1. Home
  2. Vesti
  3. Kia osvežila najluksuzniji model
Kia osvežila najluksuzniji model
4

Kia osvežila najluksuzniji model

581
4
Podelite sa prijateljima:

Reči „Kia“ i „luksuz“ zvuči kao početak nekog vica, ali je korejski proizvođač vozila često ciljao i na kupce sa dubokim džepom. Setite se samo modela kao što su Cadenza/K7 i Stinger i većina nije uspela da ostvare značajniji trag na tržištu, a prvi je eliminisan kada je korporacija Hyundai-Kia predstavila brend Genesis. Međutim, na nekim tržištima još uvek možete da kupite skupocene Kije, a jedno od njih je Južna Koreja.

Model K9 ili kako smo ga ranije poznavali pod imenima K900 i Quoris je u proizvodnji još od 2012. godine i mogli smo da ga vidimo širom sveta. Iako je sličnih dimenzija kao Mercedesova S Klasa ili BMW-ova Serija 7, Kia nikada nije reklamirala svog velikana kao njihovog direktnog rivala već jednostavno kao (značajno) jeftiniju alternativu. Kod kuće se prodaje relativno dobro pošto je tokom poslednjih pet godina proizvodnje, od kada je inače debitovala druga generacija, isporučeno 35.775 jedinica.

Sadašnja generacija je inače debitovala 2018. godine na Salonu automobila u Njujorku, a sa američkog tržišta je povučena tri godine kasnije. Iste godine je usledilo prvo osveženje, a K9 će ponovo proći kroz zatezanje bora za 2025. godinu. Doduše, veoma male promene i to uglavnom na račun nešto izmenjene maske hladnjaka i 19-inčnih felni dok je enterijer dobio nekoliko novih boja.

Kia je posebno ponosna na novu tehnologiju nazvanu „after blow“ sa ciljem da kabina automobila pruži što prijatniji miris. Reč je o sistemu koji se aktivira u trajanju od deset minuta nakon što je motor ugašen da pročisti sve filtere, a takođe isto uradi i ako klima uređaj nije korišćen dugo vremena. Ostale promene se odnosi na nova sedišta sa opcijom da masiraju vozače i putnike, a kao deo standardne opreme je i sistem protiv požara.

Mehanička ponuda se zasniva na dva motora. Bazni motor je 3,8-litarski atmosferski benzinac sa 311 konjskih snaga dok je jedina opcija 3,3-litarski turbobenzinac sa 365 „grla“ i maksimalnih 510 Nm obrtnog momenta. Uparen sa moćnijim od dva agregata, K9 može da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za manje od šest sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 250 km/h. Menjač je osmostepeni automatski, a pogon na zadnje ili sva četiri točka.

Osveženi K9 stiže u američke izložbeno-prodajne salone do kraja godine po početnoj ceni od 43.800 dolara.

AutoRepublika

(581)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Dole je model pre renoviranja. Promene su izvrsene u skladu sa opstim trendom u dizajnu:
– maska je maksimalno uvecana
– farovi su smanjeni.
comment image

S mile

Meni su novi farovi bas odlicni. U trendu. A ovi stari bas kosooki…. Nekako loseg dizajna.

Bungi

Slažem se!Sad je nakako elegantnija mada bi prednju masku trebalo smanjiti bar za 1/3.Mrzim „somova otvorena usta“ pa bila ona na Kiji, Mercedesu, BMW-u ili Audiju.

S mile

Slazem se i ja s tobom. Ali iz nekog razloga SUS vozila imaju ogromnu resetku na maski, dok EV je nemaju uopste. Bas idu iz extrema u extrem. Ok, EV ima i ne treba, ali SUSu je prevelika.