1. Home
  2. Vesti
  3. Koliki monitor ima novi Lincoln Nautilus?
Koliki monitor ima novi Lincoln Nautilus?
2

Koliki monitor ima novi Lincoln Nautilus?

2.37K
2
Podelite sa prijateljima:

Krosover Nautilus je najpopularniji model u ponudi Lincolna. Protekle godine je isporučeno 24.334 primerka na američkom tržištu i još 27.409 jedinica u Kini, što su svakako brojke kojima bi se firme poput Mercedesa i BMW-a samo nasmejale, ali za standarde Lincolna su svakako zadovoljavajuće.

Očekivali smo da će Nautilus nestati sa tržištu u bliskoj budućnosti nakon što je eliminisana platforma CD4 na kojoj se proizvodio. Štaviše, njegov „blizanac“ pod imenom Ford Edge je već nestao sa tržišta. Ali nas je Lincoln iznenadio ne samo podatkom da će Nautilus nastaviti sa proizvodnjom već i sa novom generacijom.

I ranije smo znali šta očekujemo pošto je verzija za kinesko tržište debitovala još krajem protekle godine. Model za Sjedinjene Američke Države se ne razlikuje u velikoj meri, ali jedan detalj koji je svima zapao za oko je glomazni 48-inčni monitor koji se prostire širom celog vozila. Lincoln tvrdi da je ne samo najveći u klasi već u celokupnoj automobilskoj industriji. Takav monitor je postavljen relatno daleko od vozača, ali vlasnik može da obavlja većinu komanda preko manjeg 11,1-inčnog monitora postavljenog u sredini i onda da prebaci iste informacije i na veći monitor.

Takav detalj je svakako u centru pažnje, ali oni koji su imali prilike da provozaju Nautilusa kažu da nije samo šminka u pitanju već je enterijer zaista kvalitetno urađen. Tako nešto je uglavnom nepoznanica za američke proizvođače čak i na onim četvorotočkašima u premijum klasi i novinari tvrde da sada samo imidž penzionerskog brenda koči Lincoln da se suprostavi sa značajno bučnijim imenim. Završna izrada je vrhunska, a od opreme se može dobiti sve šta se poželi u današnja vremena.

Nautilus stiže i sa potpuno novim dizajnom inspirisanim stilom sa većeg brata po imenu Aviator. Fordova divizija luksuznih vozila već neko vreme pokušava a pronađe novi dizajnerski pravac. Nekada je tu bila čuvena maska hladnjaka nazvana „vodopad“ koju su mnogi voleli ili mrzeli, ali danas su neka druga vremena i Nautilus zaista deluje elegantno. Na prvi potez ga je teško prepoznati, ali je spomenuti veći krosover Aviator dobio toliko dobre ocene da je samo pitanje dana kada ćemo svi znati da je Lincoln u pitanju kada ga vidimo na ulicama.

Nautilus za 2025. godinu stiže i sa parom novih 2,0-litarskih turbobenzinaca. U baznoj konfiguraciji razvija 250 konjskih snaga, ali kupac može da dobije i hibridno izdanje sa dodatnih 60 „grla“. Osnovna konfiguracija je dostupna samo na osmostepenim automatskim menjačem dok hibrid pruža samo CVT. Pogon je inače na sva četiri točka (Lincoln je ranije eliminisao sve verzije sa pogonom na prednje točkove), a uparen sa moćnijim od dva motora, Nautilus je u stanju da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za 6,5 sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 208 km/h.

Cene će se kretati od 53.510 dolara pa sve do 77.345 „zelembaća“ za paket Black Label u hibridnom izdanju. U izložbeno-prodajnim salonima ga očekujemo na proleće.

AutoRepublika

(2370)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ovoliki auto sa motorom od 2 litra?! Performanse su mu na nivou donje srednje klase. Mozda to i nije lose – ovaj kolos i onako nije za ludovanje kroz krivine! 🙂

Yankee

Nije Nautilus nesto mnogo velik. Duzina 4,9 metara. Mid-size klasa, ista platforma kao i Ford Mondeo/Fusion.