nabavku i prodaju (u Rumuniji).

Tokom 2012., upravo je ovaj centar iznedrio Logan i Sandero, a prošle godine redizajnirani Duster. Prostire se na 350 hektara sa 48.000 kvadratnih metara građevinskih objekata u kojima se nalaze gluve sobe, valjci za testiranje, laboratorije za ispitivanje korozije, oprema za ispitivanje izdržljivosti, simuliranje sunčeve svetlosti, infra-crvene komore i sekcije za validaciju pogonskog softvera.

Tu je i 32 kilometra dugačka test staza, uz tunele sa vodom, prašinom i šljunkom, kao i simulacija terena za „off-road“ vožnju. Tu su takođe i komore koje imitiraju različite klimatske uslove, u kojima se temperatura može spustiti do onih arktičkih.

Priredio: Pavle Barta

 

(234)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Aca.Z

Polako,polako ali Dačija napreduje.Žao mi je što,Sandero koji je predstavljen 2008.,nije bio toliko unapredjen kao što je danas.Pre svega mislim u pogledu opreme koja je danas daleko bolja u odnosu na prve generacije Sandera i Logana.Mislim da se spominjalo da će se proizvoditi neki sedam,srednje klase ali izgleda ništa od toga za sada.