1. Home
  2. Vesti
  3. Alfa Romeo 4C zvanično u penziji
Alfa Romeo 4C zvanično u penziji
2

Alfa Romeo 4C zvanično u penziji

614
2
Podelite sa prijateljima:

Pokojni Serđo Markione je imao velike planove za Alfu Romeo. Nakon što je preokrenuo situaciju kod američkog partnera korporacije Chrysler, odlučio je da investira velike sume novca u nove modele Alfe kao što su Giulia i Stelvio s ciljem da vrati čuvenu italijansku kuću na puteve stare slave. Iako su mediji imali dosta reči pohvala, prodaja nikada nije bila zadovoljavajuća i iznosila je samo delić one kojom se nemačka konkurencija može pohvaliti.

Ali ukoliko niste zaboravili, Alfa u svojoj ponudi ima još jedan fantastični model. Reč je o legendarnom roudsteru 4C koji se prodavao u poslednjih sedam godina. Možda je bolje da kažemo „imala“ pošto su Italijani upravo objavili da će 2020. godine biti poslednja za mnogo hvaljenog sportistu.

Ova vest zapravo i ne stiže kao iznenađenje pošto je prodaja u Evropi, Bliskom istoku i Africi stopirana još u avgustu 2018. godine. To znači da se 4C prodavao samo u Sjedinjenim Američkim Državama, a i „preko bare“ je prošao kao „bos po trnju“. Naime, Fiat-Chryslerove statističke knjige pokazuju da je u trećem tromesečju ove godine isporučen svega 21 primerak.

U čemu je onda bio problem? Verovatno u ceni, pa je tako čak i za osnovni model bilo potrebno izdvojiti relativno visokih 67.150 dolara. Podatak da je reč o dvosedu je takođe limitirao želju, odnosno krug potencijalnih kupaca, ali oni koji su bili spremni „odrešiti novčanik“ su uglavnom imali reči pohvale.

Samo jedan motor je bio u izboru i to 1,75-litarski turbo, postavljen u sredini sa 240 konjsiih snaga. Jedini menjač „u rotaciji“ (sportskim rečnikom napisano) je bio šestostepeni manuelni koji je prenosio snagu na zadnje točkove. Prema fabričkim podatcima, ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h je trajalo 4,5 sekundi uz maksimalnu brzinu od 258 km/h.


U Alfinom zvaničnom saopštenju se nije mnogo pričalo o penziji legendarnog modela već su se Italijani fokusirali na poslednju specijalnu verziju pod oznakom 4C Spider 33 Stradale Tributo. Kao što mu ime kaže, inspiracija je pronađena u vidu istoimenog modela iz 1967. godine, a prodaja će biti ograničena na svega 33 jedinice po ceni od 81.590 dolara.

I tako na kraju dana još jedan veliki sportista odlazi u penziju da bi se otvorilo mesto za neki krosover koji će se verovatno prodavati u velikim ciframa. Nažalost, realnost je takva pa je teško kritikovati Alfu što više ne prodaje vozilo, za koje većina nas verovatno i nije znala da se još uvek može pronaći u izložbeno-prodajnom salonu.

AutoRepublika

(614)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

uh, ne vozi se dobro ni u gran turismo igrici 😀

Goran Jurković

Nažalost smeće od pogona ugušilo cijelu sliku. Zamisli 240 konja u super car. Koje smeće.