1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mercedes-AMG GT Hybrid: najdinamičniji serijski AMG
Mercedes-AMG GT Hybrid: najdinamičniji serijski AMG
2

Mercedes-AMG GT Hybrid: najdinamičniji serijski AMG

84
2
Podelite sa prijateljima:

Vrhunska hibridna verzija kabrioleta Mercedes-AMG SL pojavila se krajem prošle godine. A pošto je druga generacija kupea Mercedes-AMG GT izrađena na istoj platformi, dobila je i hibridni sistem AMG E Performance.

Od sada, na vrhu ponude je kupe sa punim imenom Mercedes-AMG GT 63 SE Performance.

Ispod haube se nalazi biturbo motor M177 V8 4.0 i devetostepeni automatski menjač AMG Speedshift MCT-9G sa mokrom spojnicom umesto pretvarača obrtnog momenta. Za hibrid, ovaj motor je podešen da oslobađa 612 KS i 850 Nm, i još 14 KS dodaje starter-generator.

Na zadnjoj osovini se nalazi električni modul koji kombinuje sinhroni elektromotor (204 KS, 320 Nm), dvostepeni menjač i samoblokirajući diferencijal sa poprečnim vratilom.

Sistem pogona na sva četiri točka 4Matic+ ima tradicionalno pogonsko vratilo. U normalnom hibridnom režimu vožnje, on prenosi snagu sa motora sa unutrašnjim sagorevanjem na zadnju osovinu, dok elektromotor pomaže samo zadnjim točkovima.

Međutim, kada se vozi u čisto električnom režimu (do 130 km/h), kardan može da prenosi obrtni moment u suprotnom smeru – od elektromotora do prednjih točkova, koristeći standardnu kutiju za prenos i središnju spojnicu.

Litijum-jonska trakciona baterija se nalazi iznad zadnjeg vratila, radi na 400 volti, teška je 89 kg i ima skroman kapacitet (6,1 kWh). Ali može se pohvaliti visokim nivoom razmene energije. U nominalnom režimu proizvodi 70 kW, au vršnoj snazi može da dostigne 150 kW, ali ne duže od deset sekundi.

Napredni sistem tečnog hlađenja koji pokriva svaku od 560 ćelija omogućava održavanje radne temperature od oko 45 stepeni. Baterija se može puniti iz utičnice (ali samo naizmeničnom strujom i snage do 3,7 kW), a obezbeđena su četiri nivoa rekuperacije. Domet u čisto električnom režimu je samo 13 km.

Ukupna snaga sistema E Performance je 816 KS i 1.080 Nm. Težina hibrida još nije otkrivena, ali sličan SL teži 2.195 kg. Hibridnom kupeu sa napunjenom baterijom potrebno je samo 2,8 sekundi da ubrza do stotke – i ovo je najbolji rezultat među serijskim AMG-ovim modelima.

Iza sebe nije ostao samo hibrid SL (2,9 s), već čak i hiperautomobil Mercedes-AMG One (2,9 s). Čisti benzinac kupe AMG GT 63 (585 KS) dostiže 100 km/h za 3,2 s. Međutim, maksimalna brzina je porasla samo simbolično – sa 315 km/h za benzinsku verziju na 320 km/h za hibridnu.

Kao i benzinski AMG GT 63, hibrid već ima šasiju AMG Active Ride Control sa prilagodljivim amortizerima, koji su kombinovani u hidraulički sistem koji zamenjuje tradicionalne stabilizatore.

Zadnje vratilo sa upravljanjem je opremljeno električnim aktuatorima: pri brzinama do 100 km/h, zadnji točkovi se naginju u suprotnom smeru od prednjih radi poboljšanja manevrisanja, a nakon 100 km/h svi točkovi se okreću u istom smeru radi poboljšanja stabilnost.

Kočnice su opremljene šestoklipnim mehanizmima na prednjim točkovima i jednoklipnim mehanizmima na zadnjim točkovima. Posebno za hibrid, prečnik ugljenično-keramičkih kočionih diskova je povećan na 420 mm napred i 380 mm pozadi. Točkovi od 20 inča su standardni, ali se mogu naručiti i točkovi od 21 inča.

Kompleks aktivne aerodinamike je isti kao i kod benzinskih kupea: ispod prednjeg branika je ugrađena „usna“ od ugljeničnih vlakana, koja se, dostizanjem brzine od 80 km/h, pruža nadole za 40 mm, a na zadnjem delu se nalazi je spojler koji se uvlači, za koji postoji pet pozicija.

Cena hibridnog kupea još nije objavljena, ali sličan kabriolet SL u Nemačkoj košta najmanje 224 hiljade evra. Malo je verovatno da će Mercedes-AMG GT 63 SE Performance biti primetno jeftiniji.

AutoRepublika

(84)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Domet u čistom EV modu 13 km … Pravo gradsko vozilo … Bar ako je u varijanti sa manjim točkovima, od 20″. 😊
Zadnje kočnice jednoklipne, a maksimalna brzina 320 km/h ? Šta ti je ‘ibrid … 😊

Šalu na stranu, ova samohotka je očito čista perfekcija u tehničkom smislu !

Laki

Benz 911 ??