1. Home
  2. Vesti
  3. Ford F-150 uskoro i sa deset „sedišta“
Ford F-150 uskoro i sa deset „sedišta“
9

Ford F-150 uskoro i sa deset „sedišta“

235
9
Podelite sa prijateljima:

Fordov i generalno američki bestseler pod imenom F Serija je model koji svaki automobilski proizvođač samo poželeti može. Dominira američkim tržištem već više od četiri decenije i veoma je profitabilan za kompaniju, a uspeh je ostvaren najviše zahvaljujući tome što Ford ima odličan „nos“ za to što budućnost donosi. Štaviše, mediji će vam reći da ako ste „preko bare“ i ako želite da saznate planove General Motorsa, sve što je potrebno jeste da sagledate današnji Ford i šanse su velike da će General Motors to precrtati (prepisati) za pet ili deset godina.

Ali svaki kupac je krvavo „zarađen“. Ne zato što modeli F Serije, kao što su F-150 i SuperDuty ne mogu da se pohvale snagom i mogućnošću obavljanja težih radnih zadataka, već zbog toga što kupci iz dana u dan imaju sve veće zahteve i očekivanja.

Odjednom se moraju izmišljati neke stvari na koje niko verovatno ne bi ni obratio pažnju u prošlosti. Primera radi, Ford je u zadnjih desetak godina predstavio prvu stepenicu na vratima sanduka, zatim utičnice za struju u sanduku i još mnogo toga. A sada je spreman da održi tempo koji podrazumeva da uvek bude za korak ispred konkurencije, i da debituje s još jednom opcijom…

Kabina F-150 može komotno da smesti do šest putnika. Kupac bi morao da izabere opciju sa prednjom klupom gde mogu da sede tri osobe, a ona je dostupna uglavnom na pristupačnijim konfiguracijama. Ali kako prenose kolege sa sajta „Ford Authority“, američki proizvođač vozila je nedavno zaštitio i patent prema kojem bi ugradio četiri sedišta i u sanduk.

Sama ideja je generalno veoma jednostavna i reč je o malim stolicama koje bi verovatno bile „skrivene“ ispod sanduka ili pak u „zidu“ sanduka. Ako se pitate kako bi korišćenje takvih stolica bilo legalno tokom vožnje, odgovor je taj da zapravo nije i Ford jasno stavlja do znanja da one ne bi trebale biti korišćenje osim kada je kamionet parkiran.

Razlog takve ponude leži u američkom fenomenu nazvan „tailgating“. Opšte je poznato da Jenkiji obožavaju sportove kao što su (američki) fudbal i bejzbol i običaj je takav da se okupe na parkingu ispred stadiona dosta sati pre početka utakmice. Sa sobom donesu stolice, roštilj i još mnogo toga i onda uz muziku i druženje sa drugim ljudima spremaju hranu, piju, provode se i slično.

Štaviše, velikom broju Amerikanaca je ovaj deo najbitniji i često napuštaju parkinge u okolini stadiona onog momenta kada utakmica počne jer im sam sport kao sport nije zanimljiv. Slično se dešava i pred koncerte, a opšte nam je poznato da su Amerikanci generalno veliki ljubitelji kampovanja. Ford bi im svakako olakašao posao sa ovom fabričkom opcijom i ne sumnjamo da će biti popularna.

A ako zaista opravda očekivanja, onda možemo da se nadamo nečemu sličnom ponuđenom i od strane General Motorsa, Rama, Toyote i drugih konkurenata.

AutoRepublika

(235)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Majku mu, a šta je ovde originalno (u klupama u tovarnom sanduku), a da bi uživalo pravo na patentnu zaštitu ?

BB

Ne, originalna je ona mreža za izležavanje 😜😂🤣

Matija

Ovo sto se vidi na patentnoj slici imao sam 1985 godine u mom A075 u obliku dve dugacke klupe za 8 osoba. Absolutno isti princip – klupe su zadnjim krajem pomocu sarnira spojene sa stranicama a sa njihove donje strane nalaze se preklopne noge, ne pojedinacne vec u jednom komadu za celu klupu. Kako li su uspeli da dobiju patent za ovo?

Yankee

Sta je A075?

Matija

To je zvanican naziv vojnog projekta iz kojeg je nastala kasnije Tara. Naziv „Tara“ ne koristim za svoj prototip jer je sasvim drugaciji od te IMRove krsine.

Yankee

Poprilicno sam siguran da je patent povezan sa nacinom na koji su sedista uglavljena u „zid“ sanduka i kako se onda otvaraju i zatvaraju. Jer sedista u sanduku pikapa na americkom trzistu nije nova ideja – to je Subaru imao na modelu BRAT jos tokom 1980-ih godina.

comment image

Matija

Ma, naravno, tih sedista bilo je oduvek! Ono na patentnoj slici 100% lici na moje resenje u A075, nacin veze i preklapanja.

Yrraf

Može JNA da im ospori „patent“. Im’o ga Dajc još 60-ih. A viđao sam po Meksiku F150 koji voze i mnogo više od 10 građevinskih radnika svakodnevno. Samo moliš boga da ne dožive sudar, skupljali bi ih po putu.

Izmenjeno 7 meseci pre od strane Yrraf
Matija

Imao ga je i Pinzgauer.