1. Home
  2. Vesti
  3. Jeftini kineski heč Leapmotor T03 iseljava Fiat 500 s proizvodnih traka Stellantisovih pogona u Poljskoj
Jeftini kineski heč Leapmotor T03 iseljava Fiat 500 s proizvodnih traka Stellantisovih pogona u Poljskoj
8

Jeftini kineski heč Leapmotor T03 iseljava Fiat 500 s proizvodnih traka Stellantisovih pogona u Poljskoj

20.17K
8
Podelite sa prijateljima:

Prvi je na ovu temu pisao čuveni Reuters. Tom prilikom je preneo da su takozvani insajderi (džaftare, abronoše – na tursko-srpskom jeziku) razglasile kako će se kineski električni hečbek Leapmotor T03 proizvoditi u fabrici automobila izgrađenoj u poljskom gradu Tihiju. Navodi se da je start sklapanja viđen za drugo tromesečje ove godine i da će se odvijati pod kontrolom zajedničkog poduhvata po imenu Leapmotor International, a u kom Stellantis poseduje kontrolni paket.

Slagalica dobija obličje i postaje sve zanimljivije. Ranije ove nedelje se čulo da će Stellantis preneti stari benzinski Fiat 500 iz Poljske u novu fabriku u Alžiru, tokom ovog leta, jer ovaj model nije u skladu s novim pravilima EU o sajber bezbednosti i uskoro će da napusti evropsko tržište.

Da bi se zamenio stari Fiat 500, sprema se benzinska konverzija novog električnog Fiata 500e (što čitaste i kod nas pre dan-dva), ali će se pojaviti u najboljem slučaju krajem 2025. godine i proizvodiće se u fabrici Mirafijori u italijanskom Torinu. Pa, juče je postalo jasno koji će model zameniti stari Fiat 500 u poljskoj fabrici u Tihiju. Biće to model iz takozvanog budžet segmenta, to jest električni hečbek Leapmotor T03.

Podsetimo, Stellantis i Leapmotor su prošle jeseni najavili dugoročnu saradnju i stvaranje zajedničkog preduzeća Leapmotor International. Ono bi bilo zaduženo za proizvodnju i prodaju kineskih električnih vozila van Kine. Kontrolni paket od 51% akcija Leapmotora Internationala pripada Stellantisu, pa i generalnog direktora imenuje Stellantis.

Korporacija Stellantis takođe je obećala da će uložiti 1,5 milijardi evra u samu kompaniju Leapmotor, kao i da će dobiti 20% akcija. Takav dogovor je mega koncernu doneo i dva mesta u Upravnom odboru Leapmotora. Ranije smo pisali već o ovom dogovoru, pa je prilika da ovde samo napomenemo da će Leapmotor postati, u stvari, petnaesti brend Stellantisa, dok ostalih četrnaest uključuje: Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroen, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram i Vauxhall.

T03 hečbek je jedan od najranijih i najpristupačnijih modela Leapmotora. Proizvodi se u Kini od 2020. godine, dok je prošle godine prodaja istog u domovini iznosila 35.454 jedinica. Ovo je otprilike četvrtina ukupne prodaje Leapmotora, pa se očito radi o veoma značajnom modelu. Prošle jeseni su započele isporuke Leapmotora T03-a Francuskoj, i to preko lokalnog uvoznika, koji nudi kineski električni hečbek u najam za samo 99 evra mesečno bez depozita.

Sada će Leapmotor International upravljati lokalnom proizvodnjom i centralizovanom prodajom u Evropi. Još nije poznato koja će biti minimalna cena za evropski Leapmotor T03, ali kao vodič možete uzeti Daciju Spring , koji je uporediv u klasi, a koji se u Evropu doprema baš iz Kine, a pride i košta manje od 20 hiljada evra. Pričamo o uvodnoj konfiguraciji.

Ukupna dužina Leapmotora T03-a iznosi 3.620 milimetara. Širina mu je 1.652 mm, visina je 1.605 mm, dok je iz među osovina rastojanje od 2.400 mm. Prednje vešanje je tipa McPherson, zadnje je polunezavisno s poprečnom torzionom osovinom. Jedan elektromotor se nalazi na prednjoj osovini i rotira prednje točkove.

Unutrašnjost je jednostavno urađena, ali se može reći da je posve uredna. Zadnja klupa sa dva sedišta ima podesive naslone za glavu, a ne „stubove“ spojene sa naslonima, kao na drugim jeftinim kineskim modelima iz klase hečbeka. Ekran instrumentacije je dijagonale od 8 inča, multimedijalni ekran je pak dijagonale 10,1 inča. Zapremina prtljažnika je na nivou od 210 litara, ali ta brojka s oborenim naslonima zadnjih sedišta narasta na pristojnih 508 litara.

Konkretan heč se u otadžbini trenutno nudi u tri verzije. Osnovni T03 200 ide za 6.340 evra, pruža maksimalnu moć agregata od 54 konjske snage, kao i 96 Nm obrtnog momenta. Kapacitet baterije iznosi 21,6 kWh, pa je domet po jednom punjenju navodno 200 kilometara. Protokol za procenu autonomije i potrošnje jeste kineski CLTC, a koliko je isti nerealan možda najbolje ilustruje podatak da je u praksi potvrđena autonomija Minija sa, za trećinu većom baterijom od 32,6 kWh, jedva tih nekih 200 kilometara. Ovaj pasus ćemo iskoristiti da navedemo i da su felne 14-inčne, a da su zadnje kočnice tipa „savremenog doboša“. Šalu na stranu, elektromobilima nisu ni preko potrebne tako efikasne kočnice kao kod konvencionalnih četvorotočakaš (zbog regenerativne dopune baterije)

Na prosečnoj verziji heča, onog s indeksom T03 310, a koji se nudi za 7.610 evra, snaga elektromotora je povećana na 75 KS i 114 Nm, kapacitet baterije dobacuje do 31,9 kWh, dok je navodni domet na jednom punjenju 310 km (pogledaj pasus iznad). Zadnje kočnice su na ovoj modifikaciji već s diskovima, dok su naplaci 15-inčni.

Vrhunska verzija T03 403 se nutka za 8.880 evra, a cenu pravda najsnažnijim elektromotorom sa 109 konjskih snaga i 158 Nm. Taj varijetet ima i najveću bateriju kapaciteta 41,3 kWh, što donosi navodni domet od 403 kilometra (u stvarnosti najviše nekih 300 km). Takođe, top verzija pruža najmoćniji ugrađeni punjač kapaciteta od 6,6 kW, dok niže verzije imaju upola manje, svega 3,3 kW.

Evropska verzija kineskog hečbeka će očigledno dobiti mnogo bogatiju opremu u pogledu bezbednosti, pošto u Kini Leapmotor T03 ima samo jedan vazdušni jastuk i nema moderne elektronske sisteme ispomoći vozaču, pa će i cena biti viša, verovatno najmanje dvostruko… Ako novajlija bude ponuđen po nižoj ceni, biće to velika pobeda uprave Stellantisa.

AutoRepublika

(20173)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Cuore sportivo

Ode fićko u sjevernu Afriku da dere guzove 🙂

Matija

Malisa nije neka senzacija ali je OK, zavrsava posao koji predvidjen za vozila ove klase – svakodnevni transport u gradu i okolini. U pogledu dimenzija mogao bi da se poredi sa VW Upom: 3.600 x 1.645 x 1.483 mm, rastojanje osovina je 2.420 mm. Mali Kinez je tacno 122 mm visi od Upa, medjutim ta razlika ne doprinosi mnogo udobnosti sedenja, jer je ispod poda baterija visine oko 100 mm, ali zato doprinosi udobnosti ulaska/izlaska. Pokretni nasloni za glavu nisu slucajno odabrani: – kada su spusteni poboljsava se vidik unazad; – mogu da se izvade i tako omoguce preklapanje zadnjih… Pročitaj više »

Vlada

Nije li te mrzelo sve ovo da kucas hehehe

Matija

Profesionalna deformacija. 🙂 Osim toga, mali automobili su moja omiljena tema, upustio sam se u analizu vise zbog sebe.

Duća

Šta je ovo, električni tvingo?

BB

Meni liči da je Fićo zaskočio Renault 4 😂🤣

Ali ako bude pojeftin, ima nade da mi se svidi 😀

Matija

Na donjoj slici pokusao sam da prikazem poziciju vozaca i putnika. Fotografiju sam skaliranjem doveo u istu razmeru sa crtezom ljudskih figura. Figure su iz DIN standarda i imaju visinu od oko 193-4 cm. Napomena! Silueta automobila ne odgovara sasvim tacno dimenzijama zbog perspektive – ovo nije ortogonalna projekcija vec fotografija! Dalje, verovatnoca da cetiri ovako visoka coveka istovremeno sede u autu je takoreci ravna nuli. Zadnji putnik ima veoma komforan polozaj koji moze da se sretne u automobilima srednje klase. Vidi se da bi takav slucaj cisto geometrijski ipak bio moguc, pod uslovom da je zadnji zid blizi vertikali.… Pročitaj više »

Jovan Stojiljković

Poštovani da li mogu da dobijem e.poštu fabrike?