1. Home
  2. Prezentacije
  3. „Sportski“ krosover Hyundai Creta N Line predstavljen u Indiji
„Sportski“ krosover Hyundai Creta N Line predstavljen u Indiji
1

„Sportski“ krosover Hyundai Creta N Line predstavljen u Indiji

106
1
Podelite sa prijateljima:

Marka Hyundai je solidno popularna u Evropi. Posebno se tu ističe krosover Tucson, mada korejska marka ima još krosovera u ponudi, pa pored Kone i Bayona ima i krosovera Cretu. Zanimljivo je da je taj model bio neverovatno popularan na ruskom tržištu, a Korejci su čak obećali da će u ponudu dodati i sportsku verziju N Line i njen debi trebalo je da bude na proleće 2022. godine, ali je otkazan iz dobro znanog razloga.

Pisasmo i o tome da će ovaj krosover opet biti u prodaji na ruskom tržištu pod novim brendom Solaris, a završni nivo N Line je na deklarisanoj listi. U međuvremenu, Hyundai Creta N Line je debitovao u Indiji – već u restilizovanom obliku.

Bazna indijska Creta je podvrgnuta restilizaciji početkom ove godine. A nova verzija N Line biće tamo najprestižnija i najskuplja. Prednji deo krosovera je ponovo urađen: rešetka hladnjaka je postala upola manja, jer je na vrhu ograničena masivnim snopom u boji karoserije.

Pojavili su se novi branici i pragovi vrata, a zadnji deo je ukrašen pseudo-difuzorom i dvocevnim završetkom izduvnog sistema. Sportski izgled je upotpunjen originalnim točkovima od 18 inča i crvenim dekorom.

Crna unutrašnjost verzije N Line takođe je bogato ukrašena svetlim detaljima. Čak i konturno osvetljenje ima grimiznu nijansu, ali jastučići pedala su uobičajeni metalni. Creta N Line se nudi samo sa bogatom opremom koja uključuje sistem stabilizacije, šest vazdušnih jastuka, dva ekrana na prednjoj ploči (oba 10,25 inča), jedinicu za fizičku kontrolu klime, glasovnu kontrolu i adaptivni tempomat.

Ispod haube verzije N Line ugrađen je isti 1.5 benzinski turbo motor (160 KS, 253 Nm), koji koriste i „obične“ Crete. Međutim, može se upariti i sa sedmostepenim robotizovanim menjačem sa dve spojnice a naravno i sa šestostepenim manuelnim menjačem.

Ali, pogon je samo na prednjim točkovima: u Indiji se sistem 4×4 za krosover ove klase smatra nepotrebnim viškom. Bez obzira na to, sistem kontrole proklizavanja ima režime Snow, Sand i Mud (sneg, pesak i blato).

Ostale karakteristike N Line uključuju ponovo podešeno vešanje, servo upravljač i izduvni sistem.

„Nabrijani“ krosover Hyundai Creta N Line je već dostupan za naručivanje u Indiji. Cene počinju od 18.795, a najskuplja verzija košta 23.218 evra. Raspon cena za obične Crete u Indiji je od 12.162 do 22.112 evra.

AutoRepublika

(106)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Poenta „branika“ kao deformabilne zone za lakse udarce se potpuno izgubila. I najmanji udarac lomi masku hladnjaka, svetlosne grupe, gomilu senzora. Ogroman trosak za najmanje čukanje…