1. Home
  2. Vesti
  3. Haynes Manual više neće biti dostupan u štampanom izdanju
Haynes Manual više neće biti dostupan u štampanom izdanju
0

Haynes Manual više neće biti dostupan u štampanom izdanju

149
0
Podelite sa prijateljima:

Ne znam za vas, ali za mene lično sa sigurnošću mogu da kažem da digitalna izdanja nikada neće moći da zamene papirne magazine i knjige. U mom podrumu se nalazi poveći broj kutija sa štampanim izdanjima magazina kao što su Car & Driver, Motor Trend, Road & Track i ostalih koji su se nalazili u prodaji u poslednjih pola veka. Malo, po malo moderna tehnologija je uzrokovala to da mnogi magazini više nisu ni dostupni u takvom izdanju već je jedini način da ih čitate onaj koji podrazumeva da imate spravu povezivu na internet.

Na listu ćemo uskoro dodati i legendarni Haynes Manual, koji zapravo nije magazin već uputstva kako da popravite i održavate vozilo kroz sitne poslove i popravke, ali i pored toga je ikona automobilske industrije.


Prvi Haynes Manual je predstavljen 1960. godine od strane čoveka po imenu Džon Hejns, a Britanac je započeo karijeru pišući uputstva za svoj lični automobil marke Austin. Od tada je njegovo izdanje postalo izuzetno popularno širom sveta za sve one koji su želeli da saznaju uputstva i tehničke detalje. Kada je Džon preminuo prošle godine u 80. godini života, njegovo delo je postojalo prevedeno na 15 jezika širom sveta i sadržavalo tehničke informacije od preko 300 različitih automobila širom sveta.

Ali danas su neka moderna vremena pa je vlasnik kompanije Infopro Digital odlučio da uvede neke velike izmene. Dok će Haynes Manual i dalje postojati, počev od 2021. godine će biti dostupan samo u digitalnom izdanju.

Međutim, takvo pravilo važi samo za četvorotočkaše koji se proizvode počev od naredne godine pa nadalje, dok će za one koji su sa traka sišli u poslednjih šezdeset godina, Infopro Digital nastaviti da ih štampa. U porevodu na neki jednostavniji jezik, moći ćete kupiti štampano izdanje za recimo Ford Mustang iz 1995. godine, ali ne i za onaj iz 2021. godine.


Vest zapravo i nije iznenađujuća kada sagledamo situaciju u kojoj čak i automobilski proizvođači pružaju sva uputstva u digitalnoj formi. Ne samo što takva tehnologija zauzima značajno manje prostora već je istovremeno lakše pronaći potrebne informacije.

Još uvek nije poznato da li će ovakva odluka Infopro Digitala dovesti i do nižih cena (koje se u Americi obično kreću oko 25 dolara), ali verovatno bi trebalo da se naviknemo na nju. Šanse su velike da ćemo viđati nešto slično kod svih automobilskih magazina, i to već u bliskoj budućnosti.

AutoRepublika

(149)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments