1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. VW ima za cilj da postane najveći svetski proizvođač električnih automobila
VW ima za cilj da postane najveći svetski proizvođač električnih automobila
0

VW ima za cilj da postane najveći svetski proizvođač električnih automobila

157
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen grupa je u fazi reorganizacije proizvodnih objekata u Nemačkoj u cilju dalje transformacije konglomerata u vodeću svetsku silu u oblasti električnih automobila.

VW će potrošiti više od 34 milijarde evra na električne modele, autonomnu vožnju i nove prevozne servise do kraja 2022, saopštila je kompanija.

Proizvodnja električnih automobila za evropska tržišta će u velikoj meri biti fokusirana na Volkswagenovu fabriku u Cvikauu. Tu će sa proizvodnih linija silaziti električni modeli bazirani na MEB platformi, nakon investicije vredne milijardu evra.

Proizvodnja će startovati sa I.D. električnim automobilom 2019., odnosno modelom veličine Golfa, da bi tržišno lansiranje usledilo 2020. U ovoj fabrici će se takođe proizvoditi modeli „na baterije“ iz sestrinskih Audija, Seata i Škode. Računa se da će proizvodni obim 2020. iznositi 100.000 vozila godišnje.

Električni automobili za najveće Volkswagenovo tržište, Kinu, biće lokalno proizvođeni. Kompanija planira da uloži 10 milijardi evra do 2025. u cilju razvoja i proizvodnje potpuno električnih i „plug-in“ hibridnih vozila u Kini.

Škoda će svoj elektro model proizvoditi u Mladoj Boleslavi, što smo već najavili, i to počev od 2020.

Modeli bazirani na MEB platformi će imati autonomiju od 400 do 600 kilometara, uz mogućnost brzog punjenja. Što se cenovnog pozicioniranja tiče, biće u rangu dizel automobila.

Proizvodnja VW Golfa i Passata, koja se trenutno odvija u Cvikauu, biće izmeštena u fabrike u Volfsburgu i Emdenu. Kompanija ulaže 2,9 milijarde evra u Volfsburg, da bi se obezbedila proizvodnja nove generacije Golfa. U Emdenu, investicija je koncentrisana na proizvodnju Passata, počev od 2018. godine, i iznosi 1,1 milijardu evra.

Volkswagen je takođe saopštio da će investirati u fabrike za proizvodnju komponenti. To znači da će u Brunzvik biti uloženo 750 miliona evra, u Kasel 1,5 milijardi evra i više od 800 miliona evra u Emden.

Sve te investicije za cilj imaju odbranu konglomerata od novopečenih konkurenata poput Tesle i Uber Technologiesa, koji su poremetili tradicionalan način poslovanja u automobilskoj industriji.

„Sa odobrenim planovima, mi smo postavili temelje da Volkswagen učinimo svetskim broj jedan igračem kada je reč o električnom prevozu, do 2025“, rekao je šef grupe, Matijas Miler.

Disciplinovano trošenje

Dotični plan nalaže trošenje od oko 14,4 milijarde evra godišnje, u poređenju sa dosadašnjim nivoom od 12 milijardi evra.

Volkwagen će biti „disciplinovaniji“ što se trošenja tiče, i efikasniji u održavanju ogromnog sistema, radi redukovanja troškova, rekao je Miler.

Nastojanje da se trošenje stavi pod kontrolu dolazi nakon godina loše discipline kada je upravljanje budžetom u pitanju, kao i naduvanih troškova. Miler je ponovio obavezu da se redukuju kapitalni izdaci na šest odsto od prodaje do 2020. Troškovni odnos je narastao na 6,9 odsto prošle godine.

„Investitori bi trebalo sa dobrodošlicom da pozdrave posvećivanje savremenijoj investicionoj disciplini“, rekao je Arnd Elinghorst, analitičar iz londonskog Evercore ISI. „Do sada ove godine, Volkswagen je napravio dobar napredak, sa jakim protokom gotovog novca i investicija.“

 

(157)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments