1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Zaboravljeni
AR pijaca klasika: Zaboravljeni

AR pijaca klasika: Zaboravljeni

171
1
Podelite sa prijateljima:

Svi mi imamo omiljenji automobil koji smo posedovali, a i onaj na koji smo verovatno zaboravili. U mom slučaju, u ovu prvu kategoriju bi mogao da uđe Ford Mustang GT, koji sam kupio novi 2008. godine, a zaboravljeni je svakako Mitsubishi Eclipse. Pa hajde da kažemo reč-dve o njemu.

Nije bilo nešto posebno šta mi se nije dopadalo na njemu. Imao je šest cilindara ispod haube i čak bio i tjuniran od strane prethodnog vlasnika, ali opet, nikada nije bio po mom ukusu i smatrao sam ga bezličnim plastičnim Japancem.


Kao što znamo, Mitsubishi i dan-danas proizvodi model sa takvim imenom, iako je reč o sasvim drugačijoj kategoriji i novi Eclipse Cross je zapravo krosover. Ali većini nas ovo ime budi sećanja na jeftini kompakt iz devedesetih godina prošlog veka, posebno onaj druge generacije koju je proslavio serijal filmova „Fast & Furious“.

Za našu priču je ipak najbitnija treća generacija i u izložbeno-prodajnim salonima smo je viđali od 2000. do 2005. godine. Generalna ideja prethodnika je zadržana, a ponudu je po prvi put ubačen i motor sa šest cilindara i to konkretno zbog američkog tržišta.

Eclipse se tamo ujedno i proizvodio i nastao je u zajedničkom znoju Mitsubishija i Chryslera. Ovaj motor radne zapremine 3,0 litara je razvijao 210 „konja“, a snaga se prenosila na prednje točkove preko petostepenog manuelnog ili četvorostepenog automatskog menjača.

Fabričke informacije kažu da je ubrzanje od nule do 100 km/h trajalo 8,3 sekunde uz maksimalnu brzinu od 230 km/h. Eclipse ove generacije je na papiru imao sve uslove za uspeh, ali nikada neće steći onaj kultni status prethodnika.

Takođe se pojavio u drugom delu filmova „Fast & Furious“ i tada je krenuo postepeni pad. Naslednik je zapravo više bio Chrysler nego Mitsubishi, posle čega je ime Eclipse eliminisano u obliku kakav znamo.

Primerak iz današnje priče je najpoželjniji paket koji ste mogli da dobijete na trećoj generaciji. Reč je o kabrioletu koji je Mitsubishi označio kao „spyder“, a značka GTS znači da se ispod haube krije spomenuti benzinac sa šest cilindara.

Automobil takođe poseduje i petostepeni manuelni menjač. Napravljen je 2003. godine i do sada je prešao tek 21.760 km, a nalazi se u gradu Martinez unutar američke savezne države Kalifornije. Ono što je takođe veoma poželjno jeste podatak da je automobil imao samo jednog vlasnika, a koristio ga je kao dodatno vozilo u porodici i kao „igračku za vikend“, što objašnjava zašto je prešao tako malo tokom dve decenije postojanja.

Paket GTS je takođe dodavao i bogato opremljeni enterijer, pa se Eclipse između ostalog može pohvaliti i 17-inčnim felnama, kožnim sedištima, prozorima sa staklima pokretaqnim na dugme, centralnom bravom, klimom i još mnogo toga.

Aukcija je donela 29 ponuda, a najviša je iznosila 8.222 američka dolara.

Zoran Tomasović

(171)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Eh, kada u sportskom automobilu vidim motor napred popreko…. 🙁