1. Home
  2. Prezentacije
  3. GAC kreće u tržišni pohod na Evropu počev od Rusije (galerija)
GAC kreće u tržišni pohod na Evropu počev od Rusije (galerija)
0

GAC kreće u tržišni pohod na Evropu počev od Rusije (galerija)

421
0
Podelite sa prijateljima:

Koliko kineskoj marki znači nastup na Salonu automobila u Moskvi vidljivo je na svakom koraku. Dva reda fotelja su bila na raspolaganju važnim zvanicama, prisutni su bili predstavnici kineske ambasade i vladinog tela za međudržavnu saradnju, održani su upečatljivi govori u kojima je akcentirana važnost ruskog tržišta za GAC. Naposletku, kompletna gama marke GAC, izložena je na moskovskoj manifestaciji.

GAC GS8

Ovako blistave prezentacije bile su tipične za kineske kompanije tokom prethodne decenije, ali, nažalost su prečesto propraćene debaklom na tržištu. Sada, GAC više razmišlja o tome kako da se prilagodi tržištu na kome nastupa, nego da sledi filozofiju koja je dobitna samo na matičnom tržištu.

GAC GS8

Sedište kompanije GAC se nalazi u kineskoj metropoli Gvangžu, a zapadni partneri sa kojima su Kinezi ušli u zajedničke poduhvate nose zvučna imena. Tu su Toyota, Honda, Mitsubishi i FCA. Već dugi niz poslednjih godina, GAC teži ostvarenju sna, izvozu četvorotočkaša koji nose oznake kompanije.

GAC GM8

Veliki trud su uložili čelnici GAC-a, kako bi penetrirali američko tržište. Više puta su učestvovali na januarskom Salonu automobila u Detroitu, a tamo su predstavili veliki krosover odličnog izgleda GAC Trumpchi GS8 i minivan Trumpchi GM8. Iako razvijeni prema ukusu američkog kupca, ovaj san je raspršen sa zahuktavanjem trgovinskog rata između Kine i SAD.

Nakon ove epizode, GAC je odlučio da nastupi na evropskom tržištu. Na predstojećem Salonu automobila u Parizu, prikazaće misteriozni koncept. Za sada je u vezi sa njim poznato jedino da neće posedovati elektrifikovani pogonski sklop.

Na ruskom tržištu, doći će do ponovnog pokretanja maloprodajnog lanca. Distributersku delatnost će obavljati kompanija u zajedničkom vlasništvu kineske i ruske strane SAC Motor Rus. Prema izjavama Kineza, ovo je prvi zajednički poduhvat u oblasti trgovine koji su registrovali, iako je marka GAC već prisutna na tržištima petnaest zemlja Azije, Afrike i Južne Amerike.

GAC GA3S

Inicijalni nastup na ruskom tržištu se tumači kao proba odnosno predigra pohoda na osvajanje srca evropskih kupaca. Treba znati da u Rusiji već posluje kompanija Asia Import koja se bavi plasmanom malih kamioneta marke GAC. Pre dve godine, Kinezi su dobili sertifikate za prodaju na ruskom tržištu za svoj sedan GAC GA3S i krosover GS5 Super.

GAC GS3

Iako kineska kompanija još uvek nije predstavila gamu koja će biti dostupna kupcima u Rusiji, najveći su izgledi da se među tim modelima nađu četvorotočkaši koji su prvobitno bili namenjeni za izvoz u SAD. U Azerbejdžanu, GAC Motor ima svog distributera poslednje četiri godine, a na tom tržištu se nudi perjanica marke GAC GS8. Model sa naslovne fotografije može da preveze do sedam osoba, a dugačak je trunku preko pet metara.

Pored ovog krosovera, nudi se i pomenuta limuzina, takođe zamišljena za plasman na američkom tržištu,

GAC GA8

Oba modela za pogon koriste dvolitarski turbo agregat koji isporučuje 201 konjsku snagu, uz 300 do 320 njutn metara obrtnog momenta. Šestostepenu automatsku transmisiju za krosover i limuzinu je proizvela japanska kompanija Aisin. Krosover poseduje pogon na sve točkove dok su točkovi zadnje osovine povezani spojnicom sa više lamela, koju potpisuje kompanija Borg Warner.

GAC GA8

Pored pomenutog dvojca, u Azerbejdžanu se u ponudi nalazi još i kompaktni krosover koji je prošao proces restilizacije, tokom ranijeg dela ove godine. Njegov naziv je GAC GS4, a pripada istom segmentu kao i Ford Kuga, na primer.

GAC GS4

Za pogon ovog modela, predviđene su dve pogonske grupe koje koriste turbo tehnologiju. Slabija poseduje zapreminu od 1,3 litre (137 ks, 202 Nm) i 1,5 (152 ks, 235 Nm). Nezavisno od izabranog motora, transmisija je šestostepena automatska, a pogon je na prednje točkove.

GAC GS4

Svi pobrojani automobili su izloženi na Salonu automobila u Moskvi i čini se da će se uskoro naći i na većem broju evropskih tržišta. Zato je interesantan podatak o cenovnoj politici GAC-a u Azerbejdžanu. Kompaktni krosover se na tom tržištu nudi za oko 20 hiljada dolara, dok su veliki krosover i limuzina u cenovnom rasponu od 30 do 33 hiljade američkih dolara.

Kineskoj kompaniji je ovaj Salon automobila u Moskvi dodatno interesantan jer se u procesu razmatranja nalazi i mogućnost gradnje postrojenja na teritoriji Rusije. Pre nekoliko dana, kineska delegacija je posetila region Tula, gde su održani brojni sastanci sa predstavnicima lokalne samouprave i industrijske zone. U ovoj regiji već posluje kineska marka Haval. Za sada su ovo tek prvi koraci, a šta nosi budućnost, videćemo uskoro.

(421)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments