1. Home
  2. Prezentacije
  3. Pininfarina Enigma GT s vodoničnim šestakom i strujom
Pininfarina Enigma GT s vodoničnim šestakom i strujom

Pininfarina Enigma GT s vodoničnim šestakom i strujom

67
2
Podelite sa prijateljima:

Ovogodišnji Salon automobila u Ženevi, koji se vratio u Švajcarsku, ne donosi razmaženost kupaca zahvaljujući obilju novih proizvoda, kao što je to bio slučaj tokom mnogih decenija za nama. Čak je i studio Pininfarina, iako je učestvovao na izložbi (na štandu se održavaju predavanja i majstorski kursevi dizajna), isprobao novi format za premijeru.

Pred posetiocima se pojavio neobičan konceptni automobil pod nazivom Enigma GT… Ali, i to samo u vidu prikaza na ekranu.

Silueta karoserije izvedene od ugljeničnih vlakana u obliku strele, a koja se vizuelno širi od pramca do krme vozila, i široki prednji lukovi iznad točkova imaju mnogo sličnosti sa konceptom po imenu Pininfarina Teorema iz 2021. godine.

Ali ako su pre tri godine italijanski dizajneri teoretisali o poslovnom automobilu budućnosti, Enigma GT je konstruisana u klasičnom obliku zdepastog i brzog kupea. Ispostavilo se da je taj kupe relativno kratak (4.580 milimetara) i nizak (1.230 mm), ali s druge strane i poširok (1.950 mm). Međuosovinsko rastojanje je nesrazmerno veliko, pa iznosi 2.880 mm. Aerodinamika je dobra, ali ne i izvanredna: površina frontalne projekcije je 1,96 m2, koeficijent Cx je zato 0,24.

Glavna karakteristika izgleda Enigme bila je masivna klizna kapica – šoferšajbna, koja zauzima skoro celu gornju polovinu automobila. Štaviše, kada se otvori, nosi ceo prednji panel sa sobom!

U kabini je ekran sa jednim multimedijskim sistemom, proizveden korišćenjem tehnologije OLED-a. Ovaj providni ekran može da prikaže, između ostalog, proširenu stvarnost koristeći mogućnosti koje pruža veštačka inteligencija.

Zajedno sa ogromnim projekcionim ekranom, autopilotom i elegantnim pravougaonim volanom, sve ovo bi trebalo da stvori osećaj „inteligentnog i prijateljski nastrojenog automobila budućnosti“. Sedišta su organizovana sledeći formulu 2+2.

Iza sedišta se nalazi providna pregrada, iza koje se nalazi 2,5 litarski turbo motor u rasporedu V6 i sa 442 konjske snage. Pogonjen je vodonikom, dok generisana sila ide na zadnje točkove.

Motoru SUS pomaže elektromotor sa 272 „konjića“ i on isporučuje na prednjoj osovini. Radeći u tandemu, ovi motori će moći da ubrzaju kupe od 1.690 kilograma od 0 do 100 km/h za manje od četiri sekunde, a maksimalna brzina kretanja je ograničena na standardnih 250 km/h. Uz puni rezervoar vodonika (9 kg) i sa napunjenom baterijom (10 kWh), kupe bi trebalo da prevali do 550 kilometara.

Kako bilo, ovo za sada su sve samo proračuni i imaginarne kalkulacije. Predstavnici studija Pininfarina oprezno nagoveštavaju da će sledeće godine, na 95. godišnjicu kompanije, Enigma imati priliku da se pojavi pred javnošću.

AutoRepublika

(67)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zex

Vodonik ? Šta sad dal valje il ne valja??
Ja znam da valja ali ovi se ne mogu odluciti Faraoni,.dal.če nam pustiti to da upotrebljavamo

Matija

Zadnji deo ove studije bio mi je odnekud poznat, jedva sam se setio odakle! 🙂
Godine 1973 Bertone je napravio dizajn studiju Trapeze za, tada jos uvek postojeci, NSU! U auto je ugradjen Wankel motor i to centralno pozadi izmedju zadnjih sedista! Zbog toga je nastao ovaj trapezni oblik!

comment image

comment image