1. Home
  2. Vesti
  3. Prva „dozvoljena“ preprodaja Tesle Cybertrucka nije prošla po planu
Prva „dozvoljena“ preprodaja Tesle Cybertrucka nije prošla po planu
1

Prva „dozvoljena“ preprodaja Tesle Cybertrucka nije prošla po planu

1.63K
1
Podelite sa prijateljima:

Sećam se kao da je juče bilo kada je Ford predstavio moderno izdanje modela GT. Od prvog dana je bilo jasno da će biti više kupaca nego napravljenih vozila, pa kupovina istog nije mogla da prođe u stilu „evo ti novac i daj mi automobil“. Ne, već su zainteresovane mušterije morale da šalju molbu i objasne zašto bi baš oni dobili tu čast da im bude prodat ovaj superautomobil.

Nije bilo dovoljno samo imati novac već je svaka zainteresovana osoba morala da dokaže da je Fordovac u srcu i da će na pravi način predstavljati brend.


Tako nešto se činilo nečuvenim pre par decenija, ali je danas manje-više normala u automobilskom svetu. Ukoliko kupujete neki Ferrari ili Lamborghini, obavezni ste da potpišete ugovor da ga nećete preprodati određeni broj godina, a Ferrari čak ima i listu javnih ličnosti kojima neće da proda svoje modele jer nije zadovoljan time kako su predstavljali firmu u prošlosti. Slučajeva je više nego što možemo da nabrojimo, a na listi je i najnoviji Teslin kamionet Cybertruck.

Debitovao je još pre četiri godine i originalno je najavljen kao model za 2021. godinu, ali je premijera nekoliko puta odlagana zbog epidemije virusa korone. Ilon Mask nam je odlučno potvrdio da fabrika u američkoj saveznoj državi Teksas radi punom parom, ali da će proći oko pet godina dok kupci ne budu u stanju da poseduju ovaj pikap bez dužeg čekanja prilikom naručivanja.

Tesla je do sada primila približno dva miliona narudžbina, a čak i da mali broj tih osoba kompletira kupovinu, opet će biti potrebno da protekne određeni vremenski period kako bi se tražnja zadovoljila. Mask pretpostavlja da će kupci na isporuku u proseku morati da pričekaju oko osamnaest meseci, a godišnja otprema naredne 2024. bi trebalo da iznosi 125 hiljada vozila, uz dvostruko više njih tokom 2025. godine.

Svaki kupac potpisuje ugovor da neće preprodati ovaj električni kamionet tokom prve godine vlasništva. Ukoliko mušterija ipak želi to da uradi, prvo mora da pošalje pisanu molbu i da Tesli pruži šansu da otkupi vozilo po kupovnoj ceni od koje će onda biti oduzeto 25 centi za svaku svaku pređenju milju. Ukoliko vozilo ipak promeni vlasništvo bez odobrenja Tesle, američki proizvođač vozila može da iskoristi potpisanu dokumentaciju da na sudu spreči prenos vlasništva.

I pored svih napora, nekoliko Cybertruckova je već promenilo vlasništvo. Porscheov izložbeno-prodajni salon u gradu Orlando (savezna država Amerike Florida) je objavio da je kupio Cybertruck za sumu od 244 hiljada američkih dolara, a onda ga preprodao za 25 hiljada „zelembaća“ više nekoliko dana kasnije. Jedan primerak je kupio i Ford, a Cybertruck je nedavno viđen i u Dubaiju iako se trenutno zvanično prodaje samo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Na sajtu za preprodaju „Car & Bids“ se nedavno pojavio i primerak za koji vlasnik tvri da je prvi Cybertruck gde je Tesla odobrila preprodaju. Reč je o specijalnoj verziji Foundation Series sa svega 70 milja (112 km) na satu i nalazi se u gradu Pasadina unutar savezne države Kalifornije.

Ovo je inače verzija sa dva električna motora sa ukupno 600 konjskih snaga i stiže sa opremom kao što su 20-inčne felne, panoramski krov, grejačima i klimom u sedištima, 18,5-inčnim monitorom i još mnogo toga. Dokumentacija iz oglasa pokazuje da je takvo zadovoljstvo koštalo vlasnika 101.985 dolara.

Ali sve nade da će preko noći debelo unovčiti vlasništvo ovog električnog kamioneta su pale u vodu iako mnogi smatraju da nema razloga da bude nezadovoljan. Aukcija je donela devetnaest ponuda od čega je najviša iznosila 158 hiljada dolara, ali vlasnik nije smatrao da je to dovoljno da Cybertruck promeni vlasništvo…

AutoRepublika

(1625)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Pa naravno da nije dobio cijenu kada ima manje inča na ekranu nego na točkovima 😜