1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Crna kutija u automobilima postaje obavezna počev od ovog jula
Crna kutija u automobilima postaje obavezna počev od ovog jula

Crna kutija u automobilima postaje obavezna počev od ovog jula

105
1
Podelite sa prijateljima:

Evropske vlasti su odlučile da se od leta ove godine crna kutija za automobile obavezno postavlja na sve nove automobile. Evo šta je takozvana Memorijska jedinica koja beleži bitne događaje koji su prethodili nezgodi (Event Data Recorder – EDR) i kako će se ovaj uređaj koristiti. Odluka Evropske komisije je jasno motivisana željom da se utvrdi kako je došlo do nezgode.

Dan kada EDR postaje obavezni deo svakog novog vozila je 6. juli 2024. godine. Upotreba ove spravice je inspirisana avionskom industrijom gde letilice poseduju analogni uređaj. Ovaj bi trebalo da zabeleži i sačuva informacije od značaja za tumačenje okolnosti pod kojima se udes odigrao. U osnovi, EDR pamti događaje i parametre pokretnog vozila. Sačuvani podaci uključuju brzinu kretanja, položaj papučica gasa i kočnice (kao i kojom silom je ista stisnuta), broj obrtaja radilice, ugao upravljača, aktivnosti sistema bezbednosti na vozilu (ABS i ESP), trenutak lansiranja vazdušnog jastuka i upotreba pojaseva.

Svi podaci su mereni u realnom vremenu, ali se čuvaju samo u slučaju nezgode. Pamti se samo pet sekundi pre udarca, kao i tri sekundi nakon istog. Samo uvođenje ove sprave je otvorilo više pitanja koja se tiču privatnosti i zaštite podataka s tim u vezi.

Evropska komisije je navela da sistem neće dozvoliti utvrđivanje vlasnika vozila, kao i da su nedozvoljeni audio i video snimci nezgode, dok bi Evropska skupština trebalo da precizno odredi i vreme čuvanja zapisa, kao i osobe koje bi bile autorizovane za korišćenje podataka koji su na taj način prikupljeni. Čitanje podataka će se vršiti preko dijagnostičkog interfejsa, odnosno preko priključka tipa OBD. Ako se konektor OBD uništi tokom nezgode, tada će se preuzimanje informacija obaviti posebnim uređajem.

Trebalo bi naglasiti i da je u brojnim situacijama, a korišćenjem klasičnih istraživačkih metoda, prosto nemoguće odrediti na koji način, i zahvaljujući čemu je došlo do saobraćajne nezgode, pa bi mandatorni uređaj mogao biti od velike koristi u kontekstu jačanja bezbednosti na drumovima. Pored ovog unapređenja postoje i najave o popravljanju putne infrastrukture i daljem usavršavanju elemenata aktivne i pasivne bezbednosti na vozilima.

AutoRepublika

(105)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Samo 5 sekundi pre udarca ? Plus one 3 posle.

Zar će tih 5 sekundi uvek biti dovoljno za relevantnu rekonstrukciju dogadjaja ?