1. Home
  2. Novo u Auto Republici
  3. Analiza: novi Ford Focus spram starog
Analiza: novi Ford Focus spram starog

Analiza: novi Ford Focus spram starog

1.42K
1
Podelite sa prijateljima:

Novi Ford Focus je tek predstavljen, a mi smo vam, na našim stranicama, omogućili direktan prenos premijere, kao što smo istog dana pripremili i kompletnu prezentaciju . Još uvek nije dospeo do prodajnih salona, ali su brojne informacije već dostupne. Čini se da je pravi momenat da uporedimo novi i stari model.

Ford Focus je jedan od najbolje prodavanih modela ovog proizvođača (iza neprikosnovene Fieste), na Starom kontinentu. Tome je svakako doprinela atraktivna cena, ali i odlične vozne osobine. Ipak, s obzirom na da je već dugi niz godina bio u ponudi, trenutak za lansiranje novog Focusa, je pravi.

Novi model će se u prodaji naći tokom leta, a nudiće se u hedžbek i karavanskoj verzij, baš kao i odlazeći. Dakle, da vidimo šta to novo donosi najsvežije izdanje, kao i da probamo da sagledamo da li će to biti dovoljno da Focus vrati na vrh liste najprodavanijih porodičnih modela?

Stilske razlike

Novi Focus je duži i širi od odlazećeg modela, što mu daje više sportski izgled. Pored toga, bokovi noviteta su naglašeniji, dok u ST Line paketu opreme imamo i interesantne aerodinamičke dodatke.

Zahvaljujući svemu ovome, Focus ne ostavlja dilemu pripadnosti Ford gami, prevashodno zahvaljujući osmougaonoj rešetki hladnjaka i horizontalno postavljenim zadnjim svetlosnim grupama (nalik onima na nedavno testranoj Fiesti). Prisutni su i nagoveštaji sličnosti sa premijum predstavnikom u C segmentu, odnosno sa modelom BMW serije 1, u prvom redu uslovljene oblikom zadnjih bočnih stakala.

Pogonski sklopovi i vozna dinamika

Više pogonskih jedinica je novitet nasledio. To se u prvom redu odnosi na trocilindarski EcoBoost benzinski agregat, zapremine jednog litra, koji je dostupan sa više nivoa snage: 85, 100 ili 125 konjskih snaga. Što se dizela tiče, nasleđeni su agregati koji isporučuju 95 i 150 konjskih snaga.

Ipak, biće dostupne i verzije koje nisu bile do sada. Ovde u prvom redu mislimo na trocilindarski turbo benzinski agregat zapremine 1,5 litara, koji može da bude podešen da isporučuje 150 ili 182 konjske snage. Ono što je ovde nužno napomenuti se odnosi na primenu tehnologije deaktivacije cilindara, ili u konkretnom slučaju – jednog cilindra. Primena ovog tehnološkog rešenja omogućava agregatu da jedan cilindar isključi iz upotrebe u periodima vožnje kada njegov rad ne ugrožava isporučene performanse. Karakteristične situacije u kojima se deaktivira jedan cilindar, su krstarenje autoputem pri umereno visokim brzinama kao i nežna vožnja gradskim ulicama.

Standardno su dostupni sledeći režimi vožnje: Normal, Sport i Eco, bez obzira na to koji agregat izaberete. Postavke utiču na reakciju agregata na dodavanje gasa, upravljački sistem i rad automatske transmisije, ukoliko je deo paketa opreme. S obzirom na naša iskustva sa prošlom generacijom, i generalno vozilima iz Ford game, na ovom polju, neka posebna unapređenja i nisu bila neophodna. Ford Focus je i ranije bio jedan od lidera u klasi, po pitanju vozne dinamike.

Nužno je pomenuti i jednu stavku kojom se Ford baš i ne može pohvaliti, u smislu napretka među generacijama. Naime, za razliku od odlazećeg modela, koji je u svim verzijama posedovao savremenije oslanjanje na zadnjoj osovini, nova generacija će tu mogućnost priuštiti samo kupcima najsnažnijih benzinskih i dizel verzija.

Komandna tabla i vozačka pozicija

Kao i kod odlazećeg modela, novi Focus poseduje opciju podešavanja visine vozačkog sedišta kao standard. Podešavanja volana po visini i dubini, takođe su deo osnovne opreme, pa na ovu temu ne bi trebalo da bude problema ni sa novom generacijom.

Unutrašnjost noviteta obiluje mekanim i prijatnim materijalima, pa je i sam osećaj boravka u kabini, nužno morao da bude podignut na viši nivo. Novi model donosi, po prvi put u jednom Focusu, mogućnost naručivanja prikaza bitnih informacija na vetrobranskom staklu.

Većina verzija Focusa, i danas poseduje ekran info-zabavnog sistema koji je osetljiv na dodir. Međutim, njegova pozicija nije baš najbolje ergonomsko rešenje. Na novoj generaciji je ovaj problem rešen mnogo bolje i sada se nalazi u vidokrugu vozača čiji je pogled usmeren na put.

Proizvođač navodi da je novi info-zabavni sistem značajno bržeg odziva nego ranije, da su meniji postavljeni kako bi bili više intuitivni. Opcije konektivnosti Apple CarPlay i Android Auto dolaze kao standard.

Komfor i praktičnost

Jedna od glavnih mana odlazećeg modela, bila je zapremina prtljažnika. Samo 363 litra u verziji bez rezervnog točka, odnosno 316 litara ukoliko je deo opreme rezervni točak manjih dimenzija. Svejedno, daleko od proseka segmenta. Sa novom generacijom, zapremina raste na kompetitivnih 375 litara, što je otprilike jednako koliko nude Opel Astra (370) ili VW Golf (380).

Napredak je još izraženiji kod karavnske verzije. Nakon 490 litara zapremine kod starog modela, novitet nudi 608 litara, uz dovoljno širok otvor za utovar.

Komfor za putnike, u oba reda sedišta, i u obe verzije noviteta (hedžbek i karavan), trebao bi da bude podignut na viši nivo kod novajlije. Razlog tome je svakako povećana distanca među osovinama. Proizvođač navodi čak 5,6 centimetara više prostora za kolena putnika. Nema razloga za sumnju, iako nismo proverili još uvek.

Cena i oprema

Ford nije otkrio cenovnu politiku za novu generaciju Focusa. Ipak, iz inostranih medija saznajemo da će na tržištima zapadnih zemalja, novi Focus u osnovnoj opremi, biti neosetno jeftiniji od prethodnika.

Tumačenje visine cene noviteta, u velikoj meri će zavisiti i od stepena opremljenosti, a u vezi sa tim, naši distributeri su pravi majstori da profitne marže učine većim u odnosu na zapadne kolege, koje, iako izlaze sa višim cenama, uključuju u ponudu i nesrazmerno više “dodatne” opreme, kako u osnovnom, tako i u više pozicioniranim paketima.

Ali, to je već neka druga, šira i ozbiljnija tema.

Izvor: WhatCar

 

(1416)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ako se ne varam, novi, čak i kao turbo sa samo 85 ks, dolazi kao 6MT. A stari i sa 100 je dolazio sa 5MT.