1. Home
  2. Prezentacije
  3. Lansiran novi IM 6 iz SAIC-a
Lansiran novi IM 6 iz SAIC-a

Lansiran novi IM 6 iz SAIC-a

69
0
Podelite sa prijateljima:

Ako ste se zapitali šta je s ovim Kinezima i nazivima njihovih brendova, onda bi trebalo da znate da je IM, koliko-toliko „normalan“. Naime skraćenica IM predstavlja anglo-saksonsku kovanicu „Intelligence in Motion“, što bi se moglo prevesti kao „pamet u pokretu“. Elem, marka se pojavila 2021. godine, i nastala je kao zajednička ideja kineskog koncerna SAIC-a (64% akcija), internet giganta Alibabe i administracije okruga Šangaja-Pudonga (po 18% akcija). O tome smo već pisali u prošlosti.

Marka IM se na domaćem tržištu već manje-više etablirala. Asortiman uključuje tri električna modela, koji su 2023. godine prodati u tiražu od 38 hiljada primeraka. Sada je došlo vreme za izvoz, a Sajam automobila u Ženevi je izabran za međunarodnu premijeru brenda po imenu IM.

Isporuke sedana po imenu M L7, kao i krosovera nazvanog IM LS7, ka tržištima Meksika, Južne Amerike, jugoistočne Azije i Bliskpg istoka bi trebalo da počnu ove godine. A početak prodaje u Evropi je zakazan za 2025. godinu.

Ovde će se za marku IM koristiti postojeća distributerska mreža marke MG (takođe deo koncerna SAIC-a), a glavni fokus će biti na modelima s početka ponude. SUV IM LS6 je premijerno prikazan u Kini tokom prošlog leta, a svetska premijera sedana po imenu IM L6 je upravo upriličena u Ženevi.

Dve „šestice“ nisu samo utemeljene na istoj platformi sa električnim sistemom koji radi na naponu od 800 volti, već su maksimalno objedinjene i u smislu komponenti, sklopova, pa čak i dizajnerskih rešenja. Plus je i njihova veličina međuosovinskog rastojanja ista i iznosi 2.950 milimetara, ali je limuzina ipak nešto duža (4.931 mm) i primetno niža (1.474 mm) od krosovera.

Širina oba vozila iznosi 1.960 mm, dok standardni točkovi integrišu naplatke prečnika 19 inča. Unutrašnjost noviteta je i dalje skrivena iza zatamnjenih stakala, ali se i ovde očekuje specifični umesto standarednog obruča upravljača, kao i ekran koji se prostire celom širinom prednjeg panela.

Najavljene su dve modifikacije. Osnovna podrazumeva pogon na zadnje točkove, i shodno tome dolazi s jednim elektromotorom koji proizvodi 340 razigranih konja koji „skakuću“ na zadnjoj osovini. Sedan je težak 2.040 kilograma i pružaa maksimalnu brzinu kretanja od 200 km/h.

Verzija sa pogonom na sve točkove poseduje instaliran motor i na zadnjoj osovini i on broji 515 konjskih snaga, dok onaj napred dodaje još 272 konjića. Tako ukupna moć pogonskog sklopa broji 787 KS, što je ohoho, čak i za vozilo koje meri 2.250 kilograma. Obećava se da će takav električni automobil moći da ubrza iz mesta do „stotke“ za manje od tri sekunde, uz maksimalnu brzinu kretanja od 239 km/h.

IM L6 će imati litijum-jonsku trakcionu bateriju kapaciteta oko 100 kWh. Punjenje na brzom terminalu (DC) će moći da teče tempom od čak 400 kW snage. U takvoj kombinaciji, autonomija vozila bi i dalje otprilike bila na nivou od „više od 600 kilometara“, i to po uzansama iz ciklusa WLTP.

Ali i pored toga, najavljena je pojava efikasnije baterije u čvrstom stanju, sa kojom će domet premašiti 800 km. Ipak, vreme prelaska na takvu bateriju nije naznačeno. Novitet nudi i autopilot sa lidarom. U Narodnoj Republici Kini će ispuniti treći nivo autonomije, ali samo na posebno određenim rutama (njihova dužina je 406 hiljada kilometara).

Novajlija će na rodnoj grudi biti ponuđen pre nego se suočimo s 2025. godinom, pa je logično očekivati više informacija bliže kraju ovog leta gospodnjeg.

AutoRepublika

(69)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments