1. Home
  2. Vesti
  3. Renault će novi električni Twingo proizvoditi u fabrici u Sloveniji?
Renault će novi električni Twingo proizvoditi u fabrici u Sloveniji?
1

Renault će novi električni Twingo proizvoditi u fabrici u Sloveniji?

164
1
Podelite sa prijateljima:

Renault će ovog meseca početi inženjerske radove na svom predstojećem električnom modelu Twingo, rekli su Reutersu izvori bliski kompaniji. Prema njihovim rečima, proizvodnja bi počela za dve godine u fabrici francuske kompanije u Sloveniji.

Mali model Renaulta, koji je rezultat koncepta Legend predstavljenog u novembru 2023. tokom konferencije posvećene novoj diviziji francuske grupe, Ampere, ima energetsku efikasnost „najbolju u klasi“, sa potrošnjom od samo 10 kWh/100 km. Emisije CO₂ tokom životnog ciklusa su 75% manje od većine vozila sa unutrašnjim sagorevanjem prodatih na evropskom tržištu prošle godine.

Istovremeno, kako su zvaničnici Renaulta tvrdili prošle jeseni, budući model će biti „dostupan po ulaznoj ceni ispod 20.000 evra“ (pre primene subvencija).

Za sada je, kako pokazuju izvori Reutersa, koncept „zamrznut“, što znači da je njegov dizajn postavljen i može da počne tehnološki razvoj modela.

Očekuje se da će u narednom periodu Ampere, Renaultova divizija električnih automobila, započeti razgovore sa potencijalnim dobavljačima i kreirati prototipove budućeg vozila.

Renault vredno radi na smanjenju perioda razvoja, sa prosečnih pet godina, kompanija je uspela da ga smanji na četiri godine za Megane E-Tech, a samo tri godine za R5.

Da bi ubrzali lansiranje Twinga, inženjeri će takođe smanjiti broj komponenti za 20%, koristeći više generičkih komponenti, izjavio je prošlog meseca Žil Le Born, šef Renaultovog tehnološkog odeljenja za medij Les Echos.

Iako su zvaničnici francuske marke odbili da komentarišu ovu temu ili da daju detalje o budućem serijskom modelu, francuska štampa piše da su Francuzi, kako bi smanjili troškove, izabrali da Twingo koristi litijum-gvožđe-fosfatnu (LFP) bateriju, jeftiniju i manje performantnu od nikl-metal-kadmijumske (NMC) koja oprema model R5. Pored toga, Luka de Meo je rekao francuskoj štampi da pažljivo prati kako Kinezi u BYD-u koriste „LFP“ baterije, uključujući njihovu integraciju u karoseriju (baterija Blade).

Francuski novinari takođe napominju da se u slučaju Twinga očekuje da baterija neće preći 50 kWh, a potrošnja energije će pasti, zahvaljujući smanjenoj masi automobila i tehničkim inovacijama, na oko 10 kWh/100 km. Dakle, domet bi mogao biti između 300 i 400 km. A motor koji koristi Twingo biće štedljiv, tačnije jeftinija verzija onog koji će koristiti Renault 5 (e-PT 100).

Evropske automobilske kompanije žele da proizvode manja električna vozila, koja mogu da prodaju za manje od 20.000 evra, kako bi se takmičile sa kineskim brendovima kao što je BYD.

Renault je u preliminarnim pregovorima sa Volkswagenom o podeli proizvodnje novog Twinga.

„Klasična je stvar deliti platforme ili postrojenja da bismo smanjili troškove. A mi želimo da idemo dalje, cilj je da nabavimo sve iz Evrope, po konkurentnim cenama“, rekao je nedavno generalni direktor Luka de Meo. On je ocenio da bi Renault mogao da ostane bez partnera, ali je naglasio da saradnja „pomaže da se unapredi projekat, pomaže da se napuni fabrika“. Pored toga, „zamislite koliko je važno videti evropsku industriju ujedinjenu oko projekta“, po uzoru na Erbasov model u aeronautici, rekao je Luka de Meo.

AutoRepublika

(164)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Slovencima puno srece i uspeha u daljem radu!
Pitanje za redakciju: sta su to „genericne komponente“?