1. Home
  2. Vesti
  3. Prodaje se prvi egzotični japanski automobil
Prodaje se prvi egzotični japanski automobil
0

Prodaje se prvi egzotični japanski automobil

398
0
Podelite sa prijateljima:

Nekoliko decenija pre nego što je Toyota Supra postojala, japanski proizvođač vozila je debitovao sa svojim najekskluzivnijim modelom koji je nosio 2000GT oznaku. Bio je to prvi pokušaj najvećeg svetskog proizvođača da se oproba i u svetu visokih performansi i na taj način pokaže javnosti da je u stanju da proizvodi i sportske automobile.

 

Jedan od njih sada stiže na aukciju i to početkom maja. Biće ponuđen na prodaju na poznatom RM Sotheby’s skupu u američkoj saveznoj državi Indijani. Ovaj primerak je jedan od samo 62, koliko ih je prodato u Americi s volanom sa leve strane. Kupio ga je profesionalni trkač Oto Linton i zadržao preko 30 godina, a automobil je nedavno restaurirala firma Maine Line Exotics.


U vreme kada je 2000GT debitovao, Japan je bio poznat kao država iz koje su stizali mali, jeftini i ekonomični proizvodi, bez mnogo elemenata prestiža koji bi konkurisali firmama kao što su Jaguar ili Porsche. Sama ideja da bi takav automobil mogao da stigne je zvučala smešno, ali su se Toyota i Yamaha potrudili da demantuju sve negativce.

Legendarni američki dizajner Rejmond Levi je originalno predstavio ideju Nissanu, koji nije bio zainteresovan za saradnju, pa se okrenuo Toyoti. Partnerstvo je rezultiralo u prvom japanskom egzotiku koji će se uskoro naći na naslovnim stranivama svih automobilskih magazina.

Yamahin linijski šestak je razvijao 150 konjskih snaga, a težina vozila je iznosila nešto više od jedne tone. Toyota 2000GT je pružala i jednako raspoređenu težinu po osovinama i mogla je da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 8,2 sekunde. Dok navedena cifra možda nije u dovoljno niska da bi nadmašila ni modernu Toyotu Corollu, u navedenom periodu je bila sasvim solidna. 2000GT će opstati u proizvodnji od 1967. do 1970. godine i biti će prodato 351 primerak.


Kada je bio nov, 2000GT je koštao oko 7.000 američkih dolara što iznosi otprilike 54.400 današnjih američkih novčanica. Međutim, cene po kojima se danas trguje ovim primercima, mnogo su veće. Jedan od njih je promenio vlasnika tokom 2013. godine, a istovremeno je promenjeno i pravo raspolaganja sa 1,2 miliona dolara.

Čak i oni lošije očuvani modeli umeju da prilikom kupoprodaje prevaziđu cifru od 500.000 dolara, pa nema sumnje da će restaurirani primerci, kao ovaj iz naše priče, verovatno oboriti rekord i postati najskuplji japanski automobil u istoriji.

AutoRepublika

(398)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments