1. Home
  2. Vesti
  3. Novi BMW M5 će biti snažan, ali i težak kao slon
Novi BMW M5 će biti snažan, ali i težak kao slon
5

Novi BMW M5 će biti snažan, ali i težak kao slon

3.64K
5
Podelite sa prijateljima:

Portal BMW Blog je preneo vest koja je inicijalno objavljena na Bimmer Postu i u kojoj se otkrivaju specifikacije dolazeće performantne verzije velike poslovne (i porodične) limuzine iz Minhena. Da, govorimo o BMW-u Serije 5, ali onom koji kroz svoje ruke propuštaju stručnjaci odeljenja M. Dodatno je red ovde da podsetimo da će ovaj model dobiti najsnažnije izdanje i u karavanskom izvođenju. 

Shodno trendovima u današnjoj automobilskoj industriji, možete pretpostaviti da će parametri koji otkrivaju snagu vozila biti apsolutno impresivni, ali među tehničkim specifikacijama se krije i jedno teško razočarenje. Krenimo redom.

Dakle, novi M5 će raspolagati zbirnom snagom od 718 „konjića“. Jasno je da će glavninu doprinosa ovome obezbediti motor konfigurisan u rasporedu cilindara V8, uz twin turbo tehnologiju i radnu zapreminu od 4,4 litra. Ugljovodoničnih grla će biti 577, uz najviših 750 Nm obrtnog momenta. To elektromotoru ostavlja mesta da dobaci do 194 konjskih snaga i 280 Nm obrtnog momenta.

Inženjeri iz Minhena su se navodno opredelili za instalaciju litijum-jonske trakcione baterije s upotrebljivim kapacitetom od 18,6 kWh, što bi bilo kapacitativno skromnije pakovanje od raspoloživih 25,7 kWh kod XM-a. U poređenju sa standardnom limuzinom Serije 5 (G60), za M5 se kaže da je za 36 milimetara duži i za 70 mm širi, što rezultira dimenzijama od 5.096 mm u dužinu i 1.970 mm u širinu. Zbog izmenjene geometrije vešanja, međuosovinsko rastojanje će biti blago izduženo u odnosu na standardni model, koji poseduje 2.995 mm između osovina.

BMW planira da super limuzinu opremi prednjim točkovima s felnama od 20 inča i gumama dimenzija 285/40/20, dok će nazad ići za broj veći naplaci uz pneumatikes oznakom 295/35/21. Priča se da je M5 sledeće generacije težak 2.435 kilograma, što ga čini 130 kilograma težim od potpuno električnog s indeksom i5 M60 i s duetom elektromotora. Jezivo, zar ne?

BMW M5 iz naraštaja G90 će navodno  ući u proizvodnju u julu 2024. godine, dok će G99 M5 Touring stići na proizvodnu traku u novembru. Plan BMW-a je da sedan na proizvodnim trakama ostane do februara 2031. godine, a karavan će verovatno izaći iz ciklusa sklapanja ubrzo nakon toga. Performantni dvojac će navodnu u martu 2027. godine dobiti funkciju panoramske vizije (Panoramic View), zapravo funkciju projekcionog ekrana (head-up displeja) na celoj kontrolnoj tabli.

Ako se ovi podaci koji se tiču vremenskih okvira ispostave tačnim, onda je premijera M5-ice, na svega par meseci daleko od nas.

AutoRepublika

(3643)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Pa, sa 2.435 kg ovaj M5 će malo biti teži i od X7 xDrive40i … 😊

Renault Terminator🇷🇺Z

2.5 tone..nisu normalni.

s mile

Definitivno. Neophodna je industrijska dijeta, ograničenje mase. Ovi „ekološki“ trendovi sa 2,5 T… su sve osim ekološki

BB

Srećom ti imaš C kategoriju 😂🤣😂🤣

Renault Terminator🇷🇺Z

Sa sve C95🤣