1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen ažurirani Mercedes-Benz G Klasa
Predstavljen ažurirani Mercedes-Benz G Klasa
0

Predstavljen ažurirani Mercedes-Benz G Klasa

523
0
Podelite sa prijateljima:

Druga generacija legendarnog Gelendewagena izašla je na tržište pre šest godina što je beznačajan period u pozadini ukupne 45-godišnje istorije G Klase, ali Mercedes-Benz je ipak izvršio punu modernizaciju – i nije se ustručavao da novi G pompezno najavi kao „all-new“ iliti potpuno nov, iako nije toliko sveobuhvatna.

Na veliko zadovoljstvo obožavatelja, ugaoni oblici G Klase su se pokazali netaknutim: eksterijer je promenjen samo u nekim tačkama. Pojavili su se osveženi branici i rešetka hladnjaka sa četiri horizontalne letvice (umesto tri dupla peraja starog modela). Smanjene kapice na stubovima vetrobranskog stakla, redizajnirani zadnji spojler i dodatni izolacioni materijali su dizajnirani da smanje aerodinamičku buku uzrokovanu inherentnim oblikom cigle.

Pojavila se nova metalik plava boja karoserije, standardni točkovi imaju prečnik od 19 inča, a opcije za 20 ili 18 inča se nude uz dodatnu naknadu.

Glavne promene u unutrašnjosti bile su novi volan sa duplim kracima i minimalistička centralna konzola: ispod centralnih deflektora za ventilaciju sada nisu dva, već jedan red komandi, nestao je mehanički sat, a centralni tunel je postao viši.

Sistem „Off-road Cockpit“ kombinuje kompleks elektronskih asistenata za terensku vožnju i nudi novu funkciju „providne haube“, koja je već poznata iz drugih SUV-ova.

„G” je konačno dobio moderan medijski sistem MBUX sa ekranom osetljivim na dodir od 12,3 inča sa tačpedom na centralnom tunelu. Postoji dodatno osvetljenje za deflektore ventilacije, podrška za bežične protokole Android Auto i Apple CarPlay, kao i USB-C konektori. Navigacija je dobila režim proširene stvarnosti, a glasovni asistent je naučio da vodi dijaloge.

Uz doplatu, dva „MBUX“ ekrana sa dijagonalom od po 11,6 inča mogu biti smeštena u drugom redu sedišta. Ostala opciona oprema je uključivala bežično punjenje, držače za čaše sa hlađenjem, standardni DVR i audio sistem Burmester. Za one koji žele još više individualnosti (i spremni su da to plate), program Manufaktur nudi i pakete i individualna rešenja, sve do reljefne kože rukohvata na prednjem panelu.

Postoje i velike promene ispod haube. Mercedes-Benz G 500 se oprostio od V8 motora (421 KS, 610 Nm), a sada njegovo mesto zauzima redni turbo šestak 3.0 sa snagom od 449 KS i 560 Nm. Redni turbodizel 2.9, koji je instaliran na G 350 d (286 KS) i G 400 d (330 KS), takođe je zamenjen nadograđenom verzijom sa zapreminom povećanom na 3,0 litra. Ovaj Mercedes-Benz G 450 d ima 367 KS i 750 Nm.

I benzinski i dizel motori sada ne mogu bez 48-voltnog električnog pojačivača. Ovaj motor može dodati 20 KS i znatnih 200 Nm u prvim sekundama ubrzanja. Devetostepeni automatski menjač 9G-Tronic i stalni pogon na sva četiri točka sa tri blokade diferencijala i reduktorom ostaju isti.

V8 biturbo benzinac 4.0 ostao je u top verziji Mercedes-AMG G 63. Njegova snaga se nije promenila (585 KS, 850 Nm), ali sada ima i isti električni pomoćnik od 48 volti. Kao rezultat toga, vreme od 0-100 km/h je smanjeno sa 4,5 na 4,3 sekunde, iako je maksimalna brzina i dalje ograničena na 220 km/h.

Pojavilo se opciono vešanje AMG Active Ride Control, koje, pored adaptivnih amortizera, uključuje aktivne hidraulične stabilizatore, podjednako korisne i na kolovozu i van njega. Spolja, verzija AMG se još uvek može prepoznati po rešetki hladnjaka sa vertikalnim šipkama.

Ažurirani G-Wagen će se naći u prodaji u narednim mesecima ali cene još nisu puštene u etar.

AutoRepublika

(523)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments