1. Home
  2. Vesti
  3. Otvorena nova najduža azijska staza Natrax
Otvorena nova najduža azijska staza Natrax
0

Otvorena nova najduža azijska staza Natrax

994
0
Podelite sa prijateljima:

Za Natrax se tvrdi da je najduža staza u Aziji, namenjena vožnji velikim brzinama kretanja vozila, kao i da je istovremeno peta na svetu, mereno istim kriterijumom. Njena dužina iznosi 11,3 kilometara. Kružna testna staza namenjena vozilima koja se kreću velikim brzinama je široka 16 metara uz izvedene četiri posebne saobraćajne trake.

Staza Natrax je izgrađena u središnjem delu indijskog potkontinenta, odnosno u gradu Indoreu, dok je čin svečanog otvaranja upriličen putem virtuelne platforme, kako je to već moda u doba novog korona virusa, koji je još uvek veoma aktivan u Indiji. Sam događaj je organizovan 29. juna, dok je „svečanu vrpcu presekao“ ministar u vladi ove države Prakeš Javadekar. Vesti su se obradovali građani Indije, dok poseban razlog za ushićenje imaju predstavnici lokalne automobilske industrije.

Testni poligon se prostire na površini od 404 hektara i razvijen je od strane tela zvanog Nacionalne automobilske testne staze (National Automotive Test Tracks – NATRAX). Sama kružna staza je dizajnirana na način da bude bezbedna za brzine do 250 km/h, dok je najviša dozvoljena brzina u krivinama na granici od 375 km/h. Povrh toga, na stazi je manje bankina, što je dobra vest za bezbednost korišćenja kompleksa prilikom brzih prolazaka.

Konstruktori ovog tipa putne saobraćajnice su prilikom razvoja na umu imali visoko performantna vozila, počev od dvotočkaša, odnosno motocikala, pa sve do teških šlepera. Globalne kompanije poput Volkswagena, Stellantisa, Renaulta i Lamborghinija i ostale su sklone tome da često koriste indijsku teritoriju za testove svojih automobila, pa se očekuje da im ovo bude jedna od omiljenih lokacija za iskušenja noviteta.

Inače, sama staza je dovoljno dobra da omogući sprovođenje serije različitih testova, počev od ispitivanja kočnog sistema, brzih prolazaka kroz krivine, usporavanja, ubrzavanja, ocene potrošnje goriva, habanje u odnosu na ubrzanu eksploataciju, ponašanje vozila pri visokim brzinama u smislu, kako dinamike, tako i stabilnosti.

AutoRepublika

(994)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments