1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Volkwagen bi novi Passat mogao da proizvodi u Slovačkoj umesto Turske
Volkwagen bi novi Passat mogao da proizvodi u Slovačkoj umesto Turske
0

Volkwagen bi novi Passat mogao da proizvodi u Slovačkoj umesto Turske

168
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen grupa bi mogla da donese odluku da ubuduće Passat proizvodi u Slovačkoj a ne u novoj fabrici u Turskoj.

Nadzorni odbor VW-a treba da se sastane ove nedelje i odluči da li će ići dalje s planiranom investicijom u novi proizvodni pogon, vrednom 1,3 milijarde evra.

VW treba da donese odluku brzo, jer kompanija želi da fabrika bude operativna do oktobra 2022., kada će se pogon u Emdenu, gde se prozvodi aktuelni model, u potpunosti prebaciti na proizvodnju električnih modela.

Jedna od solucija koje se razmatraju je da se proizvodnja Passata prebaci u veliku Volkswagenovu fabriku u Slovačkoj, piše nemački Automobilwoche.

Tamo se proizvode veliki VW Touareg i Audi Q7, kao i „mališani“ VW Up!, Seat Mii i Škoda Citigo. Proizvodnja „deminutiv“ modela će biti postepeno ukinuta zbog slabije potražnje, što će osloboditi kapacitete fabrike.

Član nadzornog odbora Volkswagena, Štefan Vajl, premijer Donje Saksonije, rekao je da se protivi tome da Turska bude lokacija za novu fabriku. Ova pokrajina, gde se nalazi sedište Volkswagena, veoma je uticajna u konglomeratu, a ujedno poseduje značajan udeo od 20 odsto.

Kao što je poznato, VW je odabrao Manisu, 40 kilometara severoistočno od Izmira, za lokaciju novog proizvodnog pogona. Prvobitni plan je bio da se tu proizvodi nova generacija Passata i sestrinske Škode Superb, s maksimalnim godišnjim kapacitetom od 300.000 vozila.

Bugarska, Rumunija i Srbija još uvek gaje nade da će ih VW vratiti na skraćenu listu kandidata.

Međutim, kako kažu izvori Automobilwochea, VW je već odlučio da deo proizvodnje Karoqa premesti u Bratislavu. Kompanija je takođe razmatrala da iskoristi novu fabriku u Turskoj za proizvodnju češkog SUV-a, da bi se smanjilo opterećenje s pogona u Češkoj.

AutoRepublika

(168)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments