1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen ažurirani Hyundai Tucson za evropsko tržište
Predstavljen ažurirani Hyundai Tucson za evropsko tržište
1

Predstavljen ažurirani Hyundai Tucson za evropsko tržište

1.06K
1
Podelite sa prijateljima:

U svojoj rodnoj Koreji, restilizovani krosover Hyundai Tucson lansiran je u decembru prošle godine. Krajem marta 2024. američka verzija je predstavljena na sajmu automobila u Njujorku, o čemu je Tomasović pisao pre neki dan, doduše sa naglaskom na pikap Santa Cruz.

Sada je brend skoro u potpunosti predstavio ažurirani Tucson za Evropu (takve automobile proizvodi češka fabrika Hyundaija), pored toga, na nekim tržištima su prodavci već počeli da primaju narudžbine.

Inače, na Starom kontinentu, model trenutne generacije sa indeksom NX4 je veoma tražen: prema statistici JATO Dynamicsa, krosover je krajem 2023. godine zauzeo 13. mesto na listi najprodavanijih automobila sa rezultatom od 158.056 jedinica (+6%). Poređenja radi, srodni Kia Sportage je prodat u 150.931 primeraka (+11% i 16. mesto), rezultat Volkswagena Tiguana je 141.140 jedinica (+22%, 20. mesto), Ford Kuga je prodat u 123.268 jedinica (-3%, 26. mesto).

Evropski modernizovani Tucson generalno je „prekopirao“ verzije za druge regione. Na rešetki hladnjaka su se pojavile nove ploče, a dnevna svetla ugrađena u rešetku sada imaju drugačiji oblik. Model je takođe dobio nove branike, plus ažurirani dizajn točkova i proširenu paletu boja karoserije.

Kao i na drugim tržištima, u Evropi Tucson ima „sportsku“ verziju N Line, njegove karakteristike uključuju originalni komplet dodatka na karoseriji i drugačiju rešetku hladnjaka, farbane obloge lukova točkova i okrugle duple završetke izduvnih cevi.

Nakon restilizacije, dužina je porasla za 10-20 mm na 4.510-4.520 mm (u zavisnosti od verzije), međuosovinsko rastojanje je istih 2.680 mm. Dužina ažuriranog Tucsona za Koreju je 4.640 ili 4.650 mm, rastojanje između osovina je 2.755 mm.

Unutrašnjost krosovera za Evropu takođe je rađena po šablonima automobila za druga tržišta. Unutra je ugrađen novi prednji panel, volan i jedinica za kontrolu klime sa podloškama. Umesto odvojenih ekrana za instrument tablu i multimedijalni sistem, tu je zakrivljeni displej (svaki ekran je dijagonale 12,3 inča).

Deflektori protoka vazduha su pomereni niže, dok su bili skriveni u jednoj matrici. Sada je otvorena polica ispred suvozača, a između sedišta prvog reda „plutajuća” konzola. Ručica stuba volana je odgovorna za promenu brzina. I naravno, spisak opreme uključuje mnogo elektronskih pomoćnika. Softver se ažurira bežično.

Kao i ranije, Hyundai Tucson u Evropi ima širok spektar motora; dostupan je sa benzinskim turbo-četvorocilindrašem 1.6 T-GDI ili turbodizelom 1.6 CRDi (imajte na umu da se u nekim zemljama dizel vratio nakon nekoliko meseci odsustva), a takvi automobili mogu biti „blagi“ 48-voltni hibridi.

Postoje dve potpune hibridne verzije – sa mogućnošću punjenja iz mreže (PHEV) i bez toga (HEV), u oba slučaja Tucson ima instalaciju zasnovanu na benzinskom turbo motoru 1.6. Pogon je na prednje točkove ili na sva četiri točka. Inače, po prvi put u Evropi, PHEV će biti dostupan ne samo sa 4WD-om, već i sa pogonom na prednje točkove.

Evropski dileri će imati ažurirane krosovere pre kraja proleća. Na primer, u Velikoj Britaniji cene su već objavljene…

AutoRepublika

(1061)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Svideo mi se čim je izašao za razliku od Kie, a kada sam ga pridveče video sa svetlima (oblik krila), osvojio me, gizajnom.