1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen kineski rival Mercedesove S klase: Hongqi H9
Predstavljen kineski rival Mercedesove S klase: Hongqi H9

Predstavljen kineski rival Mercedesove S klase: Hongqi H9

9.61K
1
Podelite sa prijateljima:

Kineski koncern FAW je tokom svoje istorije, proizvodio super luksuzne limuzine pod markom Crvena zastava, odnosno u originalu „Hongqi“. To su bili automobili koje je po pravilu koristila politička elita, odnosno crvena buržoazija Narodne Republike. Ali, pre četiri godine je odlučeno da se Hongqi preobrati u marku koja će proizvoditi premijum automobile za širu, u materijalnom smislu, odlično situiranu kinesku „raju“.

Nekoliko modela je predstavljeno na lokalnom tržištu od tada, odnosno u protekle četiri godine. Rast prodaje je bio fantastičan, što i nije bilo neočekivano s obzirom na činjenicu da su od ukupno četiri noviteta debitovala tri krosovera. Tokom 2017. godine, nepunih pet hiljada kupaca je zavuklo ruku u džep s namerom da plati kupoprodajnu cenu za neki Hongqi automobil, ali ih je dve godine kasnije bilo već stotinak hiljada.

Početak 2020. godine je obeležila premijera, do sada najluksuznijeg i najskupocenijeg civilnog modela. Radi se o blistavom sedanu Hongqi H9 sedan.

Uloga perjanice marke je od 2013. godine pripadala modelu s četvoro vrata Hongqi H7 koji je na pravno valjan način razvijen na temelju čuvene japanske limuzine Toyota Crown. Doduše, formalno, ulogu perjanice igra maloserijski model Hongqi L5. Sklapa se ručno u veoma ograničenim serijama, koristi V12 motor i košta petsto hiljada evra po primerku.

Za razliku od L5, Hongqi H9 jeste zamišljen kao velikoserijsko vozilo koje će se nadmetati sa, ni manje – ni više, nemačkim „svetim trojstvom“ koje čine sedani: Mercedes-Benz S klase, BMW Serije 7 i Audi A8.

H9 je prvi serijski model u čijem razvoju je učešća uzeo i bivši dizajner kompanije Rolls-Royce, Žil Tejlor koga je FAW namamio u svoje redove 2018. godine. Međutim, u studijima dizajnera i inženjera kompanije, životni put velikog sedana je započeo 2017. godine, pa je tako glavni deo posla oko razvoja proizvoda odradio tim kineskih stilista na čelu s Ding Janfenom.

Iako se za novajliju i ne može baš naznačiti da poseduje originalan nastup, čelnici marke tvrde da je H9 utemeljivač novog korporativnog identiteta, odnosno promoter stila koji će se kasnije preliti na celu gamu. Dakle, na četvorotočkašima ove marke ćemo često viđati klizne ručice za otvaranje vrata kao i dvobojnu karoseriju.

Unutrašnjost limuzine obiluje prirodnom kožom i umecima izrađenim od prirodnog drveta. Na centralno postavljenom panelu su pozicionirana dva glavna displeja, jedan s instrumentima a drugi za praćenje postavki multimedijalnog sistema. Dodatno, ispred putnika se nalazi još jedan svetleći panel.

Obruč upravljača poseduje tastere osetljive na dodir, dok je u ergonomskom smislu, najkontroverznije rešenje ono koje reguliše startovanje motora pritiskom na dugme. Ono je naime locirano između tipki koje služe za upravljanje radom uređaja za klimatizaciju.

Proizvođač je odlučio da verzija Hongqija H9 koja će prva zasijati pred publikom bude ona najprestižnija. Ta varijanta poseduje dva fizički zasebna sedišta u drugom redu, koja se individualno podešavaju uz električnu asistenciju, grejanje i ventilaciju. Kinezi su najavili i nešto skromniji varijatet koji će posedovati jedinstvenu klupu nazad, onu koja nudi mogućnost smeštaja do tri osobe.

Ostale stavke opreme s liste opcionala, uključuju stakleni panoramski krovni otvor, ekrane info-zabavnog sistema na zadnjim sedištima i praktično sve ono što bi razmaženi kupac sa zapada, mogao očekivati od vozila ove klase.

Konstruktor nije obelodanio dovoljno informacija o tehnološkim rešenjima. Ipak, znamo da prestižna limuzina leži na platformi s pogonom na zadnje točkove, i da je saglasno tome, motor postavljen longitudinalno (uzdužno spram karoserije), kao i da je sistem vešanja pneumatski.

Novitet može koristiti dva turbo motora, a izbor je ostavljen budućim kupcima na volju. U pitanju je dvolitarski četvorocilindraš koji razvija 252 konjske snage uz 380 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Alternativa njemu je trolitarska V6 jedinica uz isporuku 272 „konja“ i 400 njutn metara.

Ukoliko ste pomislili da je izbor motora s četiri cilindra vredan podsmeha spram kineske državne kompanije, onda da vas podsetimo da se čak i Daimlerova S klasa na kineskom tržištu nudi s motorom identične konfiguracije, barem što se broja redno postavljenih cilindara tiče.

Koju god verziju „srećan Kinez“ da odabere, dobiće robotizovanu menjačku kutiju s dvostrukom spojnicom. Snažnija „Ha Devetka“ ubrzava iz mesta do 100 km/h za kraće vreme od osam treptaja oka. Veliki sedan nudi i autonomnu vožnju klasifikovanu između drugog i trećeg nivoa (takozvani nivo 2.5). Dakle, taj sistem podrazumeva napredni adaptivni tempomat s funkcijom održavanja saobraćajne trake.

Hongqi H9 će se naći u aktivnoj ponudi na matičnom tržištu u periodu koji neposredno prethodi letu, ali cene još uvek nisu obznanjene od strane proizvođača. Ono što kompanija jeste podelila s javnim mnenjem tiče se planova u stilu „Rusiju gazim – Ameriku opkoljavam“. Ideja rukovodstva je da tokom 2020. godine, gama luksuzne marke bude proširena na način da se izdvoje četiri glavne mikro porodice modela (L, S, H i Q). Među visoko rangiranim ciljevima se nametnula i želja za plasmanom 200 hiljada vozila.

Istovremeno, u 2022. godini, FAW namerava da uveća obim isporuka vozila marke Hongqi na nivo od 400 hiljada automobila, dok je ideja da se 2030. plasira magičnih milion četvorotočkaša s amblemom kineske Crvene zastave!

U narednih pet godina, Kinezi planiraju da predstave 21 novi model koji će biti ponuđen kupcima. Od tog broja, njih 18 će koristiti hibridni ili čisto električni pogonski sklop. Čak šest naučnih i tehničkih centara su zaduženi za razvoj plejade novih modela. Neke od tih razvojnih tačaka kineskog preduzeća su pozicionirane u Minhenu i Silikonskoj dolini, odnosno Sjedinjenim Američkim Državama.

Na sve ovo da dodamo da Hongqi već za 2021. godinu obećava da će četvrti nivo autonomije vozila biti spreman za serijsku proizvodnju.

AutoRepublika

(9608)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
DOn

auto ima enormnu slicnost sa mercedosovim poluproizvodima koje neki nazivaju premijum.