1. Home
  2. Vesti
  3. Evropski parlament odobrio primenu normativa Euro 7
Evropski parlament odobrio primenu normativa Euro 7

Evropski parlament odobrio primenu normativa Euro 7

325
15
Podelite sa prijateljima:

Evropski parlament je usvojio sporazum zaključen sa Savetom o uredbi koja se tiče normativa Euro 7 (odobrenje tipa i nadzor nad tržištem motornih vozila). Dokument je usvojen sa 297 glasova za, 190 protiv i 37 uzdržanih stavova .Vozila će morati da budu u skladu sa novim standardima tokom dužeg vremenskog perioda, na koji način se osigurava da ostanu s manje zagađivačkim potencijalom tokom životnog veka.

Aktuelni uslovi testa za automobile i kombije nazvanog Euro 6, i trenutna ograničenja emisije izduvnih gasova će biti zadržana. Za autobuse i kamione će važiti stroža ograničenja za emisije izduvnih gasova merene u laboratorijama, ali i u realnim uslovima vožnje, uz zadržavanje trenutnih uslova testiranja opisanih u protokolu Euro VI.

Emisioni standardi Evropske unije će po prvi put uključivati i ograničnja za čestice koje se oslobađaju tokom kočenja (PM10) i važiće za kombije i automobile. Takođe, uspostavlja se i zahtev koji predviđa najkraći dozvoljeni životni vek baterija. Ovo naravno važi za hibridna i električna vozila.

Nosiocu će za svako vozilo biti stavljen na raspolaganje ekološki pasoš koji će sadržati informacije o performansama u pogledu emisija u trenutku registracije (nn – ograničenja emisije zagađivača ili CO2, potrošnja goriva i/ili električne energije, električni domet, trajanje baterije). Korisnici vozila će takođe dobiti pristup najnovijim informacijama o potrošnji goriva, stanju baterije, emisiji zagađujućih materija i drugim relevantnim informacijama koje generišu sistemi i ostali nadzorni uređaji u vozilu.

„Uspeli smo da uspešno pronađemo ravnotežu između ekoloških ciljeva i vitalnih interesa proizvođača. Želimo da obezbedimo dostupnost za kupce u domaćinstvu, novih manjih automobila pokretanih motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva i da istovremeno omogućimo automobilskoj industriji da se pripremi za očekivanu tranziciju ka mobilnosti na električnu energiju i čisto gorivo. Takođe, u EU će se od sada proveravati emisije koje generiše kočni sistem i pneumatici, a to će obezbediti i superiorniju izdržljivost baterija“, rekao je evropski izvestilac Aleksandar Vondra.

Evropska komisija je 10. novembra 2022. godine predložila strože emisione standarde za vozila pogonjena motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva, bez obzira na tip goriva koje se koristi. Trenutna ograničenja emisije važe za automobile i kombije (Euro 6) i autobuse, kamione i druga teška vozila (Euro VI).

Evropski parlament usvajanjem ovog izveštaja želi da promoviše kupovinu električnih vozila koja ispunjavaju standarde zadovoljavajućeg veka trajanja baterije, dok cilj obuhvata i napredak u implementaciji digitalne i električne infrastrukture i smanjenje energetske zavisnosti EU od drugih država ili kompanija. Svakako, pre stupanja na snagu ove regulative je nužno i zvanično odobrenje Saveta Evrope.

Neposredno nakon objave da je Evropski parlament odobrio standarde Euro 7, lobistička grupa evropskih proizvođača automobila, (Association of European Automobile Manufacturers – ACEA), rekla je da pozdravlja odluku političara.

Sigrid de Vris koju možete da vidite na donjoj fotografiji i koja je generalna direktorka Udruženja evropskih proizvođača automobila (ACEA), rekla je da je „današnje glasanje o normativu Euro 7 stavilo fokus na ono što je najvažnije, odnosno na napredne izazove kao što su emisije iz kočnih sistema za automobile i kombije i baterijske zahteve za električna vozila“.

Ali je takođe želela i da napomene da zainteresovane ne bi trebalo zavaravati izgledom, „Euro 7 dodatno pooštrava zahteve o emisiji izduvnih gasova i procedurama testiranja. Posebno će se proizvođači kamiona i autobusa suočiti sa znatno strožijim pravilima, a već se suočavaju sa teškim zadatkom ispunjavanja ciljeva dekarbonizacije koji se brzo približavaju do 2030. godine.“

Prema stavu nadležnih u organizaciji ACEA, današnje glasanje u parlamentu Evrope o normativu Euro 7 jača poziciju Evrope kao svetskog lidera u pogledu standarda emisija za automobile, kombije, kamione i autobuse. Međutim, vodeći svetski standardi za emisiju izduvnih gasova dolaze u kritičnom trenutku, pošto evropska automobilska industrija prelazi s ugljovodoničnih na električne pogone. Takođe se suočava sa sve oštrijom konkurencijom Kine i SAD-a, rastućim troškovima poslovanja u Evropi i različitim regulatornim okvirom koji neizbežno podriva evropsku konkurentnost.

„Važno je podsetiti se značajnog napretka koji je do sada postignut, sa smanjenjem emisije izduvnih gasova vozila od 90% između prvog evro standarda i prve verzije protokola Euro 6. Ima mnogo toga na šta proizvođači vozila i kreatori politike mogu biti ponosni do današnih dana, u opštem smislu govoreći. Ali da bismo zaista postigli ono što Euro 7 želi da bude postignuto, tvorci politike moraju da učine više u cilju zamene starijih vozila koja više zagađuju, nekim novijim modelima opremljenim najnaprednijim tehnologijama za smanjenje emisije. Ne radi se samo o podsticajima, već bi trebalo poraditi i na tome da podstakne usvajanje novijih vozila na tržištu, ali i na uspostavljanju holističkog regulatornog okvira koji održava mobilnost pristupačnom za sve Evropljane“, kažu zvaničnici ACEA-e.

AutoRepublika

(325)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Propisi EURO 7 su znatno ublazeni od prvobitnog predloga.
Fina prasina nastala u kocnicama i habanjem guma – na koji nacin ce uopste biti moguce ograniciti ovu emisiju?!
Obavezna 100% reciklaza baterija – o ovome nema ni reci?!
Poostreni propisi o emisiji stetnih materija kod teskih vozila? Drumski teretni transport treba zameniti zeleznicom – zasto o tome nema ni reci?!
Cela ova tarapana samo zbog 0,04% CO2 u vazduhu?!

Rezime: ne postoji frontalna akcija protiv emisije stetnih materija vec samo sporadicne.

BB

Obrati pažnju na posljednji njezin pasus, sve se svodi na to da im institucije obezbijede lakši pristup tržištu, ili da natjeraju ili podstiču bržu zamjenu starih novim vozilima, dakle pare…

S mile

Dakle po džepu kupca.

BB

I to ko i kako donosi odluku?

Političari na kraju svog mandata, ubzo će izbori za te pozicije.

Ovo me podsjeća na odluku onog skota Incka kao bajagi visokog predstavnika, u 10 sati donese odluku a u 11 podnese ostavku… Pa se vi borite sa tim… Dakle cilj nije da se nešto unaprijedi, već na brzinu da se uvaci upljuvak a drugi nek se bave tim problemom…

I još takav sistem nazivaju demokratijom

MRN

Pa, nije ACEA asocijacija potrošača, već proizvodjača.

NightRider

Sto se tice fine prasine, ja sam sklapao pre par meseci prototip koji meri te cestice, vec smo to instalirali u pojedinim firmama, uredjaj je kao ona masina za balansiranje kod vulkanizera, samo velika, ima osovinu koja vrti disk kocnicu ili bilo koju drugu ili kompletan tocak sa gumom, sve je zadihtovano i sva vina prasina se dalje usisava i ide u merni uredjaj. Upotrebom razlicitih materijala se dobijaju razliciti rezultati. U sustini vrlo jednostavan uredjaj. Ono sto je takodjer novo i zasto smo takodjer razvijali uredjaje kod Euro 7 standarda jeste merenje NH3-amonijaka koji se nije merio pre. E… Pročitaj više »

Matija

OK, resili ste problem meranjakolicine fine prasine u laboratoriji. Kako spreciti emisiju u voznji?

NightRider

Vrlo lako, moramo svi bicikle da vozimo i problem resen 🙂

Matija

Genijalno! 🙂

BB

Pa jednostavno, u suštini zna se koliko su plolice i diskovi teški, nakon servisa, kad se skinu sve se to izvaže, razlika je ostala na cesti ili da lebdi iznad ceste…
😀

MRN

A korozija ? Menja li i ona masu ?

BB

Misliš na diskove? Pa oni se tako i troše, pćod kiše hrđaju a pločice je uglačaju, tj skinu hrđu. Tako da mjerenjem težine pločica znaš koliko je „azbesta“ tj. materijala koji ga zamjenjuju ode u prirodu a mjerenjem diskova koliko željeznog oksida, a onda nek razne NVO odlučuju koliko je koje štetno, oni to znaju najbolje, čekaj samo doći će i do kiseonika … 😜

Matija

Teziste problema jeste zaustaviti emisiju fine prasine a ne njeno merenje!

BB

Pa kako ćeš znati koliko si uspio u tome ako je ne mjeriš? Ali tu se postavlja drugi problem, na istom autu se mogu istrošiti pločice za 40000 ili za 80000 km, i to samo razlikujući stil vožnje dva vozača… Neko želi da bude mlad, čita pretjerano automobilske časopise,“zabavu u vožnji“, ležanje u krivini“ neko se pohvali u kafani kako je išao 250 pa bi i on da proba, kad tako voziš, vrlo brzo stigneš one koji se „vuku po cesti“ sa 150, pa moraš da kočiš naglo itd… Kako vozačima standardizovati? Ugradnjom već predložene “ crne kutije“? I iščitavanjem… Pročitaj više »

Matija

Ponavljam: teziste problema jeste zaustaviti emisiju fine prasine a ne njeno merenje! Nemoj da izbegavas odgovor! Ili znas ili ne znas.