1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Analiza: Manjak sirovina u automobilskoj industriji nije i neće biti uzrok rasta cena!
Analiza: Manjak sirovina u automobilskoj industriji nije i neće biti uzrok rasta cena!

Analiza: Manjak sirovina u automobilskoj industriji nije i neće biti uzrok rasta cena!

411
3
Podelite sa prijateljima:

Skokoviti rast cena važnih industrijskih metala stavlja automobilsku industriju pod pritisak. Ali, iščekivana kriza nikako da zakuca na vrata proizvođača. Uska grla je razumno očekivati jedino na polju nabavke kobalta, ali i to samo na kratak rok gledano.

Panika u salama za sastanke proizvođača automobila bila je velika kada je eskalacija rata u Ukrajini izazvala rast cena na tržištima roba, što je počelo da se zbiva od početka marta do danas. Pored nedostatka čipova i kablova, sada su pretila i uska grla u nabavci sirovina. Cene mnogih ključnih industrijskih metala potrebnih za proizvodnju automobila, kao što su nikl, paladijum i aluminijum, porasle su i vinule se do rekordnih nivoa.

„Vidimo povećanje cene sirovina i energije, što će izvršiti pritisak na poslovni model“, rekao je šef Stellantisa Karlos Tavarez koji je 63 godine star. Sledeća kriza za automobilsku industriju bila je neizbežna.

Sada je očigledno da se veliki potres u lancu snabdevanja sirovinama za Stellantis, Volkswagen i „kompaniju“ neće materijalizovati za sada. Situacija sa snabdevanjem na tržištu industrijskih metala je ponovo olakšana; umesto daljih skokova cena došlo je do njihovog pada na tržištima sirovina.

Na Londonskoj berzi metala LME, koja je čak obustavila trgovinu niklom u  međuvremenu, cena ovog metala je pala za 12% od kraja prvog tromesečja, aluminijum košta za oko četvrtinu manje, pa čak i cena kritične sirovine, to jest kobalta je opala za 10%. To znači da je nikl upola skuplji nego pre godinu dana, a cena aluminijuma se skoro vratila na nivo iz prethodne godine.

Alarmiran režim raspoloženja u pogledu mogućnosti nabavke sirovina je donekle splasnuo među proizvođačima automobila. „Trenutno ne vidimo nikakve rizike u snabdevanju koji bi mogli da utiču na našu proizvodnju vozila, a koji bi nastali kao rezultat ukrajinske krize“, kaže portparol Volkswagena. Slični tonovi stižu i iz grupacije BMW : „Obezbedili smo nabavku sirovina (uključujući struju i gas) na duži rok.“

Renault kaže da nije direktno pogođen sukobom u Ukrajini jer tamo proizvođač automobila nema direktne dobavljače. Stellantis naglašava da je naučio lekcije iz zdravstvene krize sa Covidom i krize s mogućnošću kupovine poluprovodnika.

Prema sopstvenim izjavama, BMW i Volkswagen su se zaštitili od fluktuacija cena sirovina. Kakve efekte to može imati, videlo se već u prvom kvartalu. Iznenađujuće, Volkswagen je prijavio pozitivan efekat od 3,5 milijardi evra, nastao kao rezultat transakcija zaštite (hedžinga). Zbog dugoročne sigurnosti, grupa je i dalje plaćala cene kao i pre rata u Ukrajini, razlika koje je napravljena se odrazila na knjigovodstvenu dobit. Prema navodima iz ove grupacije, ovaj poseban razvoj ne bi trebalo da se nastavi u daljem toku godine, poslovni prinos će se vratiti na nivo koji je predviđen za 2022. godinu.

Ostale krize sprečavaju probleme u snabdevanju sirovinama

Činjenica da je Rusija važan dobavljač mnogih sirovina za automobilsku industriju čini se da manje zabrinjava proizvođače automobila u ovom trenutku. Petina visokokvalitetnog nikla koji se koristi za preradu čeličnih proizvoda i za proizvodnju baterija za električne automobile, na primer, dolazi iz Rusije.

U slučaju aluminijuma, koji se uglavnom koristi za karoseriju, on čini 6% svetske proizvodnje. Otprilike polovina svetske potražnje za paladijumom dolazi iz Rusije i Ukrajine – od čega se oko 70% odnosi na automobilsku industriju.

Po mišljenju analitičara koji prati situaciju na tržištu metala i rudarstva, Elis Ju iz firme S&P Global Insights, ono što zadržava trend rasta cena metala za potrebe automobilske industrije jesu ostale krize. „Usled inflacije i nulte toleracije vlasti Kine na širenje korona virusa, tražnja pada dok se gomila ponuda na kratak rok,“ kaže Ju. Kratkoročno posmatrano, mudro je očekivati čak i višak ponude nad tražnjom, a biće potrebno nekoliko godina da se ponovo oseti deficit na strani ponude.

Dvomesečno zatvaranje u Kini, koje je organizovano kao poseldica širenja poznate zaraze, znatno je smanjilo globalnu glad za sirovinama. U ekonomskoj metropoli Šangaju i drugim gradovima, brojne fabrike su bile neaktivne, a oko tri procenta svetskog kontejnerskog kapaciteta nedavno je rezervisano ispred najveće svetske luke u Šangaju. Došlo je do zaustavljanja proizvodnje u fabrikama automobila širom sveta.

Prema nalazima do kojih su došli istraživači zaposleni u Institutu Ifo, a koje je obavlejno tokom maja, 90% anketiranih nemačkih kompanija u automobilskoj industriji čekalo je primarne proizvode iz Kine.

Paralelno s tim je došlo i do pada tražnje usled inflacije. U evro zoni, nedavno se stopa inflacije popela na 8,1% dok je ona u Sjedinjenim Američkim Državama na nivou od 8,3%.

Nastavljaju se problemi u nabaci kobalta

Ekspert Ju trenutno vidi velika probleme i generisana uska grla posebno u lancu snabdevanja kobaltom. Ovaj metal je, uostalom kao i litijum i nikl, važna sirovina za baterije u procesu proizvodnje baterijskih pakovanja.

„Izbijanje rata je dodatno pogoršalo nestašicu na tržištu kobalta“, kaže Ju. Rusija doprinosi sa samo oko 4% globalne proizvodnje kobalta. Ali neuspeh je pogoršao ionako napetu situaciju. Čak i pre rata, manje kobalta se isporučivalo iz Južnoafričke Republike- prvo iz logističkih razloga, a sada zbog poplava. To je izazvalo veliku štetu u priobalnom gradu Durbanu, koji je važna luka iz koje kreće izvoz kobalta. Odatle, Demokratska Republika Kongo, daleko najveći svetski proizvođač kobalta, izvozi sirovinu. Ta država je obezbeđivala više od dve trećine svetske proizvodnje kobalta 2021.

Sve u svemu, Ju očekuje skromne proizvodne kontingente električnih vozila u ovoj, ali i u narednoj godini i stoga prognozira smanjenu tražnju za litijumom i kobaltom. Već sama ta činjenica vodi ka miniranju procesa eventualne eksplozije cena ovih sirovina. Analitičari zaposleni u Goldman Sachsu, Nikolas Snoudon i Aditi Rai čak očekuju da se indeksira i pad cena kobalta i litijuma na kratak rok, odnosno u naredne dve godine, pa su to i napisali u izjavi koju su upriličili krajem meseca koji ostade za nama.

Potpuno bi bilo mimo prognoza i na razumu utemeljenih očekivanja da dođe do skoka cena na tržištu sirovina koje su od značaja u industriji proizvodnje automobila. Ali, ako smo naučili neku lekciju iz prethodnih par godina, onda znamo da će sledeća kriza ipak doći, i to se može reći sa stoprocentnom izvesnošću.

AutoRepublika

Izvor: Manager Magazin

(411)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nema veze, cene novih automobila će svakako eksplpdirati.

Matija

Velike oscilacije cena i strah od buducnosti, koji je svuda prisutan a nigde eksplicitno naglasen, vode proizvodjace vozila u neke nove strategijske pravce: – E-motore, baterije i elektroniku proizvodjaci ce sve vise da razvijaju i proizvode u svojoj reziji i to od eksploatacije sirovina do finalnog proizvoda. Ove strateske komponente ni jedan veliki proizvodjac ne zeli vise da prepusti nekom nezavisnom specijalisti, koji u svako doba moze da kaze „puj pike ne vazi, nema vise!“ – Sve veca paznja se posvecuje reciklazi vozila, pocevsi od karoserije, stakla, plastike pa do elektronike. – Oni koji to mogu, redukuju svoje programe u… Pročitaj više »

Matija

Audi najavljuje novo povecanje cena u julu og. Razlog – povecanje cena materijala i drugih proizvodnih troskova, pre svega energije.

https://www.automobil-industrie.vogel.de/steigende-materialkosten-audi-erhoeht-erneut-die-preise-a-d36cb9e7433ed0357cb792cee0fa6ebe/?cmp=nl-99&uuid=a532693fdbf1f8df86efb4b92ef72616