1. Home
  2. Vesti
  3. Da li znate koliko košta održavanje kolekcije superautomobila? (VIDEO)
Da li znate koliko košta održavanje kolekcije superautomobila? (VIDEO)
1

Da li znate koliko košta održavanje kolekcije superautomobila? (VIDEO)

1.18K
1
Podelite sa prijateljima:

Jedno je kupiti neki kolekcionarski automobil, ali šta je s održavanjem.

Kalifornijski mogul u svetu nekretnina, Meni Košbin, obožava svoje automobile. Na sreću, on nema problem da svoju kolekciju deli na društvenim mrežama, u koju je uključen i jedinstveni Bugatti Chiron Hermes, kojeg je predstavio i spolja i iznutra u januaru. Njegova kolekcija broji nekoliko Bugattija, da ne spominjemo sve vrste drugih superautomobila koji donose vodu u usta svakom automobilskom entuzijasti. Međutim, kolekcija poput ove dolazi po visokoj ceni, a tu ne govorimo samo o cenovnoj etiketi svake od ovih mašina.

Jednostavno održavanje kolekcije na godišnjem planu jednako je ceni jednog novog, atraktivnog superautomobila. Košbin je potpuno otvoren u vezi sa specifikacijama troškova, što možemo videti i u priloženom video klipu, gde nas vodi kroz kolekciju uz pružanje brzih kalkulacija. Najmanje skupi su McLareni, koji zahtevaju godišnje oko 1.500 dolara za promenu ulja. Porsche Carrera GT zahteva otprilike istu sumu za promenu ulja i čišćenje koša motora, dok njegovih pet Mercedes SLR McLarena nose 35.000 dolara godišnje, što je 7.000 zelenih novčanica po vozilu. Ipak, to je manjje od Paganija, čiji godišnji servis košta 8.000 dolara, a zatim dolazimo do Bugattija.

Znamo da su troškovi održavanja Bugattija vrtoglavi ali kada čujemo neke stvari, one i dalje predstavljaju šok. Francuska kompanija traži ni manje ni više nego 22.000 dolara za promenu ulja, dok je predviđeno da se gume menjaju svake četiri godine po ceni od 38.000 za komplet. Košbin je izveo godišnji prosek od 10.000 za pneumatike, a ima tri Bugattija, uključujući i spomenuti Hermes Edition.

Pored toga, u troškove se ubraja i čišćenje kolekcije, koje iznosi 750 dolara nedeljeno. Njegova matematika se malo ne podudara je kaže da je reč o 36.000 dolara godišnje, a zapravo se radi o 39.000 dolara. Međutim, šta je razlika od 3.000 kada govorimo o milionima… On takođe govori o godišnjem osiguranju za vozila (100.000 dolara), troškovima skladištenja (180.000 dolara) i mada spominje druge stvari poput novca neophodnog da se garaža drži superčistom, to nije deo njegovog konačnog računa.

Na kraju, Košbin se zaustavio na 441.000 dolara osnovnih troškova posedovanja kolekcije egzotičnih automobila, mada kada bi se kroz brojke pročešljalo detaljnije, krajnja „cifra“ je bez dileme veća. Dakle, oko pola miliona dolara je potrebno godišnje za posedovanje ovako lepe kolekcije. Počnite da štedite…

AutoRepublika

(1180)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Slatke muke ,Jay Leno kolekcija po meni vrh.