1. Home
  2. Vesti
  3. Budućnost Jeepa u Evropi
Budućnost Jeepa u Evropi
2

Budućnost Jeepa u Evropi

317
2
Podelite sa prijateljima:

Mada se zbog povećane tražnje za SUV modelima očekivalo da prodaja Jeepovih automobila rapidno poraste u Evropi, do takvih naglih skokova ipak nije došlo. Šta čeka Jeep u godinama koje su pred nama?

I čelnici Jeepa, kao i ostalih članica grupacije FCA željno iščekuju 1. jun kada će Serđo Markione predstaviti plan ove grupe za period do 2023. godine. Između ostalog, verujemo da će u izloženom planu biti i reči o budućnosti Fiatove fabrike u Kragujevcu.

Britanski stručni magazini imali su priliku da razgovaraju sa izvršnim direktorom Jeepa i RAM-a, Majklom Menlijem o budućnosti Jeepa u Evropi. Menli je Chrysleru pristupio pre 18 godina, a njegova blistava karijera dostigla je vrhunac preuzimanjem dva bisera FCA grupacije. Kada je Menli preuzeo Jeep 2009. godine, prodaja je iznosila oko nešto više od 400.000 automobila na godišnjem nivou. Prošle godine američki proizvođač prodao je 1,4 miliona vozila, što je tri puta više nego pre Menlijeve ere. Prethodne godine, svaki treći prodati model iz FCA grupacije nosio je oznaku Jeep.

Pored toga, Jeep ima čak pet modela među šest najprodavanijih u celoj FCA grupi. Ali stvari u Evropi ne idu najbolje. Zapravo prodaja je toliko loša da ju je Markione na prošlogodišnjem Salonu automobila u Ženevi nazvao „jadnom“.

Šta čeka Jeep?

Majkl Menli navodi da je glavni cilj Jeepa prodaja više od 1,9 miliona automobila ove godine. „Pred nama je nekoliko veoma bitnih godina. Sada smo veoma fokusirani da dostignemo zacrtane ciljeve“, kazao je Menli.

Jeep u naredne tri godine planira plasiranje tri nova modela, dok će 2020. godine stići nova generacija Grand Cherokeeja. Jeep posebno polaže velike nade u model Compass, koji bi prema prognozama mogao dostići cifru od 400.000 prodatih primeraka ove godine. Ukoliko se ovo predviđanje ostvari, Compass će postati najprodavaniji model ove kompanije.

„Do sada nismo imali kompetitivan model u C SUV segmentu. Sa Compassom se stvari rapidno menjaju. Renegade nam je otvorio vrata u B segmentu, tako da sada imamo čvrst temelj na kojem možemo da gradimo“, izjavio je šef Jeepa. U Jeepu očekuju i da će novi Wrangler značajno pogurati prodaju kako u globalnom smislu, tako i u Evropi.

Zabrinjavajuća okolnost za Jeep, kako kaže Menli, jeste problem dizel motora na Starom kontinentu. Zbog ubrzane satanizacije ove vrste goriva proizvođači traže alternative. „Verujemo da je hibridizacija rešenje za evropski problem sa dizelom. Tehnologija značajno napreduje, te će raskorak biti manji kako vreme prolazi.“

Trend krosovera u Evropi ne popušta. Jeep ipak ne želi da se upušta u krosover vode, već da bude kompetitivan u odnosu na takve modele. „Hoću da se naši automobili dobro voze. Hoću praktičan enterijer, to je ono što nam treba“ rekao je Majk Menli.

„Na pragu smo nove generacije motora koja će doneti značajan napredak u razvoju snage i potrošnje. Naš novi devetostepeni automatski menjač je zaista fantastičan. Moramo da radimo na napretku.“

Baby SUV i premijum atak

B segment u SUV klasi je postao vrlo kompetitivno polje, ali i veoma popularna tržišna niša. Jeep već nišani ovaj segment i u planu je jedan baby SUV. Prema aktuelnim informacijama, Jeep želi da stvori novi, derivativni model zasnovan na Pandi 4×4.

U razgovoru sa novinarima, Menli je potvrdio da se razmatra ovaj potez, kao i da procene kažu da bi takav model doneo najmanje 125.000 novih kupaca.

Ono što je posebno Britance interesovalo, zbog sopstvenih SUV brendova, jeste da li će Jeep napraviti iskorak ka premijum segmentu. Šef američkog proizvođača je odmah potvrdio da Jeep ipak želi da ode korak dalje. Od brenda koji je bio simbol za „radne mašine“ do marke koja nudi automobile skuplje od 80.000 američkih dolara.

„Jeep danas ne nudi samo terenske modele. Pogledajte naš Trackhawk i recite mi da to nije fantastičan automobil?“, izjavio je Menli. Prema njegovim rečima Grand Cherokee postavio je temelje za ulazak Jeepa u nove, subpremijum vode. „Naši automobili neće imati astronomske cene, jer nam to nije plan. Ponudićemo realnu alternativu preskupim SUV modelima iz premijum segmenta.“

Pred Jeepom su očigledno veoma uzbudljive godine.

 

 

 

 

(317)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Pomponije

Još jedan manji SUV možda donese neki boljitak u prodaji.

Subpremijum veoma teško u Evropi. Možda u Kini.

Zvezdan Božinović

Donece sigurno krosover napredak u prodaji… samo je pitanje kada ce taj trend da se zaustavi i sta ce onda proizvodjaci…. A sto se pripadnosti premijumu tice, pa sve vise proizvodjaca tome tezi, tako da i ako podignu nivo, opet ce biti u ravni sa vecinom. Nije premijum pitanje deklaracije, ima malo i do tradicije.