1. Home
  2. Novo u Auto Republici
  3. Zanimljivost dana: SHOGun
Zanimljivost dana: SHOGun

Zanimljivost dana: SHOGun

392
0
Podelite sa prijateljima:

Glavni neprijatelj visokih performansi je težina, a krajem 1980-ih godina, dva nekadašnja Fordova inženjera su se setila da ubace veliki motor u izuzetno mali automobil.

Chuch Beck i Rick Titus su uzeli Ford Festivu sa američkog tržišta (u Evropi poznat kao Mazda 121), a zatim izbacili fabrički 1,3-litarski motor sa 58 ks. Posle kraće potrage oni su pronašli slupani Ford Taurus SHO (Super High Output), verziju visokih performansi porodičnog sedana sa odličnim Yamahinim motorom.

Festiva je uskoro izgubila svoj fabrički motor, a zatim dobila centralno postavljen spomenuti Yamahin V6 motor. On je bio značajno veće zapremine (tri litra), a razvijao je odličnih 220 ks i 271 Nm obrtnog momenta, što je u svoje vreme bila fantastična cifra posebno kada se zna da je ceo automobil bio težak svega 985 kilograma.

 

Ova Festiva je dobila i novo ime: SHOGun, a dva partnera su planirala da ponude limitirani broj od samo 250 primeraka po ceni od 43.000 dolara. Na kraju dana oni su prodali svega sedam vozila, od čega je jedan završio u rukama čuvenog komičara i kolekcionara Jaya Lenoa. SHOGun je imao fenomenalne performanse sa ubrzanjem do 100 km/h za ispod pet sekundi i maksimalnom brzinom od 233 km/h, ali cena je ulazila u teritoriju mnogih sportskih automobila, kao što su Chevrolet Corvette i Porsche 911, što je ujedno bio ključni razlog neuspeha.

(392)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments