1. Home
  2. Prezentacije
  3. Umesto nove generacije Suzuki Baleno temeljno osvežen
Umesto nove generacije Suzuki Baleno temeljno osvežen
3

Umesto nove generacije Suzuki Baleno temeljno osvežen

1.40K
3
Podelite sa prijateljima:

Izgleda da je Suzuki odustao od razvoja automobila novih pokolenja i opredelio se za puko unapređenje već postojećih vozila. To je ono što se već dogodilo s krosoverom poznatim kao SX4, a sada tim putem kreće i kompaktni heč nazvan Suzuki Baleno. Razmislimo li malo, možemo da konstatujemo da strategija i nije loša, imajući u vidu da Suzuki postaje poslovično pristupačniji i od Dacije.

Kako bilo, japanski kompakt je debitovao 2015. godine i do sada je već preživeo jednu fazu zatezanja bora. Međutim, akutelni zahvat je mnogo invanzivniji i promene su više vidljive od onih koje su ga zadesile pre tri godine, odnosno prilikom prošlog ažuriranja.

Glavni junak jutrošnje priče je debitovao u Indiji jer je to, ne samo dom malenog Balena,već i njegovo najveće tržište. Na indijskom potkontinentu je do sada prodato više od milion primeraka ovog modela, mereno od trenutka kada je ubačen u masovnu proizvodnju (pogona koje kontroliše zajednički poduhvat Maruti Suzuki).

Ako se zna da je indijski Baleno napustio tržišta Evrope i Japana još pre dve godine, onda je jasno da je konstruktor u ovom procesu mogao da se posveti isključivo udovoljavanju lokalnog ukusa indijskih potencijalnih mušterija.

Baleno je zadržao dužinu od pre zahvata, što će reći da se po toj osi prostire na udaljenosti od 3.990 milimetara, što je uslovljeno i odredbama indijske fiskalne politike koja favorizuje kupce vozila kraćih od četiri metra. Ali, zato su svi paneli karoserije ostali potpuno novi, doduše s izuzetkom krova.

Promenjen je reljef na vratima i blatobranima, dok su otvori dodatnih malih prozora iza zadnjeg stuba prerađeni. Presvlaka poklopca motora je skraćena i sada ne doseže do maske hladnjaka. Dodatno, sva rasveta na vozilu je nova, dok su zadnje signalne grupe dobile nove sekcije montirane na petim vratima.

Enterijer je u potpunosti nov, uključujući i panele na vratima a to se odnosi i na sedišta. Čeona tabla je postala više čvrsta, dok multimedijalni sistem može posedovati i ekran dijagonale sedam ili devet inča. Izdiže se iz centralnog grebena.

Najviše napredan multimedijalni sistem koji se zove Smartplay Pro + je dobio novi interfejs, pa su tu sada i Apple CarPlay, kao i Andoid Auto opcije konektivnosti. Pride, omogućeno je i daljinsko, bežično povezivanje s pametnim telefonom.

Konstruktor se ovde pohvalio i dodatnim trudom na temu zvučne izolacije putnika u kabini. Takođe navodi i da je obogatio listu dostupne opreme. Tako je na primer, indijski Baleno već od uvodne verzije opremljen uređajem za klimatizaciju vazduha i olakšanim ulaskom u vozilo zahvaljujući odsustvu potrebe da se koristi ključ. Nažalost, Suzuki se nije udostojio da se „otvori za više“, pa da ugradi i više od vazdušna jastuka.

Set od šest takvih jastuka je dostupan samo uz skuplje varijante. U najprestižnijem Balenu, dobija se i projekcioni prikaz bitnih informacija za vozača na vetrobranskom staklu, sistem kamera za nadzor svih zbivanja u neposrednom okruženju vozila, audio sistem marke Arkamys.

Baleno nakon modernizacije više nema opciju izbora pogonskog sklopa. Svi proizvedeni primerci stižu s atmosferskim benzinskim četvorocilindrašem zapremine 1,2 litra i isporukom 90 konjskih snaga uz 113 Nm najvišeg obrtnog momenta. Zadržan je i petostepeni ručni menjač iako je implementirana ojačana spojnica. Umesto varijatora, sada je moguće dobiti i jednostavniju robotizovanu transmisiju s jednom spojnicom. Pokazalo se da su Indijci sasvim spokojni s ovom menjačkom kutijom.

Ipak, nije verovatno da će se ovakav menjač pojaviti na modifikacijama namenjenim izvoznim teritorijama. Do ovog trenutka je Baleno namenjen Latinoamerikancima i Australijancima bio opremljen 1,4-litarskim motorima koji odbacuju 92 konjske snage i 130 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Uz taj agregat je išao i četvorostepeni automatik, a svi su izgledi da će se s ovom praksom i nastaviti.

Naposletku, aktuelno unapređenje je Balenu donelo i ponovo podešen sistem oslanjanja, kao i kočne diskove većeg prečnika. Ovde mislimo samo na situaciju s prednjim točkovima, imajući u vidu da se kod malog (i prizemnog) Japanca, na zadnjim točkovima nalaze dobri-stari doboši.

Restilizovan Maruti Suzuki Baleno se već pojavio u izložbeno-prodajnim salonima Indije i nudi se po ceni od 8,5 do 12,7 hiljada američkih dolara. Novi heč će biti dostupan za nabavku i kroz oblik zasnivanja pretplatničkog odnosa pri čemu je zamišljena naknada na nivou od 188 dolara mesečno.

Na tržištu Indije će se Baleno nadmetati sa sledećim modelima: Hyundai i20, Honda Jazz, Volkswagen Polo i Tata Altroz. Baleno se nudi i sa značkom marke Toyota, a tada nosi naziv Glanza (u Indiji) ili Starlet (u Africi). I ovaj duet će uskoro „pod nož“.

AutoRepublika

(1400)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Vidjeli od Fiat Tipa… Promijeni znak i ćeraj dalje…

Iznogud Časni

Od najboljeg se uci

Iznogud Časni

‘Ajde