1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mercedes kliknuo taster „rifreš“ na sliku A Klase
Mercedes kliknuo taster „rifreš“ na sliku A Klase
2

Mercedes kliknuo taster „rifreš“ na sliku A Klase

267
2
Podelite sa prijateljima:

Ispostavlja se da je planirana restilizacija najviše kompaktnog modela iz game marke Mercedes potpuno lagana po prirodi, i da je promena vidljivih oku, veoma malo. Ali, kompanija iz Štutgarta je već započela sa sužavanjem palete i prvi na udaru će se naći najmanji aduti. Aktuelna A Klasa je i dalje dostupna kao heč, ali i kao sedan, s tim da se ozbiljno smanjio broj modifikacija koje se mogu dobiti s ovim oznakama.

Mercedes A Klase pre, pa posle restilizacije s leva na desno, (oba iz AMG-a)

Restilizacija je A Klasi donela novi odbojnik napred a na istom kraju vozilo vidimo i različitku masku hladnjaka s modifikovanom grafikom prednjih svetlosnih grupa, iako je njihova forma ostala ista.

Povrh toga, i na čast premijum brendu, verovatno za razliku od Dacije, u uvodnoj verziji A Klase su i dalje implementirane halogene sijalice, a ko želi da od „The Best or Nothing“ dobije LED farove, moraće da doplati. Dnevna svetla su sada izvedena u obliku jedinstvene trake bez karakterističnih oznaka kakve smo imali do juče. Dizajn naplataka je revidiran, a pojavila su se i nova stop svetla, s tim da su ovde LED lampe deo paketa serijske opreme.

Skromnim po obimu i suštini se mogu nazvati i promene u putničkoj kabini. Uglavnom se tiču kozmetičkih detalja i specifikacije opreme. Na primer, od sada će A Klasa standardno dolaziti s velikim ekranom multimedijalnog sistema (što će reći da mu je dijagonala 10,25 inča), dok se za to zadovoljstvo ranije doplaćivalo, dok je standardni monitor pružao dijagonalu od sedam inča.

Međutim, instrumentacioni ekran, tačnije njegova veličina ostaje stvar izbor kupca, jer može nuditi 7,0 ili pak 10,25 cola.

Multimedijalni sistem MBUX je unapređen, nova je grafika, unapređen je sistem glasovnih komandi, dok je dodat i senzor za raspoznavanje otiska prstiju. Svoje mesto je izgubio tradicionalni panel lociran na središnjem tunelu koji se dugo nalazio na svim Mercedesima, i to kao nepotreban.

Nov je i obruč upravljača iz kuhinje AMG i on nudi dva paoka, baš kao kod prestižnijih modela trokrake zvezde. Ostale opcije tekstila su obogaćene, uključujući i one dobijene od recikliranog materijala. Kako bi se proizvodnja pojednostavila, mnoge opcije su sada objedinjene i ne mogu se naručivati zasebno.

U ponudi više nema ni ručnog menjača, svaka A Klasa dolazi s preselektivnom robotizovanom transmisijom sa sedam ili osam stepeni prenosa i to zavisno od motora s kojim je u paru. Najprostiji Mercedes-Benz A 160 (109 konjskih snaga) je takođe isključen iz palete. Preostale benzinske verzije su strogo podeljene po tipu pogonskog sklopa: A 180 (136 ks) i A 200 (163 ks) nose 1,3-litarski turbo motor koji sagoreva benzin i nudi prednji pogon, dok dvolitarske modifikacije A 220 (190 ks) i A 250 (224 ks) dolaze samo sa sistemom prenosa snage na sve točkove (4Matic).

Pride, sve benzinske pogonske grupe su bez greške laki hibridi koji funkcionišu na naponu od 48 volti. Poseduju dakle sistem anlaser-alternator i on dodaje 14 konjskih snaga u kritičnim trenucima.

Inicijalni 1,5-litarski turbodizel je povučen iz kataloga pre neke dve godine. Primerci s dvolitarskim dizelima ostadoše sada bez integralnog pogona, pa su verzije A 180 d (116 ks), A 200 d (150 ks) i A 220 d (190 ks), kako u obličju sedana tako i hečbeka, sada dostupne samo s prednjim pogonom.

U ponudi se jasno izdvaja dopunjivi hibrid Mercedes-Benz A 250 e. Pogonski sklop ovog modela razvija 218 konjskih snaga i 450 Nm najvišeg obrtnog momenta, ali su osobine dva motora sada izmenjene. Turbobenzinski motor zapremine 1,3 litre je sada navijen sa 160 konjskih snaga i 250 Nm obrtnog momenta na kotu od 163 „konja“ i 270 Nm, dok je priliv „adrenalina“ dobio i električni motor pa umesto nekadašnje 102 konjske snage sada nudi 109 „grla“, uz identičan, konstantan obrtni moment od 300 Nm.

Nominalni kapacitet trakcione baterije je i dalje isti (15,6 kWh), ali je efektivni kapacitet uvećan pa je i domet u bešumnom režimu vožnje narastao sa 75 na 82 kilometara. Na koncu, snaga punjača tipa AC je uvećana sa 7,4 kW na 11 kW.

Osavremenjavanje je oplemenilo i moćne verzije AMG, ali ih je sada manje. Sedan i heč s oznakama Mercedes-AMG A 35 (2,0 litra i 306 konjskih snaga), kao i najzločestiji heč Mercedes-AMG A 45 S (2,0 litra sa 421 ks), ostaju u službi, ali je središnje pozicioniran sportski adut s nalepnicom A 45 (387 ks) izostavljen iz asortimana.

U isto vreme, “trideset-petica” je sada opremljena sistemom blagog hibrida (48 volti) uz (strujni) kapacitet od 14 konjskih snaga.

Sve varijante vozila koje su prošla tretman odeljenja AMG sada nose zaseban logotip na kom stoji pomenuta skraćenica i on se nalazi iznad rešetke hladnjaka. Dvojako označavanje se po prvi put pojavilo na nedavno predstavljenom hibridnom modelu Mercedes-AMG C 63 S i uskoro će se taj fazon proširiti celim Mercedesom, a verujemo i šire.

Za verziju s najviše prestiža i indeksom A 45 S, ponuđen je i paket Street Style Edition a on uključuje dodatke za karoseriju i kontrastni dekor.

Ažurirana A Klasa će se pojaviti pred kupcima Starog kontinenta pre nego što će to učiniti 2023. godina. Cene u Nemačkoj sada kreću od kote 29.850 evra, ali nema sumnje da će rasti, ako ništa drugo, ono zbog bogatije specifikacije opreme.

AutoRepublika

(267)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Halogenac?
Ostaci razuma. Na žalost, u izumiranju…

Iznogud Časni

Aaaa, dakle , ono sto sam ja prije par mjeseci vidio na autoputu i slikao (kako i koliko se moglo) je zbilja bila A klada redizajn. Lijepo, treba biti papaKraci 🙂