1. Home
  2. Prezentacije
  3. Volkswagen Up! GTI
Volkswagen Up! GTI
0

Volkswagen Up! GTI

839
0
Podelite sa prijateljima:

„Povratak korenima“

 

Kada se Volkswagen Up! pojavio u prodaji pre pet godina, plan kompanije je bio da on postane najprodavaniji model ove nemačke marke. Dostupan kao standardan heč sa troje i petoro vrata, zatim pro-terenski CrossUp! i na kraju električni E-Up!, ovaj mališan je imao solidan start pre nego što je prodaja iznenada pala. Kao kod većine proizvoda na tržištu, najlakši način da se privuče pažnja publike su sportski modeli, pa ni sam Volkswagen ne zaostaje po tom pitanju. Svetlost dana je nedavno ugledao Up! GTI koncept sa kojim je nemački proizvođač vozila najavio povratak svojim korenima.

Velika očekivanja

Volkswagen Up! je debitovao krajem 2011. godine nakon serije nekoliko različitih koncepta. U svojoj prvoj godini (2012.) on je privukao 113,827 kupaca, da bi naredne godine ona skočila na 130.039 vozila. Od tada prodaja je postepeno padala da bi u 2016. godini završila na najnižem nivou – „samo“ 96.836 kupaca se odlučilo na Up!, a ni dva druga dva blizanca nisu prošla mnogo bolje (Škoda Citigo 38.664, Seat Mii 19.882). Ispred su se našli Fiat Panda i 500, dok su sa malom razlikom zaostajali Hyundai i10, Renault Twingo i Toyota Aygo. To znači da Up! nije opravdao očekivanja i da se prodaje oko četiri puta slabije nego najuspešniji model kompanije Golf. Ali ova dva automobila imaju mnogo više zajedničkog osim borbe za titulu najprodavanijeg modela. Up! GTI koncept je inspirisan originalnim Golfom GTI koga mnogo smatraju za možda najbitniji Volkswagen ikada proizveden.

Slavna prošlost

Nasuprot verovanjima, Golf nije postao prodajni hit preko noći. Njegov razvoj je koštao mnoge čelnike posla, ali do sredine 1970-ih godina, Golf je doneo solidan profit i omogućio nemačkom gigantu da razvije i sportske verzije. Na salonu automobila u Frankfurtu 1975. godine, svetlost dana je ugledao Golf GTI sa 110 ks iz motora zapremine 1,6 litara. Sa ubrzanjem do 100 km/h za ispod devet sekundi i maksimalnom brzinom od preko 180 km/h, GTI je popularizovao kategoriju poznatu kao „hot heč“ – automobili koji deluju kao porodični heč, ali pružaju zavidne performanse. GTI je u prodaji do današnjeg dana i važi za jedan od najboljih automobila u klasi, ali mnogi će se složiti da je on prevelik i pretežak i da nema karakter kao prethodnici. Volkswagen je već jednom pokušao da proizvede sličan proizvod sa modernom tehnologijom kada je 2000. godine stigao Lupo GTI. Uparen sa 123 ks, Lupo GTI je mogao da ubrza do 100 km/h za 7,8 sekundi i dostigne maksimalnih 205 km/h, što je bio više nego odličan rezultat posebno kada se zna da je Lupo bio za 165 kg teži nego Golf Mark 1 (975 kg prema 810 kg).

Up! GTI

Sa tako slavnom istorijom, očekivanja su velika od novog Up! GTI-a. Iako je on još uvek u koncept formi, serijski model će biti spreman do kraja godine (verovatno na Salonu automobila u Frankfurtu u oktobru) bez većih promena. Ovaj koncept je predstavljen na tradicionalnom skupu na Vrbskom jezeru u Austriji, gde Volkswagen grupa svake godine obeležava specijalni događaj. Na takvom skupu se uglavnom mogu videti modifikovane verzije raznih Volkswagen, Seat, Škoda i Audi modela, mada nije retkost ni da se vide neki serijski noviteti. Nemački proizvođač vozila vidi Fiat 500 Abarth i Opel Adam S kao glavnu konkurenciju, ali spominje da je velika pažnja posvećena generalnom balansu umesto sirove snage. Ono šta je možda najbitnije od svega je da ovaj mališan nije izgubio svoju praktičnost, čime će i dalje da bude jedna od najboljih kupovina u klasi. Za njegov razvoj su bila zadužena dva različita tima i to onaj koji proizvodi standardne serijske automobile kao i R divizija koja je zadužena za razvoj sportskih automobila.

Mehanika

Detalj koji privlači najviše pažnje kod hot heč automobila je sigurno mehanika. Ispod haube se krije 1-litarski motor od tri cilindra koji uz pomoć turba razvija 113 ks i 199 Nm obrtnog momenta između 2.000 i 3.500 obrtaja. To je za 30 ks manje od 500 Abartha, ali gotovo identična snaga koja se može pronaći u konkurentu iz Opela. Radi poređenja, originalni Golf GTI je razvijao 110 ks i 141 Nm obrtnog momenta. Ono šta je razlikovalo ova dva automobila u velikoj meri je njihova težina. Naime, Up! GTI je težak veoma niskih 997 kg, ali navedena cifra je izuzetno velika u poređenju sa duhovvnim prethodnikom koji je bio težak svega 810 kg. Prema fabričkim brojkama ubrzanje do 100 km/h iznosi 8,8 sekundi dok je maksimalna brzina 195 km/h, što je nešto brže u poređenju sa originalnim Golfom GTI (ubrzanje do 100 km/h iznosi devet sekundi, maksimalna brzina je 181 km/h). Jedini menjač kao opcija je manuelni sa šestostepeni, a Volkswagen nema u planu da ponudi i automatik u bliskoj budućnosti. Ostale mehaničke promene se odnosne i na modifikovano ogibljenje zbog čega je GTI za 15 mm niži u poređenju sa standardnim modelom, a tu su i veće kočnice.

Dizajn

Sa dizajnerske strane Volkswagen je opet koristio klasični GTI za inspiraciju. To se posebno odnosi na izmenjene sportske branike, a GTI se razlikuje i po trkačkim trakama, 17-inčnim felnama, malom spojleru i nekoliko „GTI“ oznaka. Na taj način razlika između dva modela je uočljiva na prvi pogled, a dobija se automobil veoma dopadljivog dizajna sa sportskim linijama. Promene u enterijeru su nešto manje i odnose se na različitu boju kontrolne table, zatim sedišta identična sa drugih GTI modela, volan prekriven kožom i na kraju nekoliko novih oznaka. Serijski model će pružati pet boja (crvena, bela, siva, crna i plava), a sve sa izuzetkom crne će biti dostupne i sa posebnim crnim krovom.

Zaključak

Britanci nagađaju da bi cena ovog automobila mogla biti oko 15.000 funti (oko 17.500 evra). Iako je nemački proizvođač vozila uradio solidan posao, šanse da će Up! GTI steći jednaku slavu kao i model koji mu je bio inspiracija su veoma male. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog podatka da tržište već broji nekoliko sličnih proizvoda uključujući cenjenu ikonu kao što je Fiat 500 Abarth. To ne znači da je Up! GTI loš proizvod i kupci svakako trebaju da budu zadovoljni što postoji još jedan lagan proizvod sa voznim karakteristikama u prvom planu.

 

Zoran Tomasović

 

(839)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments