1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi Western Star 49X (valjda) poslao legendarni model 4900 u penziju
Novi Western Star 49X (valjda) poslao legendarni model 4900 u penziju
9

Novi Western Star 49X (valjda) poslao legendarni model 4900 u penziju

330
9
Podelite sa prijateljima:

Nije tajna da Amerikanci vole svoje kamione, a tokom godina su se izdvojili lideri, kao što su na primer Peterbilt, Freightliner, Kenworth i Western Star. Svaki od njih se može pohvaliti nekim posebnim karakteristikama, pa tako Freightliner igra na kartu cene, Peterbilt je popularan zahvaljujući svom tradicionalnom stilu, a Western Star se smatra kamionom onih sa dubokim džepom. To znači da nikako nije jeftin, ali je zauzvrat uvek nudio više od rivala.

Ispred nas je sada novi model 49X i biće dostupan kao tegljač i kiper, i to u izvođenju s nekoliko različitih tipova kabina. Western Star ga smatra najbitnijim modelom u svojoj stodvadesetogodišnjoj istoriji, a tokom razvoja koji je trajao čak šest godina, američki gigant je imao težak zadatak da spoji klasične karakteristike s modernom tehnologijom. Ni sam proizvođač nije siguran kako će se novitet pokazati pa će paralelno nastaviti da proizvodi i model 4900, barem još neko vreme dok se ne testiraju reakcije javnosti.

Krenimo od najboljeg dela, a to je svakako stil. Već na prvi pogled je jasno da je reč o kamionu koji stiže iz Amerike zahvaljujući velikoj i hromiranoj maski hladnjaka i pravougaonim farovima na blatobranima. Ali, takođe brzo shvatamo da 49X nije samo još jedan u nizu kamiona čiji je stil popularizovan tokom sedamdesetih godina prošlog veka, pa možemo zaključiti da pruža najbolje iz oba sveta.

Po prvi put u istoriji, kompletna kabina je razvijena od aluminijuma, a zahvaljujući takvoj strategiji, 49X je za preko 200 kilograma lakši od modela 4900. Ali, nisu sve dizajnerske izmene samo stilske prirode već je i bezbednost igrala veliku ulogu.

Primera radi, šoferšajbna je za čak 28% veća nego ranije, i to je učinjeno da bi se postigla bolja vidljivost, dok se vrata otvaraju pod uglom od 70 stepeni. Zanimljiva je i tehnologija koju je Western Star iskoristio u razvoju prednjih svetlosnih grupacija. LED osvetlenje je u stanju da istopi led debljine do tri milimetra za samo deset minuta, i to čak i pri temperaturama koje se spuštaju do 40 stepeni Celziusa ispod nule.

Proizvođač je posvetio mnogo pažnje organizaciji prostora unutar same kabine, a i svim ostalim pitanjima vezanim za taj segment vozila. Tako će vlasnik moći da bira između četiri različite dimenzije vozačke kapsule, a ponuda startuje sa standardnim tegljačem bez kabine za spavanje.

Međutim, ukoliko se vlasnik odluči za konfiguraciju šlepera, odnosno ako pazari vozilo namenjeno vožnji na duže relacije, visina kabine iznosi čak 1.829 milimetara, a u njoj se nalaze dva kreveta, mali sto i mnogobrojne lokacije za televizor, frižider, mikrotalasnu peć i mesta za garderobu i namirnice.

Western Star obećava da je na simulatoru testirao svaki deo u trajanju od čak 15 godina, i da vlasnik ne bi trebalo da ima ni najmanjih problema. Model 49X donosi još nekoliko promotera bezbednosnih standarda, kao što je na primer autonomno kočenje u slučaju kritične opasnosti, ali i kamere koje prate dešavanja oko kamiona i upozoravaju vozača.

Kada je reč o mehanici, ponuda će se zasnivati na dizelima proizvedenim od strane kompanija Detroit i Cummins. Najmoćniji od njih je 15,0-litarski blok razvijen od strane američkog Cumminsa sa više od 605 konjskih snaga, a takođe će postojati i verzije sa malo preko 500, 505 i 600 „grla“. Kupac može da bira i između menjača proizvedenih od strane proizvođača: Detroit, Allison ili Eaton.

Vlasnik Western Stara je nemačka firma Daimler, i konstruktor već sada prima narudžbe. Prvi primerci bi trebalo da budu isporučeni kupcima posle Nove godine. Kako prenose neki mediji u Americi, veliki broj prevoznika iz Kanade je već uplatio avans, kako bi bili među prvima koji će dobiti 49X.


Čini nam se da 49X pokazuje da su i američke kompanije u stanju da uđu u 21. vek, ali to i ne mora da se pokaže kao pozitivna karakteristika. Naime, za razliku od kupaca automobila, koji uvek žele najmoderniju tehnologiju, kamiondžije su se uvek držale teorije koja kaže da „ako nešto nije pokvareno, onda ga ne treba ni popravljati“.

Ostaje nam da vidimo da li 49X može da preokrene takvu percepciju, ili će pak Western Star nastaviti da zavisi od zastarelog, ali i dalje jako popularnog modela 4900.

AutoRepublika

(330)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Renault Terminator, vidis kako je moguce zadrzati klasicni izgled sa modernom tehnologijom? Moderna tehnologija ne znaci da kamion mora izgledati kao plasticna igracka.

Renault Terminator

Sta je moderno Micko?Kamera gore i kamera dolje..i moderno.A kocnice dobosarke,kabina i dalje mrtvacki sanduk..Tanko je to.

Yankee

Automatsko kocenje u slucaju opasnosti, cela kabina od aluminijuma, gomila upozorenja kao krene sa krece sa glavne linije …

https://www.westernstartrucks.com/Trucks/49X/Safety/

Nisam siguran odakle ti to za dobos kocnice posto Western Star jos od 2008. godine koristi disk kocnice.

https://daimler-trucksnorthamerica.com/company/press-releases/pressdetail/western-star-introduces-product-updates-at-2008-03-27

Yankee

Automatsko kocenje u slucaju opasnosti, cela kabina od aluminijuma, gomila upozorenja kao krene sa krece sa glavne linije … Plus Western Star jos od 2008. godine koristi disk kocnice, ne znam odakle ti to da koristi dobos. Postavio sam i linkove za ove informacije, ali treba Zvezdan da odobri linkove.

Renault Terminator

To sto kabina nije vise od stiropora vec od aluminijuma ne znaci da je i puno bezbednija.Al ajd,bitno je da se ide uzvodno pa kako bilo,bolje nego nizvodno jel de…
Koriste svi oni disk…ako kupac to zeli.Znaci disk kao opcija,dodatna oprema,priznaces smijesno zar ne.
Drugo,soferi Kanadjani ne vjeruju diskovima kazu upadne kamencic sijebe diskove,kocnice…dobos je kaze majka.Mozda su se malo obrazovali do sada pa razmisljaju drugacije..

Yankee

Znaci „stiropor“ i aluminijum su skoro jednako cvrsti? Pa sto su je onda pravili od aluminijuma, sto nisu nastavili da koriste puno jeftiniji „stiropor“?
Eno F-150 ima kompletnu skoljku od aluminijuma pa je jedini pikap koji je dobio max ocene u testovima sudara.
Western Star nudi disk kocnice, ko hoce da ih izabere neka ih izabere, kod nece – nece. Ne vidim problem.

Renault Terminator

Mica ti si u prilici,ja nisam…pogledaj taj kamiom uzivo jel mu kabina nitnovana ili nije.
To ne treba da se „nudi“ ,to mora biti ugradjeno odmah u fabrici,kakvi dobosi,kakvi bakraci…

Yankee

Sam si rekao da veliki broj vozaca voli dobose. Sta Western Star treba da uradi, da kaze „ej znamo da ste vi nase musterije, ali nas nije briga sta volite vec ima da kupujete ono sta vam mi damo“? Ma bas bi dugo kompanije opstale sa takvim nacinom poslovanja … 😉

Bungi

Kamion je konfiguracijom tipični američki kljunaš sa auspusima iznad kabine i puno hroma na sve strane.Kad se zaviri unutra, kao i kod Frajtlanera ,iz svakog ugla javlja se Mercedes Aktros, počev od volana, bočnih tapacirunga,…Kvalitet završne obrade je naznačajno višem nivou.Oko se ne može prevariti, Mercedes je umiješao svoje prste.