1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Geely inkasirao 1,24 milijardi evra od prodaje akcija Volvoa AB
Geely inkasirao 1,24 milijardi evra od prodaje akcija Volvoa AB

Geely inkasirao 1,24 milijardi evra od prodaje akcija Volvoa AB

1.56K
0
Podelite sa prijateljima:

Vrednost akcija švedskog proizvođača kamiona, kompanije Volvo AB je u petak opala za 5,9%, što se dogodilo kao odgovor ulagača na berzi na aktivnost kineskog Gellyija koji je prodao sve akcije iz klase B, a koje je do tada držao u investicionom portfelju. Transakcija je realizovana u kontekstu sprovođenja dugoročne investicione strategije azijskog koncerna i holdingu je donela priliv gotovine u iznosu od oko 14,1 milijardu švedskih kruna, a što smo u naslovu preveli u „naše novce“.

Geely ostaje drugi najveći akcionar kamionskog Volvoa jer i dalje poseduje 88,5 miliona akcija tipa A pomenutog emitenta. „Geelyijevo strateško prilagođavanje i uključivanje AB Volvoa u portfelj investicija i proizvodnje automobila, jeste deo strategije diverzifikovanog ulaganja i upravljanja rizikom“, rekli su zvaničnici kompanije Geely.

Cena po kojoj je Geely otuđio 49,5 miliona akcija tipa B je za 2,2% niža u odnosu na vrednost istih pri zatvaranju berze, nakon čega je u i sam Geely pretrpeo pad vrednosti akcija na hongkonškoj berzi u visini od 3%, što je podatak koji je na snazi od petka.

Inače, što se tiče prvog tromesečja 2024. godine, Volvo je izvestio o profitu koji nadmašuje prognoze analitičara, što je obrazloženo visokim prodajnim cenama teškaša. Ipak, Kinezi su još u januaru prodali deo akcija Volvoa AB, i to nakon što su u novembru isto učinili i s onima koje reprezentuju kapital automobilskog proizvođača po imenu Volvo Car.

Za kraj ćemo podsetiti da kineski konglomerat kontroliše multimlijarder Li Šufu. Geely pak ima vlasništvo i u sledećim kompanijama: Lotus Technology i Aston Martin Lagonda Global Holdings Plc. Rukovodstva Geelyija i Renaulta su početkom 2024. godine potpisala ugovor o udruživanju imovine kako bi se nastavilo s razvojem motora s unutrašnjim sagorevanjem.

AutoRepublika

(1558)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments