1. Home
  2. Prezentacije
  3. Kupe Kimera Evo38 je restomod s integralnim pogonom
Kupe Kimera Evo38 je restomod s integralnim pogonom

Kupe Kimera Evo38 je restomod s integralnim pogonom

616
1
Podelite sa prijateljima:

Italijanska kompanija Kimera Automobili je predstavila prvi automobil marke tokom 2021. godine. Bio je to spektakularni restomod nazvan Evo37. Konstruisan je u strogom skladu sa ideologijom legendarnog sportskog automobila Lancia 037 – poslednjeg modela sa pogonom na zadnje točkove,a koji je osvojio Svetsko prvenstvo u reliju (WRC) te 1983. godine.

Restomod Kimera Evo37, uostalom kao i original, je imao samo pogon na zadnje točkove, dvolitarski motor sa kompresorom i šestostepeni manuelni menjač. A sada je sledeća iteracija pod nazivom Evo38 debitovala na Salonu automobila u Ženevi.

Kupe Kimera Evo38 je i dalje zasnovan na centralnom delu karoserije serijskog Lancijinog Montecarla s dvoja vrata i s dodatnim cevastim ramovima napred i pozadi. Spoljašnji paneli uglavnom prate dizajn Evo37-a, ali postoje veći i agresivniji usisnici vazduha, a pored toga je tu i više elemenata izrađenih od titanijuma i ugljeničnih vlakana.

Ovo je neophodno kako bi se takozvana suva težina održala na nivou modela Evo37, što je otprilike na koti od 1.100 kilograma, jer kupe Evo38 poseduje ozbiljan mehanički „dodatak“, a to je menjač na sva četiri točka!

Međutim, ovde nije reč o pogonu na sva četiri točka sa središnjim diferencijalom koji se pojavio na automobilima s oznakama na kojima je tokom osamdesetih godina pisalo Lancia Delta. Sudeći po opisu, moderna elektro-hidraulična spojnica je odgovorna za distribuciju pogonske sile između osovina, pri čemu je prednja osovina potpuno isključena, što ostavlja zadnje točkove automobila kao jedine pogonske.

Podešavanja pogona na sve točkove se mogu menjati u realnom vremenu, to jest u svim uslovima.

Iza sedišta je modernizovan 2,1-litarski pogonski blok s četiri cilindra potpomognutih kombinovanim kompresorom. Njegova snaga je povećana na 608 „konjića“ i 580 Nm najvišeg obrtnog momenta, odnosno povećanje je bilo za više od 100″grla“ i 30 Nm.

Kasnije će za naručivanje biti dostupan i sekvencijalni menjač sa električnim aktuatorima, ali je za sada motor uparen sa već poznatom šestostepenom manuelnom transmisijom, koja ima skraćeni opseg brzina. Šasija je takođe revidirana – pojavili su se novi elektronski kontrolisani amortizeri. Prednja osovina je opremljena sistemom za podizanje karoserije kako bi se izbeglo oštećenje prednjeg razdelnika na neravnim površinama.

Prvi restomod je sklopljen u tiražu od 37 komada, dok će novi, ovaj s integralnim pogonom biti montiran u kontingentu 38 jedinica. Istovremeno, kompanija Kimera već najavljuje i treći projekat, a to će biti „hiperrestomod“ po imenu K-39. Premijeru očekujemo već tokom leta.

AutoRepublika

(616)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
NightRider

Za mene je ovo nesto najbolje sto sam video zadnjih 10 godina!

comment image

Izmenjeno 4 meseci pre od strane NightRider