1. Home
  2. Prezentacije
  3. Da, Buick još uvek postoji
Da, Buick još uvek postoji
1

Da, Buick još uvek postoji

1.16K
1
Podelite sa prijateljima:

Ne baš tako davno smo pisali da su šanse velike da bi Buick mogao da se povuče sa američkog tržišta. Nekadašnja ikona General Motorsa je veoma uspešna na kineskom tržištu, gde je zapravo jedan od bestselera, ali kod kuće je pala na veoma niske grane. Prošlogodišnja prodaja je iznosila tek 82.930 što je zapravo stavilo Buick na jedno od poslednjih mesta među proizvođačima u premijum kategoriji.

Ruku na srce, moramo da priznamo da se brend zaista potrudio da eliminiše svoj nekadašnji imidž penzionerskog vozila. Njihovi tradicionalni kupci su odavno preminuli, a nova generacija „penzionera“ želi nešto sasvim drugo.

Postojali su pokušaji da Buick postane „prepakovani Opel“, a nakon što je nemački brend postao deo Stellantisa to se zapravo nije promenilo pošto u velikoj meri i dalje liči na njega. Kompaktni krosover pod imenom Encore GX je debitovao 2020. godine i postao je prvi „američki model“ koji se pravi a potom i izvozi na druga tržišta baš iz Kine.

Iako su Jenkiji na sav glas pričali da nikada neće potrošiti novac na kinesku robu (oh ironije), Encore GX je zapravo najprodavaniji Buick u ponudi i prošle godine je pronašao 33.348 kupca na domaćem tlu. To je upola niža cifra u poređenju sa istim periodom godinu dana ranije, ali opet dovoljna da ostane bestseler brenda. Kompanija je osvežila Encore GX za 2024. godinu i ponovo je veoma sličan modelu Chevroleta pod imenom TrailBlazer.

I šta je onda novo za narednu godinu? Jako malo toga i tu promene uglavnom idu na račun stila. Buickov plan je bio spojiti neke dizajnerske linije sa mnogo hvaljenog koncepta Wildcat i možemo da ih vidimo kod LED farova, maske hladnjaka i 19-inčnih felni.

Ono po čemu se ovaj Encore GX razlikuje od prethodnih modela je po tome što sada pruža i paket opreme nazvan Avenir. Reč je o znački koja nagoveštava da je najviši paket opreme u pitanju i dolazi sa istim opcijama kao i najskuplji Cadillac. Pričamo o kožnim sedištima sa grejačima i klimom, grejačima u volanu, svim komandama na dugme, povezivanjem sa mobilnim telefonom i još mnogo toga. Avenir stiže i sa 11-inčnim monitorom dok se ostatak palete nudi sa 8,0-inčnim.

Encore GX je uz bratski TrailBlazer jedini novi model na američkom tlu koji se nudi samo sa turbobenzincima sa tri cilindra. Onaj bazni 1,2-litarski razvija 137 konjskih snaga dok je opcioni 1,3-litarski za 18 „konja“ moćniji. Pogon na prednje točkove i CVT menjač su jedine opcije na baznom modelu, a za kupce koji se opredele za 1,3-litarski agregat, Buick je spremio i pogon na sva četiri točka i devetostepeni automatski menjač.


Encore GX je još uvek relativno pristupačan za svoju klasu pošto košta tek 26.895 dolara, a čak i Avenir nije skup sa cenom od 33.195 „zelembaća“. Serijska proizvodnja bi trebalo da startuje na proleće i ovo će verovatno da bude jedina generacija krosovera. Buick se okreće električnim modelima i samim tim Encore GX sigurno neće doživeti „duboku starost“.

AutoRepublika

(1158)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Buick – firma koja je nekada proizvodila ne automobile vec impozantne skulpture na tockovima spala je jedan neugledni, masovni auto iz C segmenta?! Dokaz amaterizma u americkom menedzmentu!