1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Da li Geely može da dostigne Volkswagen? (I deo)
Da li Geely može da dostigne Volkswagen? (I deo)
0

Da li Geely može da dostigne Volkswagen? (I deo)

522
0
Podelite sa prijateljima:

Da li bi Geely grupa jednog dana mogla da postane kineski proizvođač broj 1? Ukoliko u obzir uzmemo brzinu kojom se ova kompanija širi poslednjih godina, sasvim je jasno da Li Šufu ne planira da se zaustavi na stanju postojećem.

Geely je trenutno glavni privatni kineski proizvođač automobila i originalnih komponenti. SAIC, Dongfeng i FAW su za sada veći igrači, prvenstveno zbog zajedničkih poduhvata sa zapadnim kompanijama, ali Geely svojim akvizicijama polako krči put ka samom vrhu, poput „Borga“ u „Zvezdanim stazama“, što bi rekli „bilo kakav otpor je uzaludan“.

Otkupljivanje dela Daimlera

Najnovija kupovina se odnosi na 9,7 odsto udela u Daimleru AG. Za mnoge, bila je iznenađujuća, jer Li Šufu nije preterano krio da je želeo da otkupi deo Fiat Chryslera tokom 2017.

Na kraju, vlasnik Geelyja je jednostavno okrenuo leđa razgovorima sa FCA i okrenuo se Daimleru. Izrazio je nadu da će nemački gigant biti u prilici da sarađuje sa nekim od proizvođača koje Geely poseduje u potpunosti, posebno u okviru „pakleno“ skupe elektrifikacije. U međuvremenu Šufuova lista automobilskih marki postala je još veća, jer je pripojio i proizvođača kamiona – Volvo Group.

Ovaj prvi članak će biti skoncentrisan na nekoliko autombilskih marki koje poseduje Geely, dok će se drugi fokusirati na Volvo Cars, Polestar, Lynk & Co, Lotus Cars i Proton.

Shǎndiànzhàn – 闪电战 (Blitzkrieg)

Čak i letimičan pogled na prodajne brojke Geelyja za ovu godinu, jasno pokazuje u kakvog industrijskog behemota se ova kompanija pretvara. Do početka naredne dekade, a vrlo verovatno i ranije, na Geely i Geely Emgrand modele bi moglo da se odnosi dva miliona isporuka godišnje, kako u Kini, tako i u okviru izvoza. Naravno, sve to pod uslovom da ne dođe do značajnijih „tektonskih poremećaja“ na kineskom tržištu.

Čak je i Lynk prodao 37.005 vozila do sada u 2018., a Proton bi u perspektivi mogao da doda milion i više vozila na godišnjem planu. Geely grupa uopšte nije tako daleko od približavanja obima proizvodnje gigantima kakvi su Nissan Motor, Honda, FCA i PSA grupa. Kada oni budu prestignuti, na „nišanu“ Kineza će biti GM, Toyota Motor Company i Volkswagen AG. Ostvarivanje ovog cilja neće biti nimalo lako, ali se u isto vreme ne može okarakterisati nemogućim. Setimo se samo Hyundai Motora i njegovog „imidža“, i uporedimo to sa erom koja je započela od kupovine Kia Motorsa. Ili još bolje, pogledajmo gde je Geely bio pre pet godina, a gde je sada.

Automobili, taksi vozila, automobusi i putnički dronovi

Proboj Li Šufua u Daimler nije bio jedini šok za mnoge automobilske analitičare prošle godine. On je takođe potpisao ugovor po kojem preuzima kontrolu nad (budućim) proizvođačem letećih automobila, Terrafugiom. Ova američka firma je stavljena u okrilje Geelyja prošlog novembra. Uslovi ugovora su nekoliko meseci bili diskutabilni. Naime, firma, čije je sedište u Masačusetsu, kaže da ima za cilj da započne serijsku proizvodnju svog prvog modela već sledeće godine. Još uvek nije jano na koji način će to uticati na tekuću investiciju, koju Daimler ima u rivalskoj kompaniji – Volocopter.

Vozilo sa vertikalnim poletanjem i sletanjem (VTOL) bi trebalo da bude lansirano 2025., saopštio je Geely prilikom preuzimanja. Kompaniju je osnovala nekolicina diplomaca sa MIT univerziteta 2006., a prototipovi su bili nekoliko puta predstavljani od tada. Neki analitičari su ambicije ove kompanije okarakterisali teško dostižnim. Međutim, Li Šufu u potpunosti veruje da to nije tako. Čini se da se i Audi slaže s njim, jer je najavio partnerstvo sa Airbusom, a nedavno se prijavio za dobijanje dozvole za testiranje vazdušnih taksija na nebu iznad Ingolštata.

Takođe, čini se da se Geely nameračio da iskoristi razno-razne vladine potrošačke subvencije u okviru „New Energy Vehicles“ programa. Iz tog razloga, firma je ušla u zajednički projekat sa Xindayang grupom. Pod markom Zhi Dou, ona proizvodi D2 i D3 male električne krosovere, koji su se pokazali veoma popularnim u „car sharing“ programima. Noviji D3 je od prošlog novembra u slobodnoj prodaji u nekim kineskim gradovima, pridruživši se na taj način sličnom D2. Ukoliko bi ovaj tržišni segment krenuo u snažniju ekspanziju, Geely će biti više nego dobro pozicioniran. Ipak, u ovom trenutku, Zhi Dou zauzima vrlo mali deo ukupnog plasmana grupe u Kini, jer po Geelyjevim podacima, ova marka je prodala ukupno 8.051 vozilo do kraja maja.

Jedna druga divizija na koju treba da se obrati pažnja, pre nego što fokus premestimo na Geely i Geely Emgrand, je LEVC (London Electric Vehicle Company).

Manganese Bronze Holdings, nekada 20% u vlasništvu Geelyja, otišao je pod lokalnu upravu oktobra 2012., od koje otkupljen januara 2013. Od tada, Geely je postao glavni akcionar.

Prototip budućeg taksija, TX5, predstavljen je prilikom državne posete Velikoj Britaniji, kada je na „ostrvo“ stigao kineski premijer, Si Đinping, oktobra 2015. Ovaj automobil, pogonjen „plug-in“ hibridnim sistemom koji potiče iz Volvoa, proizvodiće se na posebno poručenoj aluminijumskoj platformi, a dizajnirao ga je David Ankona iz Barselone. Model je nazvan TX za serijsku proizvodnju, a ona se obavlja u Vest Midlendsu, u Engleskoj.

TX može da pređe do 112 kilometara koristeći energiju iz baterija, a one se dopunjavaju uz pomoć Geely-Volvo 1,5 litarskog trocilindarskog benzinca, u slučaju kada je to neophodno. Elektromotor dolazi iz firme Siemens, a baterija od 33 kWh je kreacija LG Chema. Južnokorejski Tier 1 snabdevač takođe opskrbljuje i Volvoove „plug-in“ hibridne modele.

Ova serija hibridnih vozila će se proizvoditi u jednoj drugoj fabrici, počev od 2019., baš kao i taksi verzija, dok će van silaziti sa proizvodnih linija objekta koji je trenutno u izgradnji, lociran tri časa vožnje južno od Šangaja. Godišnji kapacitet fabrike će biti 75.000 jedinica, što je tri puta više od obima proizvodnje fabrike Ensti u Koventriju.

Prvi taksi je isporučen vozaču u Londonu, u januaru ove godine. Usledile su isporuke za evropska tržišta, kako sa volanom sa leve, tako i desne strane, uz Hong Kong, Šangaj, Singapur i Peking. LEVC će po svemu sudeći nastaviti da proizvodi TX tokom naredne dekade, i najverovatnije neće menjati program do 2032.

Geely i Geely Emgrand

Idemo na marku Geely. Smatralo se da će ona biti ugašena da će je zameniti Geely Emgrand, mnogo uspešnija podmarka. Međutim, potonja dešavanja sugerišu suprotno, jer su u Kini lansirani izvesni modeli sa Geely oznakama.

U maju, Geely je izgubio drugo mesto u Kini od Toyote, a držao ga je čitavih sedam meseci. Razlog tome se prvenstveno ogledao u tome što je japanski proizvođač „napao“ tržište sa Camryjem i Levinom. Međutim, Geely nije bio osramoćen, naprotiv. Prodaja je porasla na 113.834 automobila u maju, što je u odnosu na prethodnu godinu napredak od 40 odsto. U rasponu od pet meseci, porast iznosi 37 odsto, a a ukupan broj novih registracija je probio brojku od 600.000., što je u „generalnom plasmanu“ održalo kinesku kompaniju ispred Toyote i drugih izazivača, mada je „dug put“ do dostizanja Volkswagena (601.176 naspram 1.285.618). Ipak, setimo se koliko se javno mnenje odnosilo s podsmehom u odnosu na Huawei mobilne telefone pre samo par godina, a kakva je situacija trenutno. Ista priča može da se primeni i na automobilsku industriju, jer Kinezi ubrzano profitiraju na dostupnosti tehnologije koje su im kroz zajedničke poduhvate donele zapadne kompanije.

Boyue, poznati i kao Bo Yue, najuspešnije je Geelyjevo vozilo. Ovaj SUV dugačak 4.520 milimetara, predstavljen je medijima tokom marta 2016. Proizvodi se u Čunšjau (Ningbo) i Baođiju, a takođe i u Belorusiji. U Belorusiji i Rusiji je poznat kao Geely Atlas NL3.

Restilizovani Bo Yue je imao premijeru na Salonu automobilu u Pekingu, u aprilu ove godine. Još jedno unapređenje je zakazano za 2021., dok će zamena uslediti 2023. Novajlija bi mogao da odbaci aktuelnu FE arhitekturu i preuzme Geely-Volvo-Lynk CMA platformu ili Volvoovu SPA.

Dva druga veoma uspešna modela su Emgrand GL i Emgrand GS. Drugonavedeni je 4,4 metra dugačak SUV/hedžbek u stilu Volvoa V40 Cross Country. Pored njega, tu je sedan, GL. On je pripadnicima medija predstavljen juna 2016., a sa prodajom u Kini je krenuo tri meseca kasnije. Platforma na kojoj počivaju oba modela nosi naziv FE (Framework Extendable). Modeli naslednici neće stići na asfalt pre 2023., što znači tri godine nakon redovne restilizacije.

Novonajavljeni Geely Emgrand GSe je zapravo GS „na baterije“. „Plug-in“ hibrid, kao derivat GL-a je u procesu razvoja, i nosi radni naziv FE-5HA.

Idemo dalje… Vision, takođe poznat kao GC7, u proizvodnji je gotovo sedam godina, ali se i dalje dobro prodaje. Ova 4.590 milimetara dugačka limuzina je u prodaju ušla decembra 2011. Naslednik će najverovatnije koristiti CMA ili SPA arhitekturu, a najavljen je kroz Geely Emgrand Concept, studiju koju smo već mogli da vidimo aprila 2015. u Šangaju.

Što se tiče budućih vozila, tu je 4.706 milimetara dugačak minivan, koji će biti izazivač Buicka GL8 Luxury MPV, a na tržište će stupiti uskoro. Naravno, i ovaj model je imao prethodnicu u vidu koncepta, koji je debitovao na Salonu automobila u Šangaju, aprila 2017. U vreme kada je bio zasebna divizija a ne podmarka, Emgrand je od Geelyja trebalo da dobije veliki minivan. Originalni koncept, Emgrand EV8, prvi put je prikazan 2009.

U igri će biti opcije sa pet, šest ili sedam sedišta, kao i tri pogonska sistema, uključujući „plug-in“ hibrid, a kasnije i čisto električni model. Svi su vezani isključivo za kinesko tržište, a radni naziv vozila je VF11.

S druge strane, SX11 će biti 4,3 metra dugačak SUV, najverovatnije sa oznakom Geely Emgrand Xingyue, i biće prvi model marke na BMA (B segment Modular Architecture) platformi. Očekuje se da će sa prodajom u Kini krenuti krajem 2018. U planu je naravno i „plug-in“ hibrid, radnog naziva SX11 P.

Još jedan model koji treba da bude lansiran ove godine je Geely Binrui. Predstavljen pripadnicima „sedme“ sile u maju, za njega se može reći da je neobično što neće biti povezan sa Emgrand podmarkom. Ovaj model sa četvoro vrata krasi karakterističan zadnji deo koji ga striktno ne determiniše ni kao sedan ni kao „lifback“. Takođe nije poznato gde će tačno ovaj model biti pozicioniran u Geelyjevom portfoliju. Binrui poseduje A06 i SL radne nazive.

Preko 1,6 miliona prodatih vozila 2018.?

Broj isporuka kompanije je vrtoglavo porastao za 63 odsto, na 1.247.116 vozila tokom 2017. (Geely i Geely Emgrand). U isto vreme, kada su ove lepe vesti za kinesku kompaniju objavljene u januaru, Geely Automobile Holdings je saopštio medijima da se nada da će prodati 1,58 miliona vozila u Kini tokom 2018. Ukoliko to bude ostvareno, označiće napredak od 27 odsto u odnosu na godinu ranije.

Pavle Barta

(522)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments