1. Home
  2. Istorija
  3. Hiljade primeraka Škodinog 1000 MB-a još uvek čame u garažama nostalgičnih Čeha
Hiljade primeraka Škodinog 1000 MB-a još uvek čame u garažama nostalgičnih Čeha
9

Hiljade primeraka Škodinog 1000 MB-a još uvek čame u garažama nostalgičnih Čeha

9.14K
9
Podelite sa prijateljima:

Česi i dalje u garažama drže oko 16 hiljada parkiranih primeraka popularne Škode 1000 MB. Prosečna starost ovih vozila je na nivou od 56,5 godina. Broj MB-ova je tokom poslednje decenije relativno stabilan, što pokazuju podaci u registru vozila te srednjeevropske države. Takođe, odnosnu statistiku vodi i tamošnje Ministarstva saobraćaja. Konkretan povod za objavu ovog članka predstavlja činjenica da će sledeće nedelje biti šezdeset godina od kada je automobil predstavljen.

Škoda 1000 MB je bio prvi model automobilske kompanije s motorom smeštenim u repu vozila i s pogonom na zadnje točkove. Maksimalna brzina kretanja socijalističkog vozila je bila 120 km/h, dok je za ubrzanje od 0 do 100 km/h bilo potrebno 27 sekundi. Sve što je radio, maleni sedan je činio uz potrošnju goriva od oko 7,5 litara na prevaljenih 100 kilometara.

Oko 443 hiljade automobila je do 1969. godine napustilo fabrički plac koji je obezbeđen unutar proizvodnog kompleksa u Mladoj Boleslavi. Prema rečima stručnjaka za automobile Antonina Šipeka, takozvane sportske verzije ove Škode su veoma popularne. One dolaze s indeksima MBG i MBX i s dva karburatora, a ukupno je proizvedeno samo oko 6 hiljada jedinica s nalepnicama na kojima se nalaze te skraćenice. Pogađate, baš te modifikacije su veoma popularne.

Trenutno se u registru vozila nalaze 122 primerka retkih kupea s oznakom MBX i 80 komada MBG-ova sa četvoro vrata. Jedan automobil s indeksom MB Tourist, a koji je svojevremeno bio namenjen izvozu, i dalje nosi važeće registarske oznake. Proizvedena je i trkačka verzija Škoda 1000 MB Rallye, a koja je korišćena u lokalnim i međunarodnim takmičenjima.

Cene „Embejaca“ zavise od stanja i retkosti konkretne verzije čiju vrednost procenjujemo. Običan MB 1000, a koji je u predrestauracijskom stanju se u Češkoj Republici može kupiti za sumu od 50 do 70 hiljada čeških kruna, odnosno u intervalu između 2 i 2,8 hiljada evra, dok oni sređeni komadi dobacuju i do 300 hiljada kruna (12 hiljada evra). Cena retkog kupea s oznakom MBX može da pređe kotu i od 40 hiljada evra.

Škoda 1000 MB je tražen starinski automobil, baš kao i njegov naslednik nazvan Škoda 100. Neki ih kupuju iz nostalgije, verovatno iz razloga što su se u prošlosti ovi automobili pojavljivali kao članovi mnogih porodica. Pride, tokom devedesetih godina prošlog veka ove hiljadarke nije bilo retkost videti na putu, odnosno u javnom saobraćaju.

Sređivanje centralnog registra vozila koje je sprovedeno 1999. godine, zarad uvođenja obaveznog ugovornog osiguranja automobila, je zadalo veliki udarac brojnosti „Embejaca“. U ovom trenutku je iz registra je skinuto preko 160 hiljada starih vozila marke Škoda.

Škoda 1000 MB je predstavljala svojevrsni proboj za proizvođača automobila iz Mlade Boleslave. Bio je to prvi masovno proizveden čehoslovački automobil, a koji je pružao nekoliko jedinstvenih mehaničkih rešenja za svoje vreme.

AutoRepublika

(9142)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Dopadala mi se ova škoda kao malom klincu – jer je imala rikverc svetla 😊 Mnoga kola ih u to vreme nisu imala.

Izmenjeno 1 mesec pre od strane MRN
M M

Nije imala rikverc svetla.
Ja ugrađivao naknadno. Poseban probllem je bilo kako napraviti prekidač, to jeste po današnjem vokabularu, davač.

MRN

Kako nije imala ?

M M

Nije, pogledaj na onoj prvoj slici.

Bungi

MB-jka je bila solidan auto za to vrijeme.Imala je nekih svojih mušica.Sve 4 doboš kočnice bez serva nisu bile mnogo efiksne.Motor pozadi je imao loš sistem hlađenja, često je znao da prokuva.Hladnjak naprijed kao kod Fiata X 1/9 bi trajno riješio problem.Blok motora je bio od aluminijuma, glava od čelika.Ne baš srećno rješenje jer se ta 2 metala različito šire na istoj temperaturi.Skoro svaka je rđala nakon 5 godine zahvaljujući ne baš kvalitetnom limu i još goroj antikorozivnoj zaštiti.U tom periodu je to bio najkvalitetniji narodni auto istočnog bloka.

Maki

I kod nas ih ima bar 1000

MM63

Zvali smo je hiljadu malih briga 1000MB

Trt

Moj komsija poklanjao zetovima, nisu hteli ni da cuju, posle presao i na komsije. To voziti bilo sramota

Neša

Sramota?!!
Pa 1967 kupio moj deda u Beogradu ih bilo deset ,a tvoj komšija išao peške .