1. Home
  2. Novo u Auto Republici
  3. Zanimljivost dana: BMW E36 M3 Lightweight
Zanimljivost dana: BMW E36 M3 Lightweight

Zanimljivost dana: BMW E36 M3 Lightweight

1.09K
0
Podelite sa prijateljima:

Da li ste znali da je BMW pravio specijalnu varijantu modela M3, sa oznakom Lighweight još 1994. godine? 

Bilo je to sada već davne 1994/1995. godine. Druga generacija serije 3 donosila je odlične prodajne rezultate, dok je M3 čuvao sportsku slavu bavarskog brenda. Čelnici BMW-a odlučili su da naprave još performantniji M3, koji će zbog ozbiljne „dijete“ dobiti naziv Lightweight.

BMW je izbacio praktično sve što nije bilo neophodno za trkanje, a okrenuli su se i upotrebi laganih materijala. Tako su vrata bila od aluminijuma, a upotrebljivana su i ugljenična vlakna, tamo gde je to bilo moguće. Tako je M3 E36 Lightweight izgubio oko 90 kilograma mase u odnosu na regularnu verziju M3.

Pod haubom se i dalje nalazio atmosferski trolitarski redni šestocilindraš koji je (na američkom tržištu) razvijao 243 konjske snage uz 305 Nm maksimalnog obrtnog momenta, a maksimalna brzina iznosila je 233 km/h. Evropska varijanta istog modela je bila još snažnija.

Svi modeli bili su ofarbani u Alpine White boju, i dodata im je „M“ zastava kako bi bili dodatno prepoznatljivi. BMW je obećao da će proizvesti svega 100 primeraka ovog modela, ali se danas veruje da je napravljeno 125 automobila, od čega je 116 prodato javnosti, dok je 9 ostalo u vlasništvu BMW-a.

(1089)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments