1. Home
  2. Vesti
  3. Jeftin Toyotin krosover zasnovan na Suzukiju: prvi zvanični tizeri
Jeftin Toyotin krosover zasnovan na Suzukiju: prvi zvanični tizeri
1

Jeftin Toyotin krosover zasnovan na Suzukiju: prvi zvanični tizeri

1.07K
1
Podelite sa prijateljima:

Indijska divizija Toyote najavila je novi jeftin krosover. Još nema zvaničnih detalja o njemu, čak ni ime još nije objavljeno. Međutim, sudeći po tizerima, čeka se premijera klona kompaktnog Suzukja Fronxa sa petoro vrata.

Originalni krosover je na tržištu od prošle godine. Podsetimo, Toyota i Suzuki već duže vreme sarađuju; već imaju nekoliko „zajedničkih” automobila. Na primer, u Indiji i na drugim siromašnim tržištima, dostupni su dvostruki modeli Suzuki Grand Vitara/Toyota Urban Cruiser Hyryder (ovo su terenci, nemaju ništa zajedničko sa nekadašnjim SUV-om Grand Vitarom) i Suzuki Baleno/Toyota Glanza. A u Evropi se prodaje Suzuki Swace i Suzuki Across, odnosno blago modifikovanu Toyotu Corollu i RAV4.

U međuvremenu, ne tako davno, Toyota je registrovala naziv Urban Cruiser Taisor u Indiji – lokalni mediji veruju da je rezervisano za predstojeći SUV. Krosover će se razlikovati od Suzukija Fronxa po dizajnu prednjeg kraja. Dakle, model Toyote će imati sopstvenu rešetku hladnjaka.

Po dimenzijama, Toyotin krosover će se sigurno poklopiti sa Suzukijem Fronxom. Dužina potonjeg (po indijskoj specifikaciji) je 3.995 mm, širina 1.765 mm, visina 1.550 mm, međuosovinsko rastojanje 2.520 mm. Kapacitet prtljažnika Fronxa je 308 litara.

Unutrašnjost još nije otkrivena, ali se očekuje da će biti iskopirana sa donatorskog SUV-a, osim što će završni materijali biti drugačiji. Kao i Fronx, Toyotin SUV će dobiti multimedijalni sistem sa 9-inčnim tabletom koji se uzdiže iznad prednjeg panela, hedap displejom, bežičnim punjenjem za pametni telefon, sveobuhvatnim kamerama i tempomatom.

Tehnika će takođe biti uobičajena. U Indiji, Suzuki Fronx je opremljen sa atmosferskim četvorocilindričnim benzinskim motorom 1.2 (90 KS) i turbo punjenim 1.0 (100 KS). Oba motora su opremljena petostepenim manuelnim menjačem, osnovni ima i robotizovani menjač, a turbo motor može da se kombinuje sa klasičnim šestostepenim automatskim menjačem.

U drugim zemljama, Fronx je predstavljen sa atmosferskim motorom sa čeitiri cilindra oznake 1.5. Ali u svim verzijama, pogon je isključivo na prednje točkove.

Prema preliminarnim podacima, premijera novog Toyotinog krosovera održaće se 3. aprila. Suzuki Fronx u Indiji danas košta nešto preko 8 hiljada evra.

AutoRepublika

(1072)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Indijski Suzuki Fronx dužine 3.995 mm i međuosovinskog rastojanja 2.520 mm.

Te identične mere je nekada imao („evropski“) Suzuki Baleno, koji je stizao iz Indije. A koristio je i iste motore kao sada ovaj Fronx.

E moja Toyota … 😊