1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ford Focus IV (2019.) (VIDEO I GALERIJA)
Ford Focus IV (2019.) (VIDEO I GALERIJA)
0

Ford Focus IV (2019.) (VIDEO I GALERIJA)

2.35K
0
Podelite sa prijateljima:

Nova platforma je donela povećane dimenzije, ali i uštedu u masi od 88 kilograma.

Bez obzira na najezdu krosovera, veliki igrači u automobilskoj industriji polažu velike nade u modele iz C segmenta, pa tako i Ford. Novi Focus je savremeniji i opremljeniji nego ikada, a da bi to bilo jasno već na prvi pogled, „plavi oval“ je lansirao i novi dizajn, kako spolja, tako i unutar vozila.

Ford je predstavio novi Focus u Nemačkoj, za evropsko tržište. Novajlija počiva na novoj C2 platformi, koja je osigurala da putnici mogu da uživaju u prostranijem enterijeru. Poboljšana je i bezbednost, ali i aerodinamika, što rezultira unapređenom efikasnošću. Međuosovinsko rastojanje je duže za čak 53 milimetra, što je pored više prostora unutar kabine donelo i skraćivanje prednjih i zadnjih prepusta. Torziona krutost je poboljšana za 20 odsto u odnosu na prošlu generaciju. Ono što je interesantno je da novi Focus dobija neke atribute iz RS perjanice, tako da je podna šupljina ispunjena penom.

Atraktivniji „anfas“ i elegantnija silueta su temeljno optimizovani u cilju ostvarivanja bolje aerodinamičnosti, a Fordu je pošlo za rukom da spusti koeficijent otpora vazduha na 0,25 (sedan) i 0,273 (hedžbek). Ovo su vrednosti najbolje u klasi, što u kombinaciji sa već spomenutom „dijetom“, donosi uštedu u potrošnji od 10 odsto.

Ford nije štedeo na naprednoj tehnologiji, tako da je novi Focus opremljen adaptivnim tempomatom sa stop/go funkcijom, prepoznavanjem saobraćajnih znakova i pozicioniranje u voznoj traci, koje pomaže ostvarivanju komforne distance u odnosu na vozilo ispred. Kao što aktuelni trendovi nalažu, i Ford je pripremio moderan sistem osvetljenja sa intuitivnim osvetljavanjem krivine, koji se oslanja na signalizaciju kada se vozilo približava krivini, raskrsnici ili kružnom toku. Umesto funkcionisanja čisto u odnosu na komande vozača, ovaj sistem koristi prednju kameru koja detektuje signalizaciju 65 metara ispred automobila.

U ostale tehnološke stvarčice se ubrajaju „head-up“ displej, unapređena asistencija pri parkiranju, koja omogućava vozaču da pritiskom na dugme inicira paralelno parkiranje, zatim asistencija pri isparkiravanju, detekcija pešaka i biciklista itd. Tu su i monitoring „mrtvog ugla“, upozorenje na vožnju u pogrešnom smeru, asistencija na volanu prilikom manevara izbegavanja, upozorenje na unakrsan saobraćaj iza vozila itd.

FordPas Connect omogućava vlasnicima da obave čitav niz funkcija direktno sa pametnog mobilnog telefona, poput lociranja vozila, provere statusa (ulje, gorivo i slično), zaključavanja i otključavanja, kao i startovanja vozila daljinskim putem.

Što se unutrašnjeg prostora tiče, tu je funkcija punjenja mobilnih uređaja bežičnim putem, osmoinčni displej info-zabavnog sistema sa Ford Sync 3 tehnologijom, kompatibilnom sa Android Auto i Apple CarPlay funkcijama. Glasovne komande su dostupne za čitav niz operacija, uključujući kontrolu audio uređaja, klima uređaja i navigacije. Dostupan je i Bang & Olufsen premijum audi uređaj sa 675 W, deset zvučnika i sabvuferom.

U Evropi, Focus će biti dostupan sa dva benzinska motora različitih izlasnih snaga. Tu je 1.0 EcoBoost sa 85 ks, 100 ks i 125 ks, kao i novi 1,5 litarski EcoBoost sa 150 i 183 ks. Opcije, kada su menjači u pitanju, dolaze u vidu šestostepene manuelne i osmostepene automatske transmisije.  Veći motor poseduje funkciju deaktivacije cilindara, tako da može da isključi jedan ili dva cilindra u 14 milisekundi, što je 20 puta brže od treptaja oka.

Boje dizela brane nove EcoBlue jedinice zapremine 1,5 i 2,0 litra. Prvonavedeni dolazi u dva nivoa snage, sa 95 i 120 konja (maksimalni obrtni moment 300 Nm). Ko se odluči za veću jedinicu, moći će da uživa u 150 ks i 370 Nm. Po prvi put, kada je jedan Fordov dizel u pitanju, koriste se čelični klipovi (2,0-litarski motor).

Dok će u Evropi biti dostupan Focus u limuzinskoj, karavanskoj i hedžbek varijanti, uz Focus Active krosover i premijum Vignale, u SAD će kupci moći da se odluče između sedana i heča. ST i RS verzije će stići naknadno.

 

(2353)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments