1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Predsednik Toyote Motor Europe zaradio više nego dvostruko od predsednika Tojode
Predsednik Toyote Motor Europe zaradio više nego dvostruko od predsednika Tojode
1

Predsednik Toyote Motor Europe zaradio više nego dvostruko od predsednika Tojode

352
1
Podelite sa prijateljima:

Didije Leroj, izvršni potpredsednik Toyote Motor i predsednik Toyote Motor Europe (on je takođe šef za planiranje poslovanja i konkurentnost), zaključno sa 31. martom 2018. plaćen je 9,37 miliona dolara, što je 50% fiše u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu, i što je još interesantnije, njegova zarada uveliko prevazilazi onu koju ima predsednik kompanije, Akio Tojoda.

Yomiuri Shimbun je izvestio da je Leroj prvi Toyotin funkcioner koji je zaradio više od milijardu jena, kao i da je njegova kompenzacija čini najveću sumu plaćenu jednom Toyotinom izvršnom direktoru još od poslovne godine završene 31. marta, kada su kompanije obavezane da objavljuju imena menadžera koji zarađuju 100 ili više miliona japanskih jena godišnje. Takođe, kompanije su u obavezi da navedu tačnu sumu.

Tojoda je zaradio 380 miliona jena, što je 3,47 miliona dolara, za fiskalnu 2017/2018., što je 18 odsto više u odnosu na godinu ranije. To je njegovo prvo povećanje plate u poslednje tri godine.

Francuz Leroj je svoju karijeru započeo u Renaultu 1982. godine i bio je imenovan za generalnog direktora fabrike Douai, aprila 1992. U aprilu 1996., postao je zamenik direktora Renaultove fabrike u Le Manu. Septembra 1998., pridružio se Toyoti Motor Manufacturing France (TMMF) kao potpredsednik, a predsednik je postao januara 2005. U junu 2007., imenovan je na mesto upravnog direktora Toyote Motor Corporation (TMC), da bi narednog jula, postao izvršni potpredsednik Toyote Motor Europe (TME) a zatim i predsednik juna 2010. U aprilu 2011., postavljen je na mesto generalnog direktora za Evropu u TMC, a postao je predsednik i izvršni direktor u TME. Aprila 2012., postao je viši upravni direktor u TMC-u. Istog meseca 2015., postao je predsednik poslovne jedinice Toyota No.  1 u TMC-u, a imenovan je i za predsednika u TME, da bi u junu postao izvršni potpredsednik i član TMC odbora. U aprilu 2016., je postao šef sektora za konkurentnost a istog meseca 2017. je dodao funkciju predsednika departmana za planiranje poslovanja i operacija.

Yomiuri Shimbun je takođe izvestio da postoji oštra konkurencija kada je reč o visokim funkcijama u evropskoj i američkoj automobilskoj industriji i potreba za zadržavanjem ključnih ljudi, što je navodno dovelo do toga da je Leroj dobio više nego dvostruko novca od predsednika Toyote.

Ukupno, pet Toyotinih funkcionera je primilo više od 100 miliona jena u protekloj fiskalnoj godini, što je jedan manje u odnosu na prethodnu.

 

(352)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Evo delića tajne uspeha Toyote koji traje. Akio Toyoda je zaradio više nego 4 puta manji iznos od izvršnog direktora Forda, oko 3 puta manje (verovatno i izraženije) od Matijasa Milera (VW) i Haralda Krigera (BMW). U poređenju sa sportistima, krvavo zarađen „dinar“, ali svejedno, drastično više nego što razumnom čoveku treba za životnu ušteđevinu.